Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Більше руху – менше болю

Щоб відновити здоров’я суглобів, необхідно займатися спортом та збалансовано харчуватися

Чим можна вилікувати суглоби? Болі в колінах — нестерпні, але мушу миритися і рухатися. Гелі та мазі не допомагають!

Відповісти на це запитання ми попросили лікаря-терапевта Марію Ахмад і ортопеда-травматолога Сергія Шулька.

Суглоб — це рухома частина скелета, поєднання двох і більше кісток. Його капсулу укріплюють зв’язки та сухожильні волокна навколишніх м’язів. Вона багата на судини, завдяки чому виробляє синовіальну рідину, яка виконує функцію “змазки” та живить поверхні суглоба — тобто його хрящовий шар. Внаслідок порушення кровообігу синовіальної оболонки ця важлива рідина швидко зашлаковується, тому зникає здатність хрящової тканини відновлюватися. Як наслідок, хрящ починає руйнуватися, а згодом уражаються інші частини суглоба. Саме ця руйнація — причина болю, з допомогою якого організм дає сигнал про те, що слід вживати заходів.

Один з провокуючих факторів — незбалансоване харчування. Продукти, які вживає сучасна людина, містять значно менше мікроелементів, ніж потрібно для правильного функціонування всіх органів. Віддаючи мінеральні речовини найважливішим системам організму, кістково-суглобний апарат виснажується, а це одна з підстав для розвитку різноманітних захворювань. Суглоби спочатку періодично, а потім постійно болять, запалюються, кістки та зв’язки слабшають, розвиваються остеосклероз, остеоартроз та інші захворювання.

Малорухливий спосіб життя також призводить до проблем із суглобами, адже лише під час руху виробляється синовіальна рідина, відбуваються повноцінні обмінні процеси та живлення. Нерідко дає про себе знати генетична схильність до недуги, колишні травми, професійний спорт, піднімання вантажів, порушення водно-сольового балансу після 40-50 років.

Оскільки на початку захворювання суглоби болять рідко та не дуже, людина не звертає на це уваги. Зважаючи на це, до лікаря приходить вже через 3-5 років, коли хвороба хоча й повільно, але достатньо близько підібралася до жертви. А якби її “спіймали” раніше — розвиток недуги вдалося б зупинити.

Найкращий спосіб запобігти хворобі — профілактика. Щоб уникнути поліартриту, хвороби Бехтєрева, подагри, важливо, аби разом із їжею до організму надходили мінерали та різноманітні вітаміни. Бажано вживати рослини: вони покращують роботу шлунково-кишкового тракту, кровообіг, знімають запальні процеси в суглобах та біль. Важливо займатися лікувальною фізкультурою.

Варто бити на сполох, якщо:

— Болі виникають під час навантаження на суглоб. Непокоять ближче до вечора, а минають тільки після нічного відпочинку.

— Неприємні відчуття, які мають тупий ниючий характер, приходять уночі, залишають у спокої тільки вранці, коли людина починає ходити.

— Біль дає про себе знати на початку руху, коли встаєте з ліжка, ходите, навантажуєте суглоб...

— Деколи патологічні процеси виникають у хребті, а біль дає про себе знати у тазостегновому, колінному суглобах або навіть у серці чи ступні.

Найскладніша ситуація виникає у випадку, коли повністю стерся хрящ. Тоді допоможе лише оперативне втручання. Якщо людина постійно відчуває дискомфорт у суглобах, необхідно перевірити стан її кісток та хрящів. Знадобляться консультація лікаря та рентген, в ідеалі — томографія. Без призначення медика можна використовувати тільки гелі та мазі. Інші ліки призначають, зважаючи на супутні патології: наприклад, захворювання шлунково-кишкового тракту.

Продукти, що допоможуть зменшити болі у суглобах:

Куркума. Вчені зробили висновок, що ця рослина володіє протизапальними та протираковими властивостями. Її можна споживати у вигляді прянощів, але найкраще змішувати з оліями та жирами під час розігрівання.

Ананас. Містить велику кількість бромелайну, що має протизапальні властивості.

Вишні. Численні дослідження показали, що ці ягоди мають потужні антиоксидантні властивості. Збагативши ними раціон, вдасться зменшити біль при артриті.

Жири омега-3. Їх багато у насінні коноплі, льону, авокадо, курячих яйцях, рибі. Жири пригнічують запальні процеси у суглобах, сприятливо діють на загальний стан організму.

Непастеризований (сирий) та нефільтрований яблучний оцет. Його рекомендують пити двічі-тричі на день. На одну велику склянку води додайте столову ложку оцту. Діє як протизапальний засіб.