Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Мінус «національна ідея»

Слово «Галичина» у всьому тексті програми ЗНО з історії України замінили на «Західноукраїнські землі», забрали словосполучення «національний рух»...

«Історичний» скандал в Україні триває. Фахівці, що розробляли програму ЗНО-2013 з історії України, не «підписуються» під тим, що в результаті вийшло. Кажуть, такого не писали. За словами керівника робочої групи, яка створювала програму, Олени Пометун, затверджений документ відрізняється від того, який вони розробили. Усі зміни внесли без відома авторів. «Всі правки у програмі зробили працівники УЦОЯО і Міністерства освіти», — заявила пані Олена. Тим часом директор Українського центру оцінювання якості освіти Ірина Зайцева в ефірі «Шустер live» заявила, що лише виконує те, що напрацювала група фахівців.

«Наша група складалася із восьми осіб: науковці, вчителі і працівники Інституту інноваційних технологій та змісту освіти, — розповідає Олена Пометун кореспондентові «ВЗ». — Скликали нас ще у 2011 році, і програма, яку ми створили, діяла під час тестування-2012. У серпні 2012 року Український центр оцінювання якості освіти звернувся з проханням внести декотрі правки в програму. Ми зібралися 27 серпня і зробили низку технічних правок: карти подавати так-то, цю інформацію уточнити, доопрацьовану програму передали в Інститут інноваційних технологій і розвитку освіти. Після цього документа більше не бачили. Інститут, своєю чергою, повинен був передати текст міністерству, а вже звідти він мав надійти в Український центр оцінювання якості освіти. Цікаво те, що передавання відбувалося більш як два місяці. Адже на сайті центру програма з’явилася тільки 8 листопада. Напрошується думка, що хтось над нею працював. Побачивши остаточний варіант, я попередила, що можуть бути проблеми: адже документ не відповідає тому, який затвердила робоча група. Мені відповіли, що це не моя справа. Але раптом саме нас починають звинувачувати у змінах. Так і сказали: «Це ж ви так написали». Але я не могла такого писати, я автор практично всіх програм з історії України часів незалежності. Програму не просто порізали. Там, окрім прізвищ, чимало правок. Слово «Галичина» у всьому тексті замінили на Західноукраїнські землі, всюди зняли словосполучення «національна ідея», «національний рух». Цих правок — більше тридцяти, це навіть не зміни, а — шкідництво, програма набула абсолютно антиукраїнського звучання, діти ж повинні це завчити. На всю Україну очорнили моє ім’я. Єдине, що я можу зробити у цьому випадку, — це поширити інформацію, якою володію. Коли почався скандал, мені на пошту анонім вислав уривки листування між чиновником Міносвіти і Українським центром оцінювання якості освіти, з якого видно, як саме відбувалися зміни.

В уривках листування, яке надіслали Олені Пометун, — «кухня доопрацювання програми». «Попрацювали. Як на мене, плідно — відсотків на десять полегшили дітям життя. Тепер читати приємніше.

Ваша думка?» — пише один чиновник. «Красным шрифтом выделено то, что либо добавлено (кое-что нужно, на мой взгляд, оставлять — я проверила по учебникам), либо скорректировано.

Теперь это — на Ваш суд. Надеюсь, конец работы над этим сакраментальным документом близок», — відповідає інший.

Після того, як скандал почався, Міністерство освіти і науки, молоді та спорту зробило спробу заспокоїти громаду. Зазначило, що відсутність прізвищ, не означає, що діти не повинні їх вчити, адже тему проходять у комплексі. «Звісно, коли вчитель пояснює ту чи іншу тему, він розкаже і про Степана Бандеру, і про шістдесятників, — говорить методист Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Степан Хамуляк. — Але якщо завдання з цими прізвищати з’явиться у тестовому зошиті, абітурієнт має право подавати до суду. Адже йому на іспиті запропонували завдання, якого в програмі немає».

На жаль, статистика свідчить, українські школярі і зараз не дуже знають, хто такий Роман Шухевич, Степан Бандера чи Андрій Мельник (у той же час вони не знають й імен радянських діячів). «У 2010 році у тесті було запитання: назвати керівників радянського партизанського руху, — говорить Степан Хамуляк. — 42 відсотки абітурієнтів в Україні відповіли, що лідерами радянського партизанського руху є Мельник, Шухевич і Бандера». Тоді ці імена були у програмі тестування. А що абітурієнти знати-муть тепер, коли їх вилучили?

Нагадаємо, цього року програму ЗНО з історії України змінили до невпізнання. З неї зникла ціла когорта відомих українців та згадки про їхню діяльність та здобутки.

P. S. З проханням пояснити ситуацію ми звернулася у Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України та в Український центр оцінювання якості освіти. Спілкуватися в обидвох інституціях погодились тільки через інформаційні запит. Запити ми відіслали, наразі очікуємо відповіді.

Схожі новини