Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Менше солі — більше руху!

Як боротися з гіпертонічною хворобою наприкінці весни?

Наприкінці весни більшість із нас може похвалитися хорошим настроєм та припливом життєвих сил, натомість гіпертонікам у цю пору не позаздриш! Зміна погодних умов і брак вітамінів призводять до того, що стрибки тиску доводиться спостерігати мало не щодня. Як покращити свій стан та самопочуття у цей непростий період, знають спеціалісти.

За СЛОВАМИ сімейного лікаря Дарії Факчук, про гіпертонію свідчать прискорене серцебиття, запаморочення, шум у вухах і загальна слабкість. Чимало людей вважають, що річ у накопиченій втомі, тому не поспішають до лікаря. Хвороба ж прогресує, особливо — зараз. Навесні та на початку літа необхідно ретельно стежити за тиском: недбале ставлення до власного здоров’я може призвести до інфаркту або інсульту.

Гіпертонія, тобто підвищення артеріального тиску, — надзвичайно підступна недуга. Вона може “сидіти в засідці” довгі роки, а потім завдати суттєвого удару здоров’ю. В Україні від неї потерпають понад 30% людей, тобто 12 мільйонів громадян віком 30-50 років. Саме здоровий спосіб життя та правильне харчування допоможуть їм уникнути біди.

— У молодому віці гіпертонія виникає внаслідок малорухливого способу життя. Регулярні фізичні навантаження покращують еластичність стінок судин, позбавляють зайвої ваги (надлишкові кілограми порушують жировий обмін клітин організму), знижують кількість цукру у крові та тиск на 5-10 мм ртутного стовпчика. Якщо ви не товаришуєте зі спортом, починайте займатися ним потрохи — 30 хвилин щодня, поступово збільшуючи навантаження.

В ідеалі — рухатися на свіжому повітрі. Якщо ви не маєте часу на прогулянки або ж фізична активність протипоказана вам за станом здоров’я, у пригоді стане фітотерапія. Вона може бути основним методом лікування на початкових стадіях гіпертонії. Запасіться травами з судинорозширювальною, заспокійливою та сечогінною дією. Бажано використовувати польовий хвощ, плоди шипшини та глоду, пустирник, мелісу, м’яту, валеріану, грицики. Знизити тиск у поєднанні з травами допоможе часник: невеличкий зубчик з’їдайте перед сном щодня.

— Корисно робити ванни для ніг. Занурте стопи у тазик з теплою (але не надто гарячою) водою. Поступово доливайте окріп. Процедуру виконуйте протягом десяти хвилин.

— Уникайте стресів! Адреналін змушує серце битися частіше, перекачуючи великий об’єм крові. Якщо неврози не полишають вас тривалий час, таке навантаження зношує судини, а надто високий тиск стає хронічним.

— Не варто перенапружуватися — наприклад, працювати вночі, брати на себе забагато відповідальної роботи. Важливо висиплятися та дотримуватися чіткого режиму дня.

— Скоротіть до мінімуму споживання солі. Недаремно цей продукт називають “білою смертю”: він затримує рідину в організмі, й навіть невелика його кількість може підвищувати тиск. Замість солі додавайте до страв спеції, лимонний сік або часник. Консерви, соління та концентрати замініть свіжоприготовленим м’ясом, овочами та фруктами. Уникайте таких продуктів, як шинка, ковбаса, хрустка картопля, засолена риба, газовані напої, кетчупи... Майте на увазі, що високий рівень натрію можуть також містити ліки від нетравлення шлунка, кашлю, проносні препарати, аспірин, освіжувач для рота, зубні пасти.

— Оскільки жир провокує звуження кров’яних судин, його споживання також варто зменшити. Особливо будьте обережні з насиченими жирами, що містяться у яйцях, молочних продуктах, жирному м’ясі.

Купуючи продукти, уважно вивчайте етикетки та обирайте ті, де жирів становлять не більш як 30% калорій.

— Шкідливі звички для гіпертоніків — табу. Регулярне споживання будь-якого алкоголю підвищує тиск на 5-6 мм ртутного стовпчика. Припустима доза — 60 мг міцного алкоголю або 200 г сухого вина на тиждень. Компоненти тютюнового диму, потрапляючи у кров, викликають спазм судин. До того ж у курців підсилюється кисневе голодування мозку.

— Регулярно вимірюйте тиск й, за потреби, знижуйте його з допомогою ліків. Навіть якщо почуваєтеся добре — не нехтуйте призначеними лікарем медикаментами.