Передплата 2025 ВЗ

Час згадати про засмагу

Існує дві майже протилежні думки — хтось вважає, що засмагати шкідливо, що засмагла шкіра позбавляє образ витонченості, а інші намагаються максимально «підсмажитись» на сонці, бо вважають, що засмагла шкіра надає їм привабливого і сексуального вигляду

Що ж, мабуть, істина, як завжди, десь посередині. Адже гарна помірна золотиста засмага надає шкірі здорового і пружного вигляду, здатна приховати деякі недоліки, і взагалі - яке ж літо без засмаги. Пропонуємо кілька порад від відомої української фітотерапевтки Наталії Земної, як отримати рівну привабливу здорову засмагу.

За словами Наталії Земної, косметичних і вітамінних засобів для засмаги дуже багато. Але найкращі - такі, що діють м’яко і дозволяють засмагнути швидше і красивіше, — це продукти харчування та домашня косметика.

Народна цілителька впевне­на: «Коли організм зісередини отримує потрібне харчування, він активно виробляє речовини, що нада­ють шкірі смаглявого відтінку, а до того ж вона краще захища­ється від негативного впливу сонячних про­менів».

Отже, щоб отри­мувати гарну засмагу і позитивний ефект від сонячних ванн, потрібно підготувати організм. Це зовсім не складно — достат­ньо вживати певні продукти харчування. Наталія Земна розповіла про деякі з них.

У цьому переліку перше місце посіда­ють морква і морквяний сік. У моркві бага­то бета-каротину, який надає шкірі відтін­ку засмаги і водночас захищає її й надає пружності, щоб шкіра не постраждала від сонця. Тож перед тим, як іти засмагати, народна лікарка радить випити склянку свіжого морквяного соку, додавши в ньо­го трохи вершків, — щоб вітамін засвоївся. Можна з'їсти свіжу моркву — натерту, до­давши до неї вершків або олії.

Сокотерапія — це взагалі дієвий спо­сіб підготуватися до сонячних ванн. Осо­бливо корисні соки цитрусових: лимона, мандарина, апельсина, грейпфрута. Пані Наталія радить пити соки натщесерце, розводити водою 1:1, а лимонний навіть 1:2.

Якщо ж до соку додати меду — це ко­рисно для печінки. До речі, пігментація часто з’являється не через неправильне використання захисних засобів під час засмаги, а через порушення функції пе­чінки.

Ще одна важлива річ — куркума. Ця дивовижна спеція, що містить багато ві­тамінів і мікроелементів, здатна захища­ти шкіру від шкідливого впливу сонячних променів, а засмазі надавати стійкості. До того ж, наголошує вона, куркума захи­щає організм від старіння.

Цієї літньої пори фітотерапевтка ра­дить споживати абрикоси, які містять бета-каротин, залізо, фосфор, вітаміни групи В та інші речовини, що прискорю­ють процес засмаги і захищають шкіру від сонця. З'їдайте щодня близько 200 г абрикосів.

Слід споживати шпинат, що містить бета-каротин та багато інших вітамінів, які захищають шкіру, адже стійкі до впли­ву ультрафіолету.

Потрібно вживати помідори — у сиро­му, запеченому вигляді з маслом. Таким чином лікопін — потужний антиоксидант, що сприяє виробленню пігменту, зробить нашу шкіру золотистою.

Схожим чином працюють і баклажани, у яких багато антиоксидантів і вітамінів групи В. Баклажанів краще не смажити, бо вони вбирають багато олії, а все ко­рисне втрачається. Альтернатива — за­пікайте їх або варіть на парі, у шкірці, а потім очистіть і розминайте зі спеціями, часником, сіллю і олією.

Наталія Земна радить споживати спаржу, яка містить вітаміни А, РР і В. Це захист нашої шкіри від впливу ультрафіо­лету і профілактика розвитку раку шкіри. А ще важливо включати в раціон жирну морську рибу, багату на омега-3; лосо­севі, оселедець, скумбрію, ставриду, що містять амінокислоту тирозин, необхідну для синтезу меланіну, а вітаміни групи В, А, Е і D підтримують водний баланс шкіри і захищають її від пошкоджень.

І яке ж літо без кавунів — вони зволо­жують шкіру і запобігають її пересиханню.

Нагадала цілителька і ще один усім ві­домий засіб для засмаги — оливкову олію. Її можна споживати у складі салатів, а зо­вні використовувати її як лосьйон після засмаги — тоді шкіра отримає живлення і буде добре зволожена.

— Корисним продуктом у цю літню пору є сир, — каже Наталія Земна. — У ньому містяться амінокислоти, що допомагають організму виробляти меланін. Вистачить кілька шматочків на сніданок, а ще краще вживати сир у тертому вигляді, щоб він легше засвоївся.

Не слід забувати про воду. Пити треба багато — 1,5−2 л чистої води на день — бо шкіра під впливом сонця дуже потребує вологи.

Народна цілителька поділилася ре­цептом засобу для гарної засмаги та захисту шкіри, який можна приготува­ти власноруч.

Для цього знадобиться базова олія для захисту шкіри: кокосова (SPF 2−8), олія зародків пшениці (SPF 10−20), олія перси­кових кісточок (олія виноградних кісточок (SPF 4), кунжутна олія (SPF 4), конопляна олія (SPF 6).

До основи додати кілька крапель ефір­ної олії - ромашки, троянди, герані, ла­ванди.

На 100 г базової олії або суміші базо­вих олій додати 20 крапель ефірної олії або суміші ефірних олій. Загалом, 100 г бази і 20 крапель додатку.

Отриману олійну суміш добре збовта­ти, помістити в темну скляну тару і витри­мати 7 днів у прохолодному місці. Засіб готовий. Зберігати його слід у холодиль­нику.

Наносити на очищену зволожену шкіру як до, так і після засмаги — кілька крапель розтерти між долонями і втирати у шкіру.

Якщо бажаєте швидше отримати зо­лотавий колір шкіри — можна додати до 100 г готової суміші ½ чайної ложки олії обліпихи.

У випадку, якщо ви отримали сонячний опік, Наталія Земна радить додати до су­міші сік алое.

Здоров’я вам і краси, шановні друзі!