Передплата 2024 «Добрий господар»

Осінній салон «Високий Замок-2012»: поєднання традицій та абстрактного модерну

Понад 500 робіт 200 митців з різних куточків України та з-за кордону представили свої роботи на XVI Міжнародному осінньому салоні «Високий Замок». Виставка традиційно стартувала у першій декаді листопада у Львівському палаці мистецтв. Сюрпризів цьогорічний салон приготував чимало...

На ТРЬОХ поверхах Палацу мистецтв представлено сучасне мистецтво у всій палітрі кольорів, технік та жанрів. Наймасштабніша експозиція живопису та графіки, значно менше творів дрібної скульптури, кераміки та ткацтва. «Цьогорічний Салон включає у себе три експозиції: Салон «Високий Замок-2012», виставку «Український плакат у Львові» та ретроспективу творів метра, бойчукіста — художника Охріма Кравченка, до його 110-ліття, — розповів «ВЗ» головний художник Палацу мистецтв Орест Скоп. — Експозиція поєднує у собі всі генерації митців. Поруч із роботами народного художника України, професора кафедри монументального живопису Львівської національної академії мистецтв Миколи Андрущенка, представлено творчість студентів академії, їхні бакалаврські та дипломні роботи. Салон зібрав кращі роботи митців. Адже відбір творів був дуже претензійним».

Про виставку останнього із бойчукістів Охріма Кравченка розповів його син, мистецтвознавець Ярослав Кравченко. “Зробили виставку творів мого батька для того, щоб можна було детально розгледіти напрям бойчукізму, який був штучно перерваний, — наголосив Ярослав Кравченко. — Батько зумів до 80-х років пройти шлях бойчукізму, дотримуючись традицій. На основі цих робіт можна порівняти, як розвивається живопис, які панують тенденції, яка культура кольору, яке вміння композиції. Чи завжди оправданим є безпредметний, абстрактний живопис? Якщо творити абстрактні речі, треба мати добре відчуття композиції і кольору».

Попри загальну піднесену атмосферу, на Салоні голова ЛОО НСХУ Олег Микита розповів про мистецькі проблеми у Львові. “Це Палац мистецтв. Тут повинна бути постійно діюча художня виставка. Але цього, на жаль, немає, — зазначив пан Олег. — Чому на відкритті Салону немає директора Палацу мистецтв? Він, мабуть, боїться таких акцій. Зате буває на виставках, де презентують автомобілі та інші гендльові речі. Запитань багато. Ця виставка і її закриття буде закінчуватись радою спілок України, які викличуть міністра культури і запитають, кому і для чого збудовано Палац мистецтв? Мабуть, для мистецтва! Якщо так, то такі салони повинні відбуватись тут кожного місяця”.

Осінній салон «Високий Замок-2012» триватиме до 2 грудня. Під час урочистого закриття журі назве десятку кращих авторів.

Схожі новини