Передплата 2024 «Добрий господар»

У Чорному морі завелися... прісноводні коропи!

Учені не знаходять пояснень для цієї аномалії

В одній зі севастопольських бухт місцеві рибаки упіймали кількох прісноводних карпів. Спочатку думали, що це — морські карасі, хоча раніше такі велетні на гачок їм не потрапляли. Але коли роздивилися рибини “упритул”, зрозуміли, що це — коропи.

Цю НОВИНУ підтвердили у прес-службі Головного держуправління охорони, використання та відтворення водних живих ресурсів і регулювання риболовлі. У Чорному морі й справді почали водитися прісноводні коропи. За даними відомства, два дні тому у бухті Омега був виловлений ще один 800-грамовий екземпляр. Як повідом-ляють спеціалісти Східно-Чорноморського управління рибоохорони, це вже четвертий аналогічний випадок за останні два тижні.

Іхтіологи зазначають, що прісноводний короп у солоній чорноморській воді жити не може. Навіть найдосвідченіші рибаки не можуть пояснити, чому прісноводний короп “поселився” у морі.

Зараз дослідженням виловлених зразків займається Інститут біології південних морів. За однією з гіпотез, у місці вилову коропів з морського дна “просочуються” підземні прісноводні джерела, довкола яких і “кучкуються” річкові гості.

За іншою версією, риби потрапили у море через Балаклавську бухту, де їх якраз і розводять, або через Севастопольську бухту, у яку впадає ріка Чорна (по ній коропи мог-ли дістатися моря).

В упійманих рибин уже розпочався процес відмирання сітківки ока. “Ще кілька днів, і вони би загинули”, — кажуть вчені.

Схожі новини