Передплата 2024 «Добрий господар»

Герасим’юк до Великодня пече паску, а Павлік випускає диск

Як святкують відомі українці?

Великдень — велике християнське свято. Хтось власноруч пече паски, а дехто і крашанки за традиційною схемою розписує. Кореспондент “ВЗ” вирішила поцікавитись, як до цього великого дня готуються відомі українці.

Ольга ГЕРАСИМ’ЮК,

телеведуча

Великдень — або, як у нас кажуть, Пасха — для мене улюблене свято. Час повернення до найважливішого, торжество любові й початку її, бо вона ніколи не закінчується. Радість бути з родиною — і з тими, хто з неї вже пішов назавжди, але у цей день — кожному Пасха.

На Великдень їду до мами, додому, на Полтавщину. Паску печемо вдвох — вона “командує”, я замішую тісто. Печемо за старою традицією, за рецептом моєї бабусі, Ольги Архипівни, ще з позаминулого століття — бо в неї він від її мами. Хоч уже й нові продукти, й нові технології дозволяють спрощувати цей процес, але ми з мамою тримаємося старого «протоколу». Встаємо до тіста вночі, рано-вранці вимішуємо, кладемо туди лише складники, що їх радили жінки нашого козацького роду. Мама навіть не приймає нові формочки, що я їй намагалася привезти — лише в тих, що бабуся пекла. Хай вони вже й благенькі... Коли над тістом ворожимо, то завжди говоримо про бабусю, про те, що би вона зараз сказала, як би сиділа біля макітри, який би фартушок вбрала. У нас — культ такий родинний (сміється. — І. К.). Паски печемо великі й малі — для кожного члена родини.

Віктор ПАВЛІК,

співак

У подарунок своїм шанувальникам до Воскресіння Христового випустив новий християнський альбом. Щодо святкування цього великого дня, то обов’язково відзначаю його з сім’єю. У світле свято Великодня традиційно їдемо до мами, в Теребовлю, що на Тернопільщині... Паску завжди мама пече сама. Щороку у неї паска виходить неймовірно смачною. Коли зранку сідаємо усією родиною до святкового столу, бачимо там традиційний набір продуктів та страв — яйця, хрін, бурячок, картопля ціла зварена, холодне м’ясне, салат олів’є — це класика. Потім йдемо на цвинтар, де похоронені бабця Юзя, тато Франек, брат Іван та дитятко моєї сестри Люди, що народилося мертвим. Але мертвим — мертве, а живим — живе. Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

КАМАЛІЯ,

співачка

Незважаючи на те, що у нас інтернаціональна сім’я (чоловік Камалії — пакистанський мільярдер Мохамед Захур. — І. К.), Великдень обов’язково святкуємо. Ознайомила з українськими традиціями свого чоловіка, розповіла, як у нас фарбують яйця. Йому дуже подобаються наші свята. До речі, на Великдень не купуємо пасок, печемо їх власноруч. Мама з бабусею керують цим відповідальним процесом, а я їм допомагаю.

Павло ТАБАКОВ,

співак, переможець шоу “Голос країни-2”

Вже підготувався до великого свята. Передовсім духовно — постив упродовж всього великого посту. Минулого тижня розписував у Києві писанки в рамках акції з Анжелікою Рудницькою. А цього тижня разом із “Піккардійською Терцією” та капелою “Трембіта” розписали унікальну гігантську писанку “Червона рута” — у рамках проекту “Івасюк”. Сам Великдень планую святкувати у рідному Львові — з друзями, рідними, командою та продюсером компанії “Юніверсал Мюзік”. Він спеціально приїде на свята з Москви до міста Лева — хоче подивитися, як у нас святкують таке велике свято (сміється. — І. К.). Готуємо йому у подарунок вишиванку.

Олеся ЖУРАКІВСЬКА,

актриса

Великдень — це великий день для мене та моєї родини. Ретельно готуємось до нього. Паски пече моя матуся, користується старими формочками, вирізаними з бляшанок різного розміру. Ніяких оновлень не визнає. Усі разом фарбуємо і розписуємо яйця. До святкового столу варимо “холодне” та запікаємо буженину. У Великдень зранку обов’язково йдемо до церкви, ділимося усією смакотою з тими, хто не може цього собі дозволити. А потім збираємося родиною за столом і спілкуємося, насолоджуємося одне одним, тому що буває це дуже рідко.

Юрко ЮРЧЕНКО,

співак

Я родом майже з Західної України — із Хмельниччини. Тут свято бережуть українські традиції. Тому у найвеличніший день у році, де б я напередодні не був, які би плани не складав, повинен приїхати до батьків. Дякувати Богу, у мене є батьки, а у них чудові діти і внуки. Це велике щастя — приїхати на свою маленьку батьківщину і за декілька днів побачити усіх рідних та друзів. Та найважливіше, аби люди за круглими крашанками і плетеними кошиками не забували про головне — суть цього великого дня. Дякуючи Воскресінню Господньому, я, окрім Бога, нічого не боюсь. Щастя, здоров’я і удачі усім, скрізь, завжди і по-різному!

Наталка СНЯДАНКО,

письменниця

Великдень святкуємо традиційно. У суботу малюємо писанки з дітьми, печемо паску, а потій йдемо святити усе з бабусею до греко-католицької церкви. Уночі — на Службу і святити паски з іншою бабусею — до православної церкви. Цього року дійшли до максимуму у традиціоналізмі — помили вікна до свят, чого ніколи раніше не встигали, та й не намагалися. Великдень — це родинне свято, у якому, як на мене, трохи забагато зацикленості на побуті і замало роздумів про сутнісне. Але те саме можна сказати, в принципі, про будь-який день, це радше загальний стиль українського (та і не лише українського) способу існування.

Напередодні Великодня не лише святкові кошики прикрашають традиційними українськими крашанками та писанками. Ці святкові атрибути Пасхи можна побачити на домашніх фіранках, вітринах магазинів, у вазах... Останніми роками модною традицією стало оздоблення розмальованими яйцями міських дерев. Це створює особливий святковий настрій у перехожих. Українські зірки вирішили прикрасити писанками сквер біля Київського театру ім. І. Франка. Актриса Ольга Сумська із чоловіком Віталієм Борисюком першими відгукнулись на цю акцію. До них приєднався і Олег Скрипка. “Свято української писанки почалося, — наголосила Ольга Сумська. — 150 000 писаночок прикрашають сквер біля театру ім. Франка. Ласкаво просимо всіх побачити цю красу!”.

Схожі новини