Передплата 2024 ВЗ

Львів засадять «липовими» липами і каштанами?

У нашому місті відмивають кошти на озеленення не гірше, ніж у Києві.

Щойно свідома громадськість жахалася, довідавшись, як у Києві розкрадають бюджетні кошти, виділені на озеленення міста. Київська міськдержадміністрація замовила в Італії 286 саджанців каштанів сорту «Бріотті» (квітнуть рожевим). Та коли дерева, висаджені на Хрещатику, зацвіли, виявилося, що тільки

два з них — рожеві, а решта — звичайні білі кінські каштани. Прокуратура Києва

розслідує факт розтрати

1 мільйона гривень…

Та, ЯК ВИЯВИЛОСЯ, квітучі київські каштани — це тільки квіточки. Львів не пасе задніх у такій корисній (для окремих кишень) справі, як розкрадання коштів, виділених на міське озеленення. На останньому засіданні сесії Львівської міської ради наробив галасу запит члена комісії із питань природокористування, охорони довкілля та благоустрою Віри Лясковської до міського голови Андрія Садового щодо використання бюджетних коштів екологічного фонду міськради для озеленення міста Львова на 2012 рік і представлені пропозиції на 2013—й.

«У 2012 році управління екології ЛМР без погодження з комісією природокористування визначило території посадки саджанців у таких районах: Сихівському — 531 штука лип, Франківському — 60 шт. лип, — поінформувала Віра Лясковська. — Загальна вартість, згідно із видатковою накладною від ПАТ «Агрокультура», яке передало саджанці департаменту містобудування ЛМР, та Актів передачі вже департаментом містобудування Сихівському і Франківському районам, становила 83 412,8 грн. А управління екології у звіті за 2012 рік вказало суму 99 900 грн. Різниця між вказаними у документах коштами і звітом управління становить 16 500 грн.».

В

іра ЛЯСКОВСЬКА зауважила, що справжня вартість лип, які закуповувало управління екології, мала би становити 48 тис. грн. (це найбільша можлива сума вартості лип). А в звіті за 2012 рік управління екології вказало суму 99 900 грн.

«Проте ця сума «відкату» в порівнянні зі справжнім «відкатом», тобто цінами лип, є досить неповною, — заявила депутат. — На моє звернення до фірми, яка відпускала липи, а також до керівництва розсадника Лісотехнічного університету, з’ясувалося, що вартість одного дерева липи, вказаного у документах управління екології, становить: один вид липи — 141,67 грн., інший вид липи — 195,83 грн. Ціни на липи такі, які, можна сказати, не існують в природі. Я поцікавилася у Національному лісотехнічному університеті цінами, і мені повідомили, що одна липа заввишки до 2—2,5 метра коштує близько 60 грн. Крім того, маю сумнів щодо закупівлі і посадки такої кількості саджанців — 591 шт.».

Щодо картини на 2013 рік, то її Віра Дмитрівна назвала «ще нахабнішою». Управління екології ЛМР представило комісії природокористування заходи озеленення у Львові на 2013 рік. Згідно із цим документом, вартість однієї липи (при реальній ціні 60 грн.) така: у Шевченківському районі 180 грн., у Галицькому — 350 грн., у Залізничному — 150 грн., на площі Ринок 2000 грн. (!). «Андрію Івановичу, — звернулася Лясковська до мера на сесії, — думаю, вам буде дуже цікаво подивитися, де та липа за 2 тисячі грн. куплена і де буде посаджена».

Далі депутат повідомила, що у планах управління екології закупівля і висадка шовковиці біля театру Заньковецької за 1200 грн., горобини на вул. Саксаганського за 750 грн. (тоді як вона насправді коштує від 70 до 200 грн.), клена за 700 грн., восьми каштанів на площі Ринок по 2250 грн., а також восьми штук дерев у Личаківському районі (сакури по 1500 грн., магнолії по 7000 грн., гортензії по 150 грн). «Прошу вас, пане голово, створити тимчасову депутатську комісію, для перевірки даних. Комісія підтримала і ми вимагаємо відмінити на 2013 рік кошти екологічного фонду в сумі 100 тисяч грн. на озеленення. На превеликий жаль, використання коштів є неконтрольованим».

Мер Садовий дав доручення очільнику департаменту містобудування ЛМР проаналізувати звернення депутата і подати пропозиції щодо подальших кроків. У кулуарах сесії він прокоментував цей запит: «Якщо є певні сумніви, чи липа коштує 70 грн., чи 170, безперечно, комісія розбереться. Я попрошу фахівців із Національного лісотехнічного університету бути експертами у цьому питанні».

М

и ЗАТЕЛЕФОНУВАЛИ професору Національного лісотехнічного університету Володимиру Кучерявому і спитали, скільки ж можуть коштувати такі дерева. Він повідомив, що ціна залежить від віку і розмірів дерева, але орієнтовно липи двометрової висоти коштують 60 гривень, триметрової — 120 грн. Порадив звернутися до директора ботанічного саду Лісотехнічного університету Ігоря Пацури, мовляв, там також можуть закуповувати саджанці. Ігор Пацура повідомив «ВЗ», що вони більше спеціалізуються на декоративних і хвойних рослинах, лип і каштанів у них немає. Львівська міська рада купувала у них саджанці ще 2006 року. Для порівняння навів ціни на деяку «зелену продукцію». Вони виявилися зовсім не захмарними, стартували від 15 гривень. Наприклад, каштан їстівний (висота 1,5 метра) — 36 грн., магнолія (1,5 метра) — 96 грн. Дерева і кущі продають як фізичним, так і юридичним особам.

Однак джерела «ВЗ» у Лісотехнічному університеті повідомили, що до вузу нещодавно навідувалися «хлопці» з мерії і казали: «Ми можемо у вас взяти саджанців на 70 тисяч грн., але маєте нам дати половину «налічкою». У «лісотесі» тільки руками розвели: «Ну якби хоч 5% «відкату» запросили, то ми вже якось би зібрали гроші з наших працівників і дали б той «відкат», але половину?!». «Не виключаю, що при закупівлі дерев міськрада робить якісь махінації», — запевнило нас компетентне джерело.

Нам порадили порівняти ціни, яке представило міське управління екології, з прайсами перших—ліпших львівських приватних фірм, які спеціалізуються на озелененні. От, наприклад, прайси «Садового центру»: клен гостролистий — 250 грн., шовковиця біла — 350 грн., черемха—сакура — 350 грн., горобина звичайна — 250—350 грн., магнолія (декількох сортів) — від 90 до 250 грн. Є тут і горезвісний рожевий каштан сорту «Бріотті», який для Києва закуповували аж в Італії. Коштує він тут лише 150 гривень…

Схожі новини