Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На вакцини проти грипу попиту немає...

Вакцини проти грипу мали з’явитися в аптеках ще на початку вересня. А з’явилися лише у листопаді. Затримку медики пояснюють затяжною процедурою реєстрації. У МОЗі довго ламали голову над тим, якому виробникові дати дозвіл на реалізацію продукції.

«Це дає підстави вважати, що у цьому сезоні, як і минулоріч, показник охоплення щепленнями проти грипу становитиме 1-2%, попри те, що у групі ризику 1 млн. 200 тис. українців», — заявив начальник відділу державного санітарного нагляду Санітарно-епідеміологічної служби України Віктор Ляшко.

Вакцину віднесено до рекомендованих щеплень, тому централізовано за бюджетні кошти її не закуповують. Одна доза коштує 75-80 гривень (минулого року — 45-60 гривень). На сім’ю з чотирьох осіб виходить чимала сума. “Працюємо з чоловіком на одній фірмі. Щороку нам видають дві дози вакцини. Вакцинуємо дітей, а самі не щепимося — економимо”, — розповіла “ВЗ” працівниця аптечної мережі.

“Приріст захворюваності на ГРВЗ (не грип!) спостерігаємо з 1 вересня. Випадків грипу поки що зафіксовано не було” (його сплеску епідеміологи очікують у грудні-січні. — Авт.), — повідомила “ВЗ” в. о. завідувача епідеміологічного відділу Львівської обласної СЕС Валентина Косоловська.

“Цього епідсезону у Львівській області щепилося від грипу 869 осіб (з них 11 дітей). Це — вкрай мало, бо вакцина доступна, і вибрати є з чого, — каже головний епідеміолог Львівщини Наталія Тімко. — На сьогодні пройшли реєстрацію (і їх можна придбати в аптеках) три вакцини: ваксігрип (виробництво — Франція), інфлувак (Голландія) та флюарикс (Німеччина). Щепитися проти грипу найкраще у вересні-жовтні (коли організм після літа насичений вітамінами та мінералами), але загалом вакцинуватися ніколи не пізно — ні в листопаді, ні навіть у лютому. Імунітет виробляється протягом двох тижнів після щеплення. Вакцина — неінактивована, тобто не містить живого ослабленого мікроорганізму, а лише частинку оболонки вірусу. Така вакцина не ослаблює організм, а навпаки, підвищує його опірність. Виготовляють її на один епідсезон”.

“Не у кожній аптеці можна придбати вакцину, — додає лікар-епідеміолог Валентина Косоловська. — Імунобіологічні препарати вимагають певних умов зберігання, відповідно, дозволи на їх реалізацію отримують не всі аптечні мережі. Бажано одразу щепитися, оскільки вакцини потребують відповідного температурного режиму, якого складно дотриматися у домашніх умовах”. Оскільки вакцин на реалізацію беруть небагато, бо на них немає попиту, то довозять дози на замовлення покупців.

Схожі новини