Передплата 2024 «Добра кухня»

На горі Богоматері – і стіна бажань, і чудодійне джерело, і загадкова яма...

За декілька кілометрів від легендарного античного міста Ефес (територія сучасної західної Туреччини), на мальовничій Солов’їній горі, у зелені та прохолоді високих ялин та сосен заховався невеликий кам’яний будиночок. Лише зважаючи на численну кількість туристів та піднесене відчуття внутрішнього спокою, можна зрозуміти, що це місце — незвичайне. У XIX ст. стало відомо, що саме тут проживала останні роки і померла Діва Марія.

Туреччина

У підніжжі Солов’їної гори величаво здіймається догори золотава статуя Діви Марії. Кажуть, жінки, які не можуть зачати дитину, приїжджають сюди за зціленням. Потрібно покласти руку на постамент і щиро попросити про допомогу.

“Зараз ви матимете унікальну можливість доторкнутись до каміння по якому ступала нога Діви Марії, попити цілющої води з джерела, яке тамувало спрагу Матері Ісуса, вдихнути чисте повітря хвойних гір, які бачили успіння Пречистої”, — розповідав гід Іван Калугін, коли наш туристичний автобус піднімався по схилах гори Булбул (у перекладі — Солов’їна). Важко повірити, що у І столітті нашої ери Діва Марія на спині осла у супроводі Іоанна Богослова піднімалась цими горами, шукаючи притулку. “Перед розп’яттям Ісус заповів своїй матері піклуватись про Іоанна як про власного сина, а Іоанна — піклуватись про свою матір як про рідну, — продовжив гід. — Після смерті Христа апостоли розділили між собою території для поширення християнства. Територія Малої Азії дісталась Іоанну, він вирішив поселити Діву Марію поблизу Ефеса, оскільки залишатись їй самій у Єрусалимі було небезпечно”. Недаремно апостол обрав саме цю гору для Пречистої. Піднявшись сюди, опиняєшся наче у раю — гора, біля підніжжя якої б’ється хвилями Егейське море, оповита зеленню хвойних дерев, що дарують чисте повітря та створюють затишок і неймовірний спокій.

У постановах Вселенського собору 431 р. н. е. вказується, що Діва Марія жила поблизу Ефеса в останні дні свого життя, проте не сказано, де саме. Дізнались про цю святиню завдяки містичному видінню німецької ясновидиці Катерини Еммеріх (1774-1824 рр.). Будучи калікою і ніколи не виїжджаючи з Німеччини, Еммеріх у деталях описала смерть Пречистої у 64-річному віці, її будинок і його місцерозташування у своїй книзі «Життя Пресвятої Діви».

“У кінці XIX ст. французький священик Гуйє дізнався про загадкову розповідь ясновидиці і вирушив в Ефес, — сказав Іван Калугін. — На пагорбі він справді знайшов невеликий будиночок, який нагадував церкву. Проведені дослідження довели, що це візантійська церква ХІІІ ст. н. е., яка була зведена на фундаменті будинку І ст. н. е. Були також знайдені закопчені мармурові плити І ст., які використовувались для вогнища та вугілля. Могили Богоматері, яка померла у 48 році н. е., не знайшли, хоча, за описами Еммеріх, вона повинна була бути за 500 метрів від будинку”.

У 1892 р. архієпископ Смірни оголосив будиночок Святої Діви місцем паломництва. Особливо широкої популярності ця гора набула після візиту Папи Римського Павла VI (26 липня 1967 р.) та Івана Павла II (30 листопада 1979 р.).

Загадки та дива

гори Пречистої

Паломники розповідають, що біля будинку Діви Марії часто спостерігаються чуда та зцілення. “Придивіться уважно до дерев навколо будинку. З одного боку на них ще можна вгледіти сліди пожежі, яка трапилась тут і полонила усю гору, — розповів мені паломник з Португалії Жозе. — Вогонь знищив усе, недоторканними залишилися лише будинок Богоматері та частина дерев, які огортали його зусібіч. Це унікальне місце”.

До будиночка Діви Марії приїжджають віруючі з усього світу. Доки блукала тут, зустріла іспанців, японців, поляків, росіян... Гід розповів, що турки, які сповідують іслам, часто приходять сюди, аби набратись позитивної тутешньої енергетики. Вони теж називають це місце святим.

За декілька метрів від будинку Марії можна побачити цілюще джерело, яке розходиться на три струмки. Туристи стають в чергу, аби набрати святої води. “Добре подумайте, з якого струмка черпати воду, адже кожен із них має свою магічну дію, — наголосив гід Іван Калугін. — Вода у першому струмку дає вам здоров’я, у другому — любов, а у третьому — благополуччя”. Проте туристи, не довго думаючи, набирають воду відразу із трьох джерел. “Кузя, ты что трёхлитровые бутылки взял на воду, я же тебя просила пятилитровые тащить!» — верещала на всю гору до свого благовірного огрядна туристка з Росії...

Ще одним таємничим місцем на Солов’їній горі є стіна бажань. Кожен охочий може написати на папері свої прохання до Діви Марії і прив’язати цей листочок до спеціально встановлених на стіні решіток. Здалеку ці мільйони папірців видаються білою ковдрою, що оповила частину святої гори. Щороку на свято Успіння Божої Матері, яке Римо-католицька церква відзначає 15 серпня, сюди на месу з’їжджаються священики з усього світу і спалюють цю «паперову ковдру». Паломники вірять, що як тільки догорить останній папірець і у небо здійметься хмара диму, усі їхні бажання здійсняться.

Чудотворним називають і загадкову яму неподалік будинку Богоматері. Яма викладена камінням і має завглибшки та завширшки декілька метрів. Кажуть, що її використовували ранні християни для охрещення. Сьогодні ж до неї з’їжджаються віруючі теж 15 серпня. Саме у цей день яма наповнюється водою. Звідки вона прибуває на гору і куди згодом зникає, ніхто не може пояснити. “Це просто чудо, — кажуть паломники. — І не варто шукати тут наукових пояснень”.

Схожі новини