Мерзнете? Їжте страви з підвищеною кількістю білків та жирів
У холодну пору року, особливо, коли на вулиці мороз, наш організм витрачає велику кількість енергії для адаптації до зовнішнього середовища. Через холод стискаються судини, в результаті кровообіг утруднюється, кисті рук і ступні не отримують достатньої кількості крові, тому мерзнуть. Взимку організму потрібна не тільки висококалорійна їжа, йому також потрібна підвищена кількість білків і жирів
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/525641/bilky.jpg)
На думку дієтологів, холодна пора — не найкращий час для проведення всіляких дієт і заходів для схуднення. Навпаки, в цей період краще підвищити загальну калорійність їжі. Дієтологи рекомендують збільшити свій раціон приблизно на 300−400 калорій, це допоможе компенсувати енергетичні втрати, викликані холодною температурою зовнішнього середовища. Ці додаткові калорії дадуть додаткову енергію, не приводячи до зайвих жирових відкладень. А ближче до настання весни і літа можна буде повернутися до раціону, який містить меншу кількість калорій.
Щоб зігрітися, слід їсти жирне м’ясо, жирну рибу, птицю, яйця, молочні продукти, крупи (рис, гречка, вівсянка), гострі приправи (хрін, гірчиця, часник, чорний і червоний перець, кмин і т. ін.), пити глінтвейн, чай з імбиром, червоне вино, каву.
Жирне м’ясо багате білками і жирними кислотами, воно має зігріваючу дію і дає тривале відчуття ситості. У зимовий час кращим гарніром до м’ясних страв є крупи: рис, гречка, перловка, кукурудзяна крупа і т. д.
Ще один енергетичний багатий продукт — це сало. Іноді одного бутерброда зі салом досить, щоб настало відчуття ситості.
У зимовий час дуже корисна жирна риба. Вона містить ненасичені жирні кислоти омега-3, які благотворно впливають на обмін речовин і очищають судини від холестерину. Це допомагає поліпшити кровообіг.
Взимку треба вводити в раціон гарячі наваристі супи: борщ, солянку. Вони містять пікантні спеції, які стимулюють кровообіг. Таку ж роль відіграє міцний м’ясний бульйон. Ці страви містять багато калорій і надають велику енергетичну підтримку.
Ще одним цінним енергетичним продуктом є яйця. Яєчня в поєднанні зі шинкою, салом чудово зігріє в морозну погоду.
Відмінна зимова страва — картопля. Це може бути варена, пюре, картопля фрі, деруни і т. д. Картопля містить велику кількість калію, який покращує роботу кровоносної системи, кров швидше доходить до кистей рук і стоп, що запобігає замерзанню рук і ніг.
Слід частіше пити тепле молоко. Особливо добре присмачити його прянощами: корицею, мускатним горіхом, імбиром, шафраном. Склянка теплого молока швидко зігріє, зніме спазми судин, рівномірно розподілить кров по тілу і запобігне розвитку застуди.
Спеції і прянощі добре сприяють зігріванню. У них є речовини, які подразнюють харчові рецептори і активно стимулюють кровообіг. Тому приправляйте м’ясні, рибні та овочеві страви червоним і чорним перцем, а також гострим перцем чилі, приправою карі, часником, імбиром, мускатним горіхом, лавровим листом, хроном, гірчицею, оцтом і т. д.
У випічку додавайте корицю, ваніль, мускатний горіх.
Зігрівальну дію має і мед. Тільки його не варто вживати перед виходом на вулицю, оскільки він може викликати потовиділення. Його краще їсти після повернення додому. Чай з лимоном, імбиром і медом підвищує імунітет і запобігає розвитку застуди. Важливе зауваження: мед не слід класти в гарячий чай, від цього він втрачає корисні властивості, тому його краще їсти окремо, вприкуску.
Чудово діє чай з журавлиною, брусницею, калиною. Ці ягоди є потужними імуностимуляторами. Вони мають судинорозширювальну дію, покращують кровообіг, знищують віруси…
Ірина Лисичанська.