Передплата 2025 «Добре здоров’я»

Мерзнете? Їжте страви з підвищеною кількістю білків та жирів

У холодну пору року, особливо, коли на вулиці мороз, наш організм витрачає велику кількість енергії для адаптації до зовнішнього середовища. Через холод стискаються судини, в результаті кровообіг утруднюється, кисті рук і ступні не отримують достатньої кількості крові, тому мерзнуть. Взимку організму потрібна не тільки висококалорійна їжа, йому також потрібна підвищена кількість білків і жирів

На думку дієтологів, хо­лодна пора — не найкращий час для проведення всіляких дієт і заходів для схуднення. На­впаки, в цей період краще підви­щити загальну калорійність їжі. Ді­єтологи рекомендують збільшити свій раціон приблизно на 300−400 калорій, це допоможе компен­сувати енергетичні втрати, ви­кликані холодною температурою зовнішнього середовища. Ці до­даткові калорії дадуть додаткову енергію, не приводячи до зайвих жирових відкладень. А ближче до настання весни і літа можна буде повернутися до раціону, який міс­тить меншу кількість калорій.

Щоб зігрітися, слід їсти жирне м’ясо, жирну рибу, птицю, яйця, молочні продукти, крупи (рис, гречка, вівсянка), гострі припра­ви (хрін, гірчиця, часник, чорний і червоний перець, кмин і т. ін.), пити глінтвейн, чай з імбиром, червоне вино, каву.

Жирне м’ясо багате білками і жирними кислотами, воно має зі­гріваючу дію і дає тривале відчут­тя ситості. У зимовий час кращим гарніром до м’ясних страв є кру­пи: рис, гречка, перловка, кукурудзяна крупа і т. д.

Ще один енергетичний бага­тий продукт — це сало. Іноді одно­го бутерброда зі салом досить, щоб настало відчуття ситості.

У зимовий час дуже корисна жирна риба. Вона містить нена­сичені жирні кислоти омега-3, які благотворно впливають на обмін речовин і очищають судини від холестерину. Це допомагає поліп­шити кровообіг.

Взимку треба вводити в раціон гарячі наваристі супи: борщ, со­лянку. Вони містять пікантні спе­ції, які стимулюють кровообіг. Таку ж роль відіграє міцний м’ясний бульйон. Ці страви містять багато калорій і надають велику енерге­тичну підтримку.

Ще одним цінним енергетич­ним продуктом є яйця. Яєчня в по­єднанні зі шинкою, салом чудово зігріє в морозну погоду.

Відмінна зимова страва — картопля. Це може бути варена, пюре, картопля фрі, деруни і т. д. Картопля містить велику кіль­кість калію, який покращує ро­боту кровоносної системи, кров швидше доходить до кистей рук і стоп, що запобігає замерзанню рук і ніг.

Слід частіше пити тепле моло­ко. Особливо добре присмачити його прянощами: корицею, мус­катним горіхом, імбиром, шаф­раном. Склянка теплого молока швидко зігріє, зніме спазми су­дин, рівномірно розподілить кров по тілу і запобігне розвитку засту­ди.

Спеції і прянощі добре сприя­ють зігріванню. У них є речовини, які подразнюють харчові рецепто­ри і активно стимулюють крово­обіг. Тому приправляйте м’ясні, рибні та овочеві страви червоним і чорним перцем, а також гострим перцем чилі, приправою карі, час­ником, імбиром, мускатним горі­хом, лавровим листом, хроном, гірчицею, оцтом і т. д.

У випічку додавайте корицю, ваніль, мускатний горіх.

Зігрівальну дію має і мед. Тільки його не варто вживати пе­ред виходом на вулицю, оскільки він може викликати потовиділен­ня. Його краще їсти після повер­нення додому. Чай з лимоном, імбиром і медом підвищує імуні­тет і запобігає розвитку застуди. Важливе зауваження: мед не слід класти в гарячий чай, від цього він втрачає корисні властивос­ті, тому його краще їсти окремо, вприкуску.

Чудово діє чай з журавлиною, брусницею, калиною. Ці ягоди є потужними імуностимуляторами. Вони мають судинорозширю­вальну дію, покращують крово­обіг, знищують віруси…

Ірина Лисичанська.