Передплата 2024 ВЗ

Коли засмага – аналог наркотику

В основі екзотичних залежностей лежать комплекси та низька самооцінка

Коли мова заходить про залежність, усі уявляють алкоголь, наркотики, азартні ігри. Останнім часом до загрозливого списку додали каву, комп’ютер, близьких людей... Насправді кожен із нас ризикує потрапити до полону звичайних людських потреб — їжі, спорту, сексу, косметичних процедур... Психіатри зробили висновок, що, позбувшись однієї пастки, людина ризикує потрапити в іншу — на перший погляд, абсолютно безпечну.

Нерідко патологічна залежність розвивається від звичайних, буденних речей. За словами психолога Ігоря Лебединця, на відміну від “традиційних” пороків людства, побутові залежності мають властивість маскуватися під потрібними заняттями, яке схвалює оточення. Якщо колишній алкоголік поїде в Карпати збирати та колекціонувати метеликів, його не осудять, а навпаки — підтримають, й навряд чи хтось помітить, що захоп-лення стало надмірним і навіть хворобливим...

Джерело багатьох екзотичних пристрастей — данина моді. Наприклад, хворобливий потяг до ультрафіолету розпочинається з того, що молода леді вважає: бути засмаглою у розпалі зими — гарно та сексуально, а демонструвати білі, мов у розмороженої курки, ноги на початку літа — соромно. Спочатку модниця відвідує солярій двічі на тиждень, згодом — частіше. Якщо результат її старань дає про себе знати — тобто з’являються прихильники, а подруги засипають компліментами, вона входить в азарт. Жінка щодня “смажиться” під штучним сонцем взимку, а влітку весь час проводить на пляжах або на даху будинку. В основі такої залежності лежать психологічні комплекси, низька самооцінка, незадоволені потреби. Нерідко все розпочинається у дитинстві. Свою роль тут відіграє залежність від думок, результату. Людина вже не здатна об’єктивно себе оцінити.

Звичка їсти землю, пісок, лід або навіть випивати літр сечі на день (і таке буває) формується внаслідок обіцянок: мовляв, завдяки таким диво-лікам завжди будеш здоровою, гарною, вічно молодою... Особливо, якщо ці рецепти отримані з вуст авторитетної людини. У такому випадку розвивається залежність від думки, ідеї. У пастку часто потрапляють хворі на важкі, невиліковні недуги. Нерідко патологія формується під впливом колективу, тому сумнівні лідери — надзвичайно небезпечні.

Узалежнена людина часто поводиться неадекватно. Наприклад, замість того, щоб зай-матися дітьми, мама цілими днями пропадає у салонах краси, усі гроші витрачає на омолод-жувальні процедури.

Трудоголізм. Пан Олег завжди приходить на роботу на півтори-дві години раніше за всіх, а виходить з офісу останнім — нерідко після десятої вечора. На вихідні та свята бере роботу додому. У колективі ходять чутки, що саме через надмірну зайнятість його покинула дружина. Пан Олег не має друзів, вільного часу та захоплень: все його життя проходить на робочому місці.

Цей приклад — типова картина трудоголізму, тобто патологічної пристрасті до роботи. Часто трудоголіками стають колишні алкоголіки та наркомани: таким чином замінюють свою першочергову залежність. Вона руйнує особистість так само, як і наркотики. Для того, хто працює 11 годин на добу замість восьми, ризик впасти у депресію збільшується удвічі.

Геофагія та пагофагія. На перший погляд, поїдання землі, піску та льоду — звичайна дивакуватість, дитяча звичка. Зоологи стверджують, що тварини їдять землю, якщо їм бракує мінералів, а лід — за нестачі заліза. Дехто вважає, що таким чином можуть компенсувати брак корисних речовин і люди. Натомість неприродні дії швидко входять у звичку та переростають у залежність, яку надзвичайно важко вилікувати. Споживання невластивих для шлунка заб-руднених речей призводить до проблем зі шлунково-кишковим трактом, глистів. Шкідливі бактерії провокують численні проб-леми зі здоров’ям.

Дисморфобія, або BDD (Body dismorfic disorder) — хронічне незадоволення власною зовнішністю та пристрасть до пластичної хірургії тривалий час чатувала на жінок. Останнім часом до хірургів все частіше звертаються чоловіки: сильна стать також женеться за модними параметрами. Яскравий приклад BDD — історія мільйонерки Джоселін Вілденштайн. Вона витратила чотири мільйони доларів на пластичні операції, щоб досягти образу жінки-кішки. Пристрасть до хірургічного скальпеля з’явилася у жінки після того, як застала свого чоловіка в ліжку з 21-річною моделлю.

Танаголізм, або пристрасть до засмаги. Її жертви стають залежними від соляріїв. Психіатри дійшли висновку, що це відхилення близьке до анорексії — хворобливого бажання схуднути. В обох випадках пацієнти не здатні адекватно оцінити власну зовнішність і завдають величезного удару здоров’ю. Патологічна пристрасть до ультрафіолету найбільше притаманна жінкам 25-35 років. У кращому разі їхня шкіра надто швидко старіє, у гіршому — дами стають жертвами онкології.

Фітнес-залежність. Енергійні вправи у спортзалі провокують вироблення гормонів радості — ендорфінів. На фітнес можна “підсісти” так само, як на екстазі. Залежна від спорту людина проводить у тренажерному залі весь вільний час, інший бік життя її не цікавить.

Тату-манія. Деякі люди вважають, що татуювань забагато не буває. Нерідко любителі таких прикрас схильні до мазохізму. Їм кортить відчувати болісне проколювання шкіри з нову і знову. У момент введення чорнила у шкіру в організмі виробляються гормони щастя — це стандартно для всіх видів залежності, тому й формується звикання.