Передплата 2024 ВЗ

Закарпатці три дні вклонялися Бахусу

Пам’ятник богові виноробства в Мукачевому відкрили напередодні винного фестивалю

12-14 січня центр закарпатського Мукачевого перетворився на центр винарства України. Тут традиційно на свято Василя проходить масштабний фестиваль «Червене вино». Цьогоріч навіть відкрили пам’ятник богу виноробства Бахусу.

На винному фесті можна було знайти напій на будь-який смак.

Зранку гості Мукачевого, окрім дегустацій закарпатських вин та страв, жваво фотографувалися з Бахусом. Йому вже встигли відламати пальці ніг та рук, крила і вінок...

“Фестиваль «Червене вино» — для нас справжнє свято, — розповідає один із учасників пан Микола. — Фестиваль для нас, виноробів, — чи не єдина можливість легально збувати свою продукцію. Податок на виноробство в Україні сягає кількасот тисяч гривень. Для дрібних виробників вина це — непомірна сума…”

Найкращих серед виноробів-аматорів визначило журі. Перемогу за смак свого напою богів цьогоріч здобув мукачівець Василь Лендьєл. Як приз винороб отримав молодого жеребця-гуцулика. За друге місце молоду теличку отримав Василь Анталовський з села Бобовище на Мукачівщині, а овечку як приз за третє місце — Павло Мешкулинець з того ж Бобовища. І у суто закарпатській номінації «Майфайноє вино міського голови» дубову бочку у подарунок отримав Іштван Варга з села Бене Берегівського району.