Передплата 2024 ВЗ

Пухлина в оці

Хто у групі ризику?

Донедавна мало хто знав, що палюче сонце не лише старить шкіру, а й “вмикає” у ній ракові процеси. Лікарі почали бити на сполох, коли меланома шкіри у структурі смертності від раку зайняла перше місце: радили уникати соляріїв, не приймати сонячні ванни у розпал дня та роздивитися під лупою кожну родимку на тілі. Але пухлина, яка розвивається з меланоцитів (пігментних клітин), може “прорости” не лише у шкіру, а й “засісти” у сітківці ока. Хто ризикує захворіти на рак ока? Як уберегтися? Про це — у розмові з відомим професором, д.м.н., керівником відділення офтальмоонкології Інституту очних хвороб і тканинної терапії ім. В. П. Філатова АМН України Анатолієм Малецьким (на фото).

— Вважається, що сонце провокує не лише рак шкіри, а й рак ока...

— Ультрафіолетове випромінювання може спровокувати меланому (рак шкіри). У групі ризику перебувають неадаптовані люди, які живуть на півночі, а влітку (коли сонце найбільш активне) — переміщаються на південь. У випадку меланоми ока такого зв’язку не простежується.

— То що ж тоді спричиняє недугу?

— Відповідь на це запитання частково дає молекулярна біологія. Спеціалісти Інституту експериментальної патології, онкології і радіобіології ім. Р. Є. Кавецького довели: при різних видах раку страждає різне плече різних хромосом. За одного стану генома виникають одні захворювання, іншого — інші. В Японії пацієнта з внутріочною меланомою не знайдете (на відміну від країн Європи, Північної чи Південної Америки), бо ця нація зберегла стійкий геном і такі випадки для них — казуїстичні. Геном — це комп’ютерна програма, за “інструкціями” якої працює організм.

— Які симптоми меланоми ока? Чула, що у більшості випадків захворювання діаг-ностують випадково...

— При пухлинах ока уражається частина структур очного дна. Пухлина тисне на судинний шар, який прилягає до сітківки ока. Починають випадати ділянки поля зору. Пацієнт звертається до окуліста. Під час обстеження виявляємо пухлину... Є приховані пухлини, яких не побачиш без спеціального обладнання, та візуальні, які можна роздивитися і які піддаються пальпації (ручному обстеженню). Приховані діагностуються або випадково, або при профілактичних оглядах. З візуальними хворий звертається безпосередньо до фахівця.

— Медики б’ють на сполох — рак молодіє. В офтальмоонкології така ж ситуа-ція?

— Середній вік хворих на меланому — 54-56 років. У випадку з іншими пухлинами ока маємо більш прикру статистику. Пацієнти часто запитують: чи могла Чорнобильська катастрофа стати пусковим механізмом до розвитку пухлини? Нас це питання також хвилює, проводили дослід-ження. Певна залежність, звісно, простежується, але не можна списувати все на Чорнобиль...

— Одним із методів лікування раку ока є енуклеація (коли пухлину видаляють разом з оком, аби не допустити поширення злоякісного процесу). Які шанси зберегти орган?

— Лікарі, коли беруться за лікування хворого, мають на меті вилікувати хворобу і зберегти уражену частину тіла. Особ-ливо, що стосується голови — верхню, нижню щелепи, очі. У 50% випадків око вдається зберегти. З них у 41% випадків вдається зберегти не лише око, а й зір. 15 років тому лікував 29-річного пацієнта з меланомою. Лікування видалося успішним — око вдалося зберегти. Нещодавно той чоловік був у мене на консультації. Скаржився, що через діабет у нього впав зір. Хворим оком бачить лише на 30%, а здоровим — взагалі нічого, осліп. Дітей поруч нема. Добре, що тоді йому вдалося врятувати око, а то би зараз був геть безпомічним.

— Наскільки тривалим є органозберігаюче лікування?

— Не може пацієнт одужати через 2-3 тижні після лікування у нашому відділенні. Важливий показник ефективності органозберігаючого лікування — через три місяці пухлина повинна зменшитися на 50%. Регресія пухлини триває у середньому 12-18 місяців. Пухлину знищує-мо за методикою “листкового пирога” — шар за шаром.

— Однак половина пацієнтів з пухлинами ока покидає стіни лікарні з одним оком. Чому так стається?

— Якщо пухлина велика, позбутися її, не травмувавши око, неможливо. Під час втручання умертвляємо орган, і його доводиться видаляти. Чим раніше діагностували захворювання, тим більше шансів, що око вдасться врятувати.

— Працювати за комп’ю-тером з одним оком дозво-ляє-те?

— Є люди, які від народження не бачать на одне око. Хворе око виконує у них лише косметичну функцію. Проте вони досягають кар’єрних висот (стають відомими політиками, прекрасними педагогами, геніальними вченими), ведуть активний спосіб життя, працюють за комп’ютером. Звісно, людині, яка має лише одне око, важко дивитися у монітор кілька годин поспіль. Станьте навшпиньки. Як швидко відчуєте втому у ногах? Так само почуваються пацієнти з одним оком. Навантаження на очний м’яз у них зростає вдвічі. Рекомендую їм кожні 45 хвилин робити перерву на 15 хвилин. Цей час треба використовувати з розумом — подивитися за вікно, полежати із заплющеними очима, походити по кімнаті...

— Які ризики чекають людину, яка затягує лікування або відмовляється від нього?

— Коли повідомляємо пацієнту, що єдиним способом лікування є видалення ока, він переживає шок. Є такі хворі, що без попередження покидають лікарню. Фінал один — відбувається генералізація процесу, пухлина “розповзається” по тілу, і хворий помирає. Чим швидше було розпочато лікування, тим кращий прогноз на виживання.

Схожі новини