Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Не рот, а помийна яма!

Несвіже дихання може сигналізувати про гастрит, задавнений карієс, хронічний тонзиліт...

Білосніжна усмішка — візитна картка людини. Але навіть якщо пощастило отримати у спадок від батьків зуби-перлинки, і ця краса підтримується стараннями стоматолога, зіпсувати картинку може неприємний запах з рота.

Галітоз (так цю проблему називають медики) може турбувати людину щодня або виникати періодично, наприклад, зранку натще чи після прийому їжі. Попередній діагноз може поставити сам хворий. Якщо тхне рибою, дала збій печінка. Аміаком (сечею) — вийшли з ладу нирки. Фруктовий солодкуватий запах — симптом діабетичного кетоацидозу (порушення вуглеводного обміну, що виникає на тлі дефіциту інсуліну). При хронічних запальних захворюваннях носоглотки (тонзиліті, риніті), інфекціях дихальних шляхів (бронхоектазах, абсцесах легень) про свіжий подих можна тільки мріяти.

Однак найчастіше неприємний запах з рота є ознакою захворювань шлунково-кишкового тракту — гастритів, гастродуоденітів, виразок шлунка...

“Стійкий неприємний запах з рота може сигналізувати про проблеми зі шлунком, дванадцятипалою кишкою, жовчовивідними шляхами. Тому для початку сходіть до гастроентеролога, — радить лікар-гастроентеролог консультативно-діагностичного цент-ру клінічної лікарні Львівської залізниці Любов Бойко. — На підставі результатів ендоскопічного обстеження шлунка і дванадцятипалої кишки та УЗД жовчовивідних шляхів лікар поставить діагноз і розпочне лікування. Якщо збою у роботі шлунково-кишкового тракту фахівець не виявить, обов’язково перевірте, чи немає у вас глистів — паразити також можуть провокувати неприємний запах з рота. Наступний крок — відвідайте стоматолога. Цілком можливо, що потерпаєте від задавненого карієсу”.

Спеціаліст зазначає: найчастіше причиною несвіжого дихання є застійні явища у шлунку. При гастритах з низькою кислотністю виділяється недостатня кількість шлункового соку. Їжа, замість того, щоб травитися, гниє і бродить. При цьому виділяються токсичні гази, які не лише викликають дискомфорт та болі у ділянці живота, а й провокують неприємний запах з рота.

Д.м.н., професор, ди-ректор Українського науково-дослідного інституту харчування, завідувач кафедри факультетської терапії №1 НМУ ім. О. О. Бо-гомольця В’ячес-лав Передерій лякає: несвіже дихання може нести... смертельну загрозу. “Якщо людина інфікована Helicobacter pylori (а цю бактерію носять у своїх шлунках 75% українців), у її слині та повітрі, яке видихає, будуть міститися різні концент-рації небезпечного мікроорганізму (залежно від запущеності процесу). Бацила провокує запалення слизової шлунка — гастрити і виразки. Якщо не лікувати інфекцію, розвивається рак шлунка”. Оскільки несвіже дихання є одним із класичних симптомів захворювань шлунка та кишечнику, є велика ймовірність, що людина заражена гелікобактером. Професор радить не цілуватися з такими особами (навіть у щічку), не частуватися з однієї тарілки і не стояти близько, щоб слина співрозмовника не потрапили вам на обличчя. Дистанції слід дотримуватися і з тими людьми, які не мають жодних проявів хвороби — не скаржаться на болі та дискомфорт у животі, печію, не мають відрижки і здуття живота, неприємного запаху з рота. Інфекція часто має безсимптомний перебіг і може проявитися навіть через кілька десятків років! Тож зайва обережність не завадить.

Якщо несвіже дихання турбує вряди-годи (наприклад, коли наїстеся цибулі або часнику, вип’єте вина чи горілки, викурите цигарку), виправити ситуацію можна, “продезінфікувавши” ротову порожнину. Якщо під рукою немає зубної щітки, пускайте у хід “підручні засоби”:

— петрушку. Нейтралізує будь-який неприємний запах — від часнику до тютюну. Схожим ефектом володіють також коріандр, м’ята, полин, евкаліпт, розмарин і кардамон. Зелень слід пожувати кілька хвилин або запарити і прополоскати настоянкою ротову порожнину;

— йогурт. Натуральний йогурт знижує рівень сульфіду водню (сірководню) у роті — хімічної речовини, яка тхне тухлими яйцями. Однак вибирати треба “правильний” йогурт — без цукру і консервантів, “вирощений” на живих йогуртових культурах;

— овочі та фрукти, збагачені клітковиною, — моркву, селеру, яблука. Вони активізують слиновиділення, а слина “повисмикує” із зубних проміжків найдрібніші часточки їжі. Продукти, які потрапляють у ротову порожнину, повинні відразу “падати” у стравохід, а не затримуватися у роті. Поставте будь-яку страву на стіл у 37-градусну спеку. Як швидко зіпсується? Тому, якщо вперто не користуєтеся зубочистками, а свіжі овочі-фрукти їсте раз на тиждень, не дивуйтеся, чому з рота тхне як із помийної ями;

— аскорбінку. Не у таб-летках. Ту, що міститься у ягодах і цитрусових. Якщо лимони, апельсини, малина й обліпиха часто “гостюватимуть” у ротовій порожнині, створять у ній особливе середовище, непридатне для росту і розмноження патогенних мікроорганізмів.

Схожі новини