Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Сила «березової сльози»

На Закарпатті – у розпалі сезон заготівлі березового соку

З першим квітневим потеплінням селяни закарпатської Хустщини беруться заготовляти від 10 до 50, а то й 100 літрів «березової сльози». Щоб смакувати ним цілий рік, дбайливі господині консервують сирий сік зі скибочками лимона, барбарису чи роблять березовий квас, вистояний на сухофруктах.

Пан ДМИТРО зі села Липовець, що на Хустщині, — знавець «березової» справи. Березовий сік збирає ще змалечку, адже виріс серед беріз. «П’ємо його всією сім’єю, бо ж вплив цього соку на виснажений зимою організм важко переоцінити, — каже господар. — Його лікувальний ефект просто вражаючий: виводить холестерин, камінці в нирках, нормалізує обмінні процеси в організмі, лікує хвороби нирок, печінки, шлунка, жовчного міхура та є природним антибіотиком. Точити сік можна, поки не з’являються бруньки. Як тільки вони з’явилися, «сльози» втрачають свої цілющі властивості. Для того, щоб отримати березовий сік, роблю на стовбурі дерева отвір свердлом, вставляю в нього металеву пластинку, якою стікатиме сік, та підставляю банку чи відро. Після закінчення збору виймаю пластину і закриваю дірочку дерев’яним кілочком. Замащую «рану» пластиліном або садовим варом».

Найкращий та найсолодший сік чоловік добуває з берізок, які мають десь 15-20 років. За день може наточити і десять літрів з однієї берези. Якщо надворі гарна сонячна погода, то сік натікає швидко. Трилітрову банку пан Дмитро може заповнити за три години.

Поцікавившись, чи має бути дозвіл на сокозбір та чи карається штрафом, чоловік відповів: «Так, діють штрафи, розміру яких я не знаю. Соку не продаю, але є люди, котрі займаються реалізацією такої продукції. За один літр просять дві гривні. Але це досить копітка робота, тож сік добуваю для себе та своєї сім’ї з власної ділянки, на якій виростив свій березовий гай». Тепер чоловік і соку має вдосталь, і око білокорі красуні милують.

Разом з тим, Державне агентство лісового та мисливського господарства попереджає, що промислова заготівля будь-яких лісових ресурсів проводиться лише за наявності спеціального дозволу — лісового квитка. Крім того, заготівля можлива лише в межах відведених лісових ділянок.

Де взяти лісового квитка, та чи він існує, цікавимося у лісівника Юрія Сеневича. “Таких лісових квитків ми не видаємо, — каже лісівник. — Населення здебільшого збирає сік з беріз, які знаходяться на власному обійсті. На сьогодні наша установа не займається централізованим збором березового соку”. Пан Юрій зауважив, що самовільно заготовляти березовий сік у державних лісах заборонено вже давно. За незаконне підсочування дерев накладається штраф залежно від діаметра стовбура дерева та ступеня пошкодження. Однак люди нехтують цією забороною.