Передплата 2024 «Добрий господар»

Хворі батьки не народять здорову дитину...

Цієї суботи, 10 листопада, у світі відзначатимуть День молоді. Наскільки здоровою є українська молодь?

Згідно з останніми даними МОЗ, в Україні налічується понад два мільйони гіпертоніків та сердечників, півтора мільйона потерпають від виразки шлунка і хронічного холециститу, півмільйона хворіють на цукровий діабет, ще мільйон 600 тисяч наших співвітчизників скаржаться на постійний біль у хребті. Добра третина цих нещасних — люди, які не досягли 35-річного віку!

Традиційно за рівнем захворюваності серед молоді лідирують східні та південні області. За інформацією Державної служби статистики України, найвищий рівень захворюваності та смертності серед молоді віком від 15 до 34 років спостерігається у Севастополі, Миколаївській, Донецькій, Чернігівській, Кіровоградській і Київській областях, найнижчий — у Чернівецькій, Тернопільській, Івано-Франківській, Львівській та Закарпатській.

Найчастіше причиною смерті у юному віці стають інфекційні захворювання, переважно туберкульоз та СНІД (практично у кожному п’ятому випадку), хвороби системи кровообігу та хвороби органів травлення (у кожному десятому випадку). Рак забирає життя кожного двадцятого молодого чоловіка та кожної сьомої молодої жінки.

Тільки третина молодих людей має шанс прожити рік без прийому медикаментів та візитів до лікарів. “Нічого дивного, — кажуть лікарі. — Замість того, щоб іти на стадіон чи у спортзал, йдуть до найближчого бару чи кафе, проводять години за комп’ютером чи біля телевізора, тобто обирають пасивні форми дозвілля. За рівнем фізичної активності українська молодь посідає останнє місце в Європі: від гіподинамії не потерпає лише кожен п’ятий школяр та кожен десятий студент. Репродуктивне здоров’я також залишає бажати кращого. Ранній початок статевого життя (18% дівчат та 40% хлопців) завершується абортами, незапланованою вагітністю або інфекційними захворюваннями, які часто роблять молоду людину безплідною”.

За останні 10 років кількість наркозалежних серед неповнолітніх зросла у 6-8 разів. В Україні курять 46% юнаків та 36% дівчат. Алкоголь систематично вживають 68% хлопців і 64% дівчат. 13% молодих людей час від часу покурює гашиш або марихуану.

За даними Міністерства охорони здоров’я, кожна шоста дитина народжується вже хворою. “Дитину зачинають хворі батьки (нерідко — у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння). Багато жінок під час вагітності курять (цю шкідливу звичку молоді люди набувають ще у віці 10-12 років), харчуються їжею, “нашпигованою” гормонами та хімічними речовинами. І це попри те, що кожен з батьків передає своєму нащадкові “букет” генетичних захворювань (те, на що хворіли їхні батьки, бабусі та дідусі). Діти у такої молодої пари народжуються недоношеними, з малою вагою, — каже к.м.н., доцент, головний лікар ДУ “Інститут охорони здоров’я дітей та підлітків Національної академії медичних наук України” Олена Носова. — Сучасне молоде покоління вже не має того запасу міцності, яке мали, наприклад, “діти війни”. Ті недоїдали, масово помирали від інфекційних захворювань, але дихали чистим повітрям, їли лише натуральні продукти (ті ж яйця, курятину, молоко). Дітей у дитсадках і школах не навчають здорового способу життя — що треба щодня робити ранкову зарядку, що не можна палити, пити енергетичні напої”.

“Природою так закладено: лише здорові чоловік та жінка можуть дати здорове потомство. Діти мали би бути розумнішими, талановитішими, фізично більш розвинутими, ніж їхні батьки. Але цього немає. Екологія — у катастрофічному стані. Потік інформації переповнений негативом — дитина в Інтернеті може знайти все що завгодно: насилля, порнографію, способи покінчити життя самогубством. Питна вода — неякісна. Продукти харчування виготовлені з найдешевшої сировини. Усі ці фактори стають причиною функціональних порушень внутрішніх органів, які, своєю чергою, формують мислення та поведінку дитини, — пояснює керівник відділу екології дитинства Інституту екології людини Ольга Глова. — Впровадження державних програм з пропаганди здорового способу життя ситуації не виправить. Недбале ставлення до власного здоров’я закладено у наших генах, і це не так просто виправити. Поодинокі сім’ї в Україні розуміють, що таке справжня якість життя, — їдять просту здорову їжу, народжують по 4-5 дітей”...

Схожі новини