Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Замерзли? З’їжте відбивну!

Щоб зігрітися у холодну пору року, дієтологи радять налягати на м’ясні страви та пити... чай із перцем

У тріскучі морози зігріє не лише вовняний плед та обігрівач. Щоб «піддати жару» організму, дієтологи радять налягати на «гарячі» продукти (горілка з перцем до цього переліку не входить)...

«ЗАМІСТЬ ЛИМОНА додайте у чай... дрібку меленого чорного перцю, — радить лікар-дієтолог Юрій Дар’ян. — Не хочете експериментувати, запарте трав’яний чай — з м’яти, фенхелю або ромашки. Зігріє у холодний зимовий день (а заодно — поповнить запаси вітаміну С в організмі) відвар з шипшини та чай з імбиром. З цим завданням впорається також горнятко теплого молока з медом або збитень (традиційний слов’янський напій, приготовлений на основі меду, патоки або цукру, прянощів — лаврового листя, кориці, гвоздики й різноманітних трав’яних зборів). Можна також пити ягідні морси, але не забудьте перед вживанням розвести їх теплою водою. З овочів надавайте перевагу картоплі та болгарському перцю — вони містять калій, який зміцнює стінки судин та підвищує їх еластичність. На обід можна з’їсти салат з буряків — сік цього коренеплоду активізує обмін речовин. Налягайте на помідори, моркву, гарбуз та горох. У страви додавайте зелень — морожені (а краще свіжі) кріп та петрушку».

Найсильніше дрижаки б’ють зранку, коли встаємо з теплої постелі. Що приготувати на сніданок, аби зарядитися енергією на цілий день? Найкращий варіант — каша (пшоняна, вівсянка або гречка). Нею також можна поласувати на вечерю — вітамін В1, який міститься у злакових, позитивно впливає на нервову систему та гарантує здоровий міцний сон. «До каші можна всипати жменю морожених ягід — і смачно, і корисно, — каже лікар. — Додаткове тепло дадуть горіхи (мигдаль, кеш’ю, грецькі, фісташки) та сухофрукти (родзинки, фініки, інжир). Якщо не маєте проблем з шлунково-кишковим трактом, додавайте до страв спеції (червоний та чорний перець, каррі): пекучі речовини подразнюватимуть рецептори, кров почне швидше переміщатися по судинах, відповідно, обігріватиме організм та спалюватиме жир».

«Узимку треба їсти те, від чого доводилося відмовлятися улітку, — каже лікар-дієтолог Борис Скачко. — М’ясо — джерело тваринного білка — їжте щодня. Коли у шлунок потрапляє свиняча відбивна, обмін речовин пришвидшується на 40% — організм самотужки встановлює оптимальний для себе «температурний режим». Улітку це могло би завершитися тепловим ударом. Якщо хворієте на сольовий діатез, подагру, мастопатію чи фіброму (жінки), простатит (чоловіки), надавайте перевагу не червоному, а білому м’ясу — курці, кролятині. Додайте до нього смачний гарнір — варені або тушковані овочі — і матимете збалансований, поживний сніданок. У жодному випадку не виходьте на вулицю голодним. На морозі (особливо якщо погода — вітряна, волога) швидко переохолодитеся. Першим порушиться периферичний кровообіг — замерзнуть пальці на руках і ногах, ніс, вуха. Ризикувати не варто, адже можете «розбудити» патогенну мікрофлору».

Зігріватися алкоголем, у лазні чи на пічці лікар не радить: «Почне активно виділятися піт — організм нагріється і різко охолодиться. Відчуєте ще більший дискомфорт. Такі експерименти можна ставити над собою, лише якщо плануєте цілий день провести у чотирьох стінах. Вечеряйте за годину до сну — і зігрієтеся, і шлунок не перевантажите. Але обирайте легкі варіанти вечері. Якщо повечеряєте м’ясом, до ранку воно навіть не встигне перетравитися.Свинина травиться дев’ять годин, яловичина — вісім, телятина — сім».

Збитень ароматний

- 3 ст. л. меду

- склянка води

- 3 ст. л. цукру

- 2 лаврові листки

- 1 ст. л. гвоздики

- 1 ст. л. імбиру

Закип’ятіть воду, розчиніть у ній мед, покладіть прянощі. Тримайте на вогні 10 хвилин. Дайте напою настоятися. Процідіть. Перед вживанням нагрійте (але не пийте гарячим!).

Чай з перцем

Чайник обдайте окропом, покладіть чайну ложку чаю та дрібку чорного меленого перцю. Залийте двома склянками окропу, настоюйте 10 хвилин. Пийте гарячим. Такий напій допомагає швидко усунути симптоми застуди.

Класичний імбирний чай

Зніміть з імбиру шкіру, наріжте (а ще краще — натріть на тертці, на боці з великими отворами) у розрахунку 1 см імбиру на 200 мл води. Коли вода закипить, вкиньте імбир. Дайте настоятися 5-7 хвилин. Такий чай можна розігрівати, але повторно кип’ятити воду не бажано.