Передплата 2024 ВЗ

Чорна труна у коридорах Ратуші, інквізиція та історія кохання

«Господи, що це?» – здивовано промовила старша пані, побачивши біля музею зброї «Арсенал» жінку у середньовічній сукні з факелом разом з групкою людей.

Протягом трьох днів на нічні вулиці Львова виходили привиди минулого — монах у білій рясі з каптуром, таємничий чоловік весь у чорному, молдавська княжна, бургомістр, моторний писар напідпитку, якому ввижалася літаюча чорна труна у стінах Ратуші, та інші легендарні персонажі. З 16 по 18 листопада у культурній столиці України відбувалася промоційна акція «Ніч у Львові».

На ТРИ НОЧІ свої двері гостинно відчинили міська Ратуша, музей історії релігії, музей пивоваріння, Музей Ідей, музей «Палаццо Бандінеллі», музично-меморіальний музей Соломії Крушельницької, львівський історичний музей зброї «Арсенал», храм Преображення, каплиця Боїмів, костел Єзуїтів… Цього року до локацій «Ночі у Львові» долучилася також «Арена Львів», яка розбавила спортивними конкурсами традиційну культурну програму. Для львів’ян та гостей міста розробили 15 маршрутів. Відвідувачі мали змогу побачити нічний Львів з вежі Ратуші, зазирнути опівночі у кабінет міського голови Андрія Садового, відвідати нічні театральні вистави, джазові концерти, виставки у галереях. Ті, хто не боялися холоду, могли перенестися у часі разом з істориком Ільком Лемком та відкрити для себе «Львів за бабці Австрії» або послухати романтичну історію львівських Ромео і Джульєтти — Мікеліні та Пелагії. Для любителів «полоскотати нерви» проводили екскурсії нічним Личаківським цвинтарем, а також дозволяли побродити підземеллями історичного центру, костелу Єзуїтів, храму Преображення чи Ратуші. Вогняні дійства, тури «Чудо-поїздом» та «Чудо-бусом», літературні читання, вуличний кінопоказ, Ніч шопінгу, Ніч джазу та Ніч смачного відеоарту, різноманітні майстер-класи — програмні заходи, як кажуть на Галичині, до кольору й до вибору.

Найбільшою популярністю користувалися екскурсії у підземелля. Вперше для звичайних людей були відчинені підвали старої Ратуші. Підвальні мури залишилися в незмінному стані ще з XIV століття, незважаючи на пожежі. На вході вас зустрічав переодягнений блазень, а вже в першій кімнаті під стелею гойдалися повішені… правда, лялькові. Раніше з підземель Ратуші живим ніхто не виходив. Після моторошних середньовічних історій про катів та привидів екскурсійну групу таки відпускали нагору у дворик Ратуші, де актори театру «Воскресіння» влаштовували вогняну середньовічну інсталяцію із оживленням скульптур Пінзеля. Та якщо у Ратуші про привидів лише розповідали, то у підземеллях костелу Єзуїтів вони могли навіть вхопити за ногу! Актори львівського театру історичної мініатюри перевтілилися у пришелепкуватого спудея, який частіше сидить у шинку, ніж на заняттях, суворого монаха, відьму, німого ката та привида чоловіка, що за гроші продав душу дияволу. Перед відвідувачами розгорталися торговельні інтриги Ордену Єзуїтів, жахливі сторінки інквізиції, несподівана історія кохання іудейки та християнина, моторошні факти утримання боржників Ордену у боргових ямах. Вперше львів’яни та гості міста могли побачити львівські трони лев’ячого духу. Правда, у двох кріслах із оригінальною різьбою посидіти дозволяють лише обраним, які хочуть надихнутися на велику і благородну справу, адже так званий лев’ячий дух — це символ гідності і чесної боротьби.

Не обділили увагою і меломанів на нічних екскурсіях. У суботу учасникам акції представили «Легенди Соломіїного дому: Анна Крушельницька» у музично-меморіальному музеї Соломії Крушельницької. Унікальний дім, в якому жили не тільки Крушельницькі, а й родини Людкевичів та Шухевичів, ще інколи називають «Музична кам’яниця». Під час театралізованої екскурсії гості насолоджувалися унікальними архівними записами 1904 року, переглядали слайди та слухали арію Мімі з опери Пуччіні «Богема» у виконанні Марічки Шрам. У образ Анни Крушельницької втілилася студентка факультету культури і мистецтв ЛНУ ім. Івана Франка. «Це Анна Крушельницька — остання з представників родини Крушельницьких». А для любителів пристрасних мотивів влаштували вечір-концерт аргентинського танго. Українське танго прозвучало у виконанні співака Ореста Цимбали, також всі охочі могли спробувати навчитися цього танцю.

Для охочих до нічних екскурсій приготували «замануху» — відвідини заходів у першу ніч були безкоштовними, а от на суботу і неділю встановили індивідуальну акційну вартість від кожного з учасників проекту. Ціни на квитки коливалися від 5 до 100 гривень — найдешевше коштували екскурсії до каплиці Боїмів, нічні походи Личаківським цвинтарем та «Легенди Соломіїного дому». Найдорожчим задоволенням стала екскурсія «На власному досвіді» від «Арени Львів». Проте відвідувачів «Ночі у Львові» не бракувало — вже у перший день замість зареєстрованих 2,5 тисячі свою цікавість до нічного Львова виявили аж 3300 осіб. Львівська міська рада потурбувалася і про комфортне перебування у нічному Львові — перед музеєм історії релігії можна було випити гарячого чаю або кави та скуштувати особливого печива «Ніч у Львові», яке виготовили спеціально для акції. Також продовжили рух трамваїв та деяких маршруток.

Вже вдруге за цей рік у Львові проводиться магічно-театралізована ніч — у липні відбулося 100 екскурсій у 15 екскурсійних об’єктах. Тоді «Ніч у Львові» відвідали понад 6 тис. осіб. До Львова завітали туристи із понад 10 країн світу.

Схожі новини