Час згадати про засмагу
Існує дві майже протилежні думки — хтось вважає, що засмагати шкідливо, що засмагла шкіра позбавляє образ витонченості, а інші намагаються максимально «підсмажитись» на сонці, бо вважають, що засмагла шкіра надає їм привабливого і сексуального вигляду
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/514351/zamaha.jpg)
Що ж, мабуть, істина, як завжди, десь посередині. Адже гарна помірна золотиста засмага надає шкірі здорового і пружного вигляду, здатна приховати деякі недоліки, і взагалі - яке ж літо без засмаги. Пропонуємо кілька порад від відомої української фітотерапевтки Наталії Земної, як отримати рівну привабливу здорову засмагу.
За словами Наталії Земної, косметичних і вітамінних засобів для засмаги дуже багато. Але найкращі - такі, що діють м’яко і дозволяють засмагнути швидше і красивіше, — це продукти харчування та домашня косметика.
Народна цілителька впевнена: «Коли організм зісередини отримує потрібне харчування, він активно виробляє речовини, що надають шкірі смаглявого відтінку, а до того ж вона краще захищається від негативного впливу сонячних променів».
Отже, щоб отримувати гарну засмагу і позитивний ефект від сонячних ванн, потрібно підготувати організм. Це зовсім не складно — достатньо вживати певні продукти харчування. Наталія Земна розповіла про деякі з них.
У цьому переліку перше місце посідають морква і морквяний сік. У моркві багато бета-каротину, який надає шкірі відтінку засмаги і водночас захищає її й надає пружності, щоб шкіра не постраждала від сонця. Тож перед тим, як іти засмагати, народна лікарка радить випити склянку свіжого морквяного соку, додавши в нього трохи вершків, — щоб вітамін засвоївся. Можна з'їсти свіжу моркву — натерту, додавши до неї вершків або олії.
Сокотерапія — це взагалі дієвий спосіб підготуватися до сонячних ванн. Особливо корисні соки цитрусових: лимона, мандарина, апельсина, грейпфрута. Пані Наталія радить пити соки натщесерце, розводити водою 1:1, а лимонний навіть 1:2.
Якщо ж до соку додати меду — це корисно для печінки. До речі, пігментація часто з’являється не через неправильне використання захисних засобів під час засмаги, а через порушення функції печінки.
Ще одна важлива річ — куркума. Ця дивовижна спеція, що містить багато вітамінів і мікроелементів, здатна захищати шкіру від шкідливого впливу сонячних променів, а засмазі надавати стійкості. До того ж, наголошує вона, куркума захищає організм від старіння.
Цієї літньої пори фітотерапевтка радить споживати абрикоси, які містять бета-каротин, залізо, фосфор, вітаміни групи В та інші речовини, що прискорюють процес засмаги і захищають шкіру від сонця. З'їдайте щодня близько 200 г абрикосів.
Слід споживати шпинат, що містить бета-каротин та багато інших вітамінів, які захищають шкіру, адже стійкі до впливу ультрафіолету.
Потрібно вживати помідори — у сирому, запеченому вигляді з маслом. Таким чином лікопін — потужний антиоксидант, що сприяє виробленню пігменту, зробить нашу шкіру золотистою.
Схожим чином працюють і баклажани, у яких багато антиоксидантів і вітамінів групи В. Баклажанів краще не смажити, бо вони вбирають багато олії, а все корисне втрачається. Альтернатива — запікайте їх або варіть на парі, у шкірці, а потім очистіть і розминайте зі спеціями, часником, сіллю і олією.
Наталія Земна радить споживати спаржу, яка містить вітаміни А, РР і В. Це захист нашої шкіри від впливу ультрафіолету і профілактика розвитку раку шкіри. А ще важливо включати в раціон жирну морську рибу, багату на омега-3; лососеві, оселедець, скумбрію, ставриду, що містять амінокислоту тирозин, необхідну для синтезу меланіну, а вітаміни групи В, А, Е і D підтримують водний баланс шкіри і захищають її від пошкоджень.
І яке ж літо без кавунів — вони зволожують шкіру і запобігають її пересиханню.
Нагадала цілителька і ще один усім відомий засіб для засмаги — оливкову олію. Її можна споживати у складі салатів, а зовні використовувати її як лосьйон після засмаги — тоді шкіра отримає живлення і буде добре зволожена.
— Корисним продуктом у цю літню пору є сир, — каже Наталія Земна. — У ньому містяться амінокислоти, що допомагають організму виробляти меланін. Вистачить кілька шматочків на сніданок, а ще краще вживати сир у тертому вигляді, щоб він легше засвоївся.
Не слід забувати про воду. Пити треба багато — 1,5−2 л чистої води на день — бо шкіра під впливом сонця дуже потребує вологи.
Народна цілителька поділилася рецептом засобу для гарної засмаги та захисту шкіри, який можна приготувати власноруч.
Для цього знадобиться базова олія для захисту шкіри: кокосова (SPF 2−8), олія зародків пшениці (SPF 10−20), олія персикових кісточок (олія виноградних кісточок (SPF 4), кунжутна олія (SPF 4), конопляна олія (SPF 6).
До основи додати кілька крапель ефірної олії - ромашки, троянди, герані, лаванди.
На 100 г базової олії або суміші базових олій додати 20 крапель ефірної олії або суміші ефірних олій. Загалом, 100 г бази і 20 крапель додатку.
Отриману олійну суміш добре збовтати, помістити в темну скляну тару і витримати 7 днів у прохолодному місці. Засіб готовий. Зберігати його слід у холодильнику.
Наносити на очищену зволожену шкіру як до, так і після засмаги — кілька крапель розтерти між долонями і втирати у шкіру.
Якщо бажаєте швидше отримати золотавий колір шкіри — можна додати до 100 г готової суміші ½ чайної ложки олії обліпихи.
У випадку, якщо ви отримали сонячний опік, Наталія Земна радить додати до суміші сік алое.
Здоров’я вам і краси, шановні друзі!