Здоровий кишечник — здоровий організм
Тривалий час медики вважали, що товстий кишечник — це якийсь орган на кшталт залишку хвоста чи апендикса, які дісталися нам від далеких предків, і жодної користі він не несе. Однак сьогодні оцінка ролі цього органа діаметрально протилежна. «Здоровий кишечник — здоровий організм!» — заявляють сучасні медики. Навіть більше! Вважають, що тривалість життя залежить від цього вмістилища залишків нашої їжі
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/497495/kyshechnyk.jpg)
Хоч захворювання травної системи самі собою дуже рідко призводять до смерті, однак стан кишечнику значною мірою впливає на ризик розвитку захворювань серцево-судинної, ендокринної, нервової та інших систем організму. Наскільки ефективним буде лікування хвороб, які, здається, зовсім не впливають на роботу кишечнику, здебільшого залежить саме від нього. Виявляється, покращивши роботи кишківника, ми можемо на третину зменшити вживання ліків і подовжити тривалість життя на 25%. «За рахунок чого?» — запитаєте ви. Спробуємо з’ясувати.
Функції кишечнику
- Саме від стану мікрофлори кишечнику залежать 75−80% потужності імунної системи, яка виконує роль захисника нашого організму, допомагає загоєнню та виведенню токсичних речовин, а також захищає нас від онкологічних захворювань.
- За рахунок бактерій кишечнику відбувається остаточна обробка залишків їжі, особливо клітковини. У тонкому кишечнику розщеплюється та всмоктується лише від половини до третини всієї їжі, а решту на себе бере товстий кишечник. Завдяки його роботі наш організм отримує кальцій, жирні кислоти, вітамін К, залізо, цинк, кобальт, тіамін (вітамін В1), рибофлавін (вітамін В2), підтримується водно-сольовий баланс тощо.
- Саме тут синтезуються біологічно активні речовини, які модулюють роботу тканин організму, зокрема й головного мозку. Саме тут виробляється близько 95% серотоніну — гормону радості.
- Кишечник допомагає виводити токсичні речовини, які утворилися внаслідок травлення.
- Запобігає анемії, забезпечуючи засвоєння мінеральних речовин та мікроелементів.
- Захищає дітей від рахіту, а дорослих — від остеопорозу.
- Забезпечує захист від онкологічних захворювань. Саме в кишечнику утворюються гормоноподібні речовини — ентеродіол і ентеролактон, які володіють протипухлинною дією, захищаючи нас від раку молочної залози, кишечнику тощо.
- Завдяки деяким видам бактерій ми з вами захищені від алергічних проявів, адже вони виробляють гістаміназу — фермент, який інактивує гістамін, основний медіатор алергічної реакції.
- Завдяки здатності деяких бактерій утворювати природні антисептики (молочну та дипіколінову кислоти, лактоспорин, коагулін і ще понад 200 інших), ми захищені від надмірного розмноження умовно шкідливих бактерій.
Товстий кишечник
Це — домівка для 500−1200 різновидів мікроорганізмів. В 1 г калу кількість бактерій перевищує кількість жителів на нашій планеті. Бактерії кишечнику здатні утворювати біоплівку, яка виконує захисну функцію слизової оболонки, адже на неї постійно діють агресивні хімічні речовини, відбувається фізичний вплив і вплив паразитів-гельмінтів. Завдяки цій біоплівці стінка кишечнику стає практично непроникною для великих молекул їжі та хвороботворних бактерій. У випадку, коли ця плівка руйнується і через кишечник у кров потрапляють макромолекули їжі, можуть з’явитися прояви алергічної реакції, яких до того часу не було. Якщо ж кишечник стає проникливим для бактерій, то вони через кров можуть розноситися по організму і осідати в інших органах (жовчний міхур, сечова система, піхва), спричиняючи там запальні процеси.
Антибіотики і мікрофлора
Лікувати бактеріальні об'єкти будь-якої локалізації людство спромоглося завдяки антибактеріальним засобам. Ангіна, пневмонія, менінгіт, гнійні рани — це лише невелика частка тих загрозливих хвороб, які ми перемагаємо за допомогою антибіотиків і які вбивали більшість хворих ще якихось 100 років тому. Більшість антибіотиків здатна синтезувати мікроорганізми. Цю зброю вони в природі використовують для завоювання нових територій, які належать іншим бактеріям. Антибіотики мають три напрями дії: отруюють бактерії; пригнічують їхній ріст і розмноження, а також руйнують їх.
Люди навчилися промислово отримувати антибіотики у великих масштабах для своїх потреб. Виявляється, до 70% всього обсягу виробництва антибіотиків використовують для потреб тваринництва, птахівництва та вирощування риби, 30% - залишається для людей. Застосування антибіотиків настільки поширене, що зустріти людину, яка за останні два роки не вживала жодного з них — велика рідкість. Найчастіша причина вживання антибіотиків — застудні захворювання. Утім, причиною більшості з цих захворювань є не бактерії, проти яких спрямована дія антибіотиків, а віруси, проти яких ця зброя безсила. А от для бактеріальної флори організму антибіотики — велика загроза.
Невиправдане вживання антибіотиків призводить до значних утрат в особистому складі нашої мікрофлори. Вважається, що після курсу антибіотиків склад мікрофлори може відновлюватися близько двох років і більше. Наслідками загибелі мешканців кишечнику найчастіше є пронос, рідше — закріп. З рідкими каловими масами ми втрачаємо загиблих у нерівній війні з антибіотиком «бійців». І це не лише кількісні, а й якісні втрати. Адже бактерії (переважно дружні до нас) чутливіші до дії ліків, ніж інші (умовно шкідливі, які живуть у пригніченому стані, а тому не шкодять нам). Наслідком такої вибірковості буде значне розмноження умовно-патогенної флори, що спричинить свої ускладнення. Захищаючись від дії антибіотиків, деякі бактерії навчилися створювати захист — антибіотикорезистентність. Ось чому пеніциліну, який раніше міг поставити на ноги навіть хворого з важкою інфекцією, сьогодні практично не застосовують, адже він став неефективним.
Та навіть ті бактерії, які вижили у війні з антибіотиком, здатні змінювати свої властивості. Наприклад, тепер вони можуть виробляти менше ферментів, гірше розщеплювати їжу й гірше виловлювати шкідливі речовини. Навіть якщо ви застосовували не таблетований, а ін'єкційний препарат, то постраждає мікробіом кишечнику, адже більшість антибіотиків має загальну дію на організм, хоч до цього виду отрути меншою чи більшою мірою чутливі окремі бактерії. Тому безконтрольний, невиправданий, неправильний прийом антибіотиків (як і решти ліків) завдасть більше шкоди, аніж принесе користі. Особливо чутливими в цьому плані є маленькі діти та літні люди, адже їхня мікрофлори менш стабільна й гірше відтворюється і за складом, і кількісно. З метою відновлення мікрофлори кишечнику застосовують ферментовані продукти (кисломолочні, квашені), а також пробіотики. Останні являють собою певним чином «приспані» бактерії, здатні прокидатися в кишечнику.
Охочим зменшити ризик застосування антибіотиків потрібно дотримуватися таких рекомендацій:
- Підтримуйте активність імунітету на високому рівні шляхом дотримання принципів здорового способу життя.
- Використовуйте загартовувальні заходи, щоб підвищити опірність організму хвороботворним мікроорганізмам в сезон епідемій.
- Дотримуйтеся правил особистої гігієни: мийте руки після відвідування вбиральні та місць з великим скупченням людей.
- Якщо ви вживаєте м’ясо, рибу та птицю, купуйте їх від перевірених виробників і тільки в перевірених місцях. Намагайтеся вибирати продукти, отримані без використання антибіотиків. А краще відмовтеся від таких узагалі.
- Ретельно мийте овочі та фрукти. Пам’ятайте: для удобрювання ґрунту часто використовують гній.
- Будьте обережні під час відпусток. Кожна четверта людина, повертаючись із відпустки, привозить як небажаний сувенір ще антибіотикостійкі мікроорганізми. Деякі з них згодом гинуть. А деякі ще довго можуть існувати в нашому тілі, створюючи для нього небезпеку. Особливо обачним потрібно бути в країнах з підвищеним ризиком інфекцій (Іспанія, Індія, азійські країни).
Юрій Червінський.