Передплата 2024 «Добрий господар»

Було яблуко молодильним, а стало – отруйним...

Дієтологи радять лімітувати порції їжі: токсини, які потрапляють в організм з продуктами харчування, можуть спровокувати серйозні захворювання

Риба фугу вважається одним із найпопулярніших японських делікатесів. Гурмани цінують її не за смакові якості, а за гостроту відчуттів. Фугу містить сильнодіючу отруту — тетродотоксин, у 400 разів потужнішу за стрихнін. Якщо неправильно приготувати екзотичну рибину, людину чекає болісна смерть. Ми — не японські аристократи, рибою фугу не харчуємося. Але на нашій кухні також багато продуктів, які за певних умов перетворюються на смертоносну отруту...

БІЛЬШІСТЬ ТОКСИНІВ, які потрапляють у наш організм з їжею, жиророзчинні, тобто здатні накопичуватися у жирових тканинах тварин. Доктор медичних наук, спеціаліст з репродуктивної ендокринології (Нью-Йорк, США) Самі Давід, що вивчає вплив токсичних речовин на фертильність жінок та чоловіків, рекомендує парам, які не можуть зачати дитину, відмовитися від жирних сортів м’яса. Та й людям старшого віку, у яких репродуктивна функція пішла на спад, також варто надавати перевагу пісному м’ясу. Або принаймні обмежувати порції.

Під час розпаду продуктів, які важко травляться, утворюються шкідливі сполуки, що осідають у кишечнику. Навіть якщо старанно прожуєте шмат м’яса вагою 100-150 г, травна система його обробить лише за три-п’ять годин. Все, що з’їсте понад міру, заляже у кишечнику у вигляді спресованих шлаків. Оскільки організм засвоює все, що потрапляє у кишечник, дуже скоро продукти життєдіяльності цих бактерій опиняться у крові. І, на відміну від корисних речовин, отруйні засвояться без участі ферментів.

Токсини мають властивість накопичуватися у тканинах організму. Клітини, що опинилися у блокаді, не можуть вивести продукти своєї життєдіяльності. Доступ кисню та поживних речовин до них заблоковується.

“Імунна система чітко розставляє пріоритети. Спочатку намагається побороти токсини, від яких людина може померти за кілька днів. Далі — береться за віруси та бактерії (які є потенційним джерелом токсинів і смерть від яких настає протягом одного-двох тижнів). На ракові клітини звертає увагу в останню чергу, адже пухлина дає метастази через 12-15 років, — пояснює лікар-дієтолог Борис Скачко. — Від раку в Україні помирає кожен п’ятий. Помирало би більше, але до свого раку доживають не всі”.

“Якщо вас часто турбує здуття живота, бурчання, виділяються гази з неприємним запахом, це означає, що у вашому кишечнику царює патогенна мікрофлора, — каже лікар. — Можливо, у ньому оселилися паразити — простіші, стрічкові, круглі глисти. Та найімовірніше, що це — дисбактеріоз. Токсини, які виділяє патогенна мікрофлора, з кишечнику потрапляють у печінку, тоді — у кров, а вже звідти — у мозок. Людина почувається роздратованою, може виявляти агресію. На зворотному шляху токсини проходять через нирки і фактично “забивають” собою цей природний фільтр. З роками може розвинутися ниркова недостатність. І не тільки за умови, що будете їсти гастронічне сміття (чіпси, сухарики, гамбургери, ковбасу, локшину швидкого приготування). Токсини вб’ють нирки, навіть якщо будете харчуватися абсолютно здоровою їжею! Волосяний покрив повинен оновлюватися кожні 2-3 роки. Якщо волосся випадає швидше, це означає, що організм не справляється з токсичним навантаженням. Те саме стосується шкіри та нігтів... Ілля Мечников свого часу довів: якби не токсини, які потрапляють у наш організм із повітрям, їжею, бактеріями й вірусами, жили би на третину довше. Не 60 років, а 80!”.

“Найбільше ризикуємо отруї-тися за святковим столом. Накладаємо на тарілку салати з майонезом, м’ясо, картоплю і все це заїдаємо солодощами. Чим більші порції і чим гірше поєднуються страви, тим більші шанси, що їжа застоїться і почне бродити або гнити у кишечнику. У цьому середовищі мікроби почуваються як риба у воді, — каже лікар-дієтолог Анжела Байрачна. — Якщо систематично себе труїти, може розвинутися гастрит, гастродуоденіт, коліт, а у важких випадках — панкреатит. Раджу розділяти їжу: поласували відбивними — зробіть перерву на годину, перш ніж приступати до випічки. Надавайте перевагу сухому печиву, а не тортам з масляними кремами та запеченими білками. М’ясо поєднуйте із зеленню, рибу — з овочами. Їжу не запивайте. Якщо відчуваєте, що погано травиться, випийте філіжанку чорної кави. Людям похилого віку можна з’їсти дрібку солі — вона посилить виділення шлункового соку”.

“М’ясні страви можуть спровокувати процес гниття у кишечнику, при якому виділяється ряд токсинів (так звана трупна отрута). Вегетаріанські — бродіння, при якому виділяється алкогольний токсин. Отож краще “захмеліти” від тарілки вівсянки, ніж отруїтися продуктами розпаду білка, — переконаний Борис Скачко. — Якщо день традиційно починаєте з риби (а зранку треба з’їсти білковий продукт), не снідайте вінегретом — не збивайте організм “з курсу”. Травна система звикає переробляти певний набір харчів. Порушення у режимі харчування (різноманітні дієти, лікувальні голодування, чистки печінки й нирок) можуть дати пош-товх розвитку дисбактеріозу”.

Схожі новини