Передплата 2024 «Добра кухня»

«Нирка, яку мають пересадити Настусі, може дістатися іншому пацієнту...»

Поки родина хворої дівчинки збирала гроші на трансплантацію, операція подорожчала більш ніж удвічі...

Про нелегку долю цієї дівчинки “ВЗ” писав півроку тому.

У 9-річної Насті Стародуб зі села Хлівчани Сокальського району відмовили обидві нирки. Діагноз — “хронічне захворювання нирок V ступеня, хронічна ниркова недостатність IV ступеня”. Ось уже 10 місяців дівчинка тричі на тиждень їздить на гемодіаліз у Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр (“Чорнобильську лікарню”). Дорога туди й назад забирає три години, процедура очистки крові — чотири. Дитина змушена постійно приймати ліки, а її сім’я живе в очікуванні дзвінка з Мінська — раптом підберуть донора нирки для Настуні, а заплатити за операцію не зможуть?!

«Спочатку виставили рахунок — $ 40 тис.за операцію. Через кілька місяців повідомили, що операція коштуватиме вже $ 54 630. Подорожчали медикаменти, процедура переливання крові (з $ 3 тис. до 9 тис.), — розповідає тітка Насті Галина Ковальчук. — Кожні три місяці мусимо їздити у білоруську лікарню, здавати кров на сироватку і щоразу платимо за це по $ 500. Якщо вчасно не здати цей аналіз, знімуть з черги на донорську нирку».

Частину зібраних коштів, які пожертвували небайдужі люди, родина витратила на безконечні аналізи, УЗД, перев’язки та кардіограми. “Бракує ще $ 25 тис., а зателефонувати з Мінська можуть будь-якої миті. За десять годин повинні бути на місці, з необхідною сумою, інакше нирку віддадуть іншому пацієнту. У нас навіть машини немає, щоб Настю завезти. І літаком її туди не доправиш, бо квиток коштує $ 1000. Молюся, щоб відгукнулася людина, яка би погодилася у будь-який час дня і ночі, у свято чи у вихідний, вирушити у дорогу. За бензин заплатимо”, — запевняє пані Галина.

14 лютого Настусі вшили у руку фістулу — штучно з’єднали артерію і вену. З цього місця лікарі мають змогу брати велику кількість крові для очистки в апараті “штучна нирка” і сюди ж повертати її в очищеному від токсинів вигляді. Настя важко пережила операцію (за яку довелося заплатити $ 1200). Невідомо ще, чи ця фістула приживеться. На ручці з’явилися дві гематоми. Ситуацію погіршило й те, що дівчинці давали препарати для розрідження крові... Під час перебування у лікарні Настусі постійно кололи знеболювальне, але це мало допомагало. Зціпивши зуби, 9-річна школярка терпіла страшний біль. Лише час від часу давала волю сльозам. Зараз дівчинка почувається не краще — постійно скаче тиск, затримується рідина в організмі, дитина відмовляється від їжі та води. Гемодіаліз — процедура жорстка. З організму вимиваються кальцій, вітаміни групи В... Дитина потребує негайної пересадки нирки. Якщо пропустить процедуру гемодіалізу (а трапитися може всяке), азотисті шлаки не будуть виведені з організму, мозок почне набрякати, і маленька пацієнтка впаде у кому.

Настусі й раніше могли зробити пересадку, та з родичів ніхто не може стати донором. Мамина нирка не підходить (та й під її опікою, окрім Насті, перебувають ще троє маленьких дітей — семирічний Мишко, п’ятирічний Назарчик та 1,5-місячний Мар’ян­чик). Тато перехворів на хворобу Боткіна. У тітки — каміння у нирках. Бабуся та дідусь не підходять за віком (стати донором можна до 60 років).

Батько отримує мінімальну заробітну плату. Мама перебуває у відпустці з догляду за дітьми. Тітка працює бібліотекарем, тож заробляє мізер. Тільки й надія, що на чужих людей. “Та усюди, куди не зверталися, — каже пані Галина, — натикалися на глуху стіну. Писала листи президенту, прем’єр-міністру, депутатам — ніхто не відгукнувся. Азаров дав вказівку, щоб нам виділили разову допомогу — 500 гривень з обласного бюджету та 500 — з районного. І машину дали, щоб Настю на гемодіаліз возити. Допомагають такі ж бідні люди, як і ми, — хто п’ять гривень перерахує, хто десять. Буває, й шахраї телефонують, намагаються випитати ПІН-коди до карток, на які надходять кошти, паспортні дані, ідентифікаційний”.

Навіть після пересадки нирки лікарі не гарантують дівчинці повного одужання. Організм може відторгнути чужий орган. І тоді доведеться починати усе спочатку: гемодіаліз, пошук грошей, пошук донора. Щоб мінімізувати ризики, дівчинці доведеться щомісяця їздити на платні процедури у Білорусію (потім — щотри місяці)...

Якщо історія цієї дівчинки не залишила вас байдужими, перерахувати кошти на її лікування можна за такими реквізитами:

Одержувач: ПриватБанк

Найменування банку: ПриватБанк

Номер рахунку:29244825509100

МФО: 305299

ЄДРПОУ: 14360570

Призначення платежу: на лікування дочки.

Одержувач: Стародуб Павло Васильович

Номер карти одержувача:6762462057844554

Зв’язатися з тіткою Настусі пані Галиною можна телефоном: (093) 684-11-22.

Схожі новини