Передплата 2024 «Добра кухня»

Харчування за проблем з кишечником

У кожної людини іноді виникають такі проблеми. Які бувають хвороби кишечнику? Які основні рекомендації щодо їх лікування?

Кишечник виконує одну з основних функцій у процесі травлення. Хвороби кишечнику виникають через перенесення дизентерії, зараження найпростішими мікроорганізмами (лямблії, амеби, трихомонади), інтоксикацій (ртуть, миш’як), порушень режиму та якості харчування, неповноцінних дієт, травм. Процес запалення відбувається або в тонкому кишечнику (ентерит), або в товстому (коліт), або запалюється весь шлунково-кишковий тракт (ентероколіт).

Захворювання кишеч­нику діляться на гострі і хронічні. Потрібно своє­часно і правильно їх лікувати, щоб уникнути перетікання хво­роби в хронічну форму. Основна роль у лікуванні захворювань кишечнику належить правильній дієтотерапії. Дієта залежить від характеру захворювання, ста­ну моторної функції кишечнику, наявності або відсутності хар­чового несприйняття, віку, статі пацієнта, супутніх захворювань. Слід також зважати на те, що всі продукти по-різному впливають на функцію кишечнику. Їх можна поділити на такі три групи: спри­яють випорожненню; затриму­ють випорожнення; практично не впливають на випорожнення кишечнику.

Харчування за гострого запалення кишечнику. Гостре запалення кишечнику — ентеро­коліт, виникає разом з гострим запаленням шлунка. Основні симптоми: нудота, блювання, діарея, скарги на відрижку, болі у шлунку, відсутність апетиту, різка загальна слабкість. У ви­падку гострого запалення реко­мендується перші дні вживати тільки рідку їжу, наприклад, ри­совий відвар і чорничний кисіль. Внаслідок блювоти і проносу організм втрачає багато рідини, тож дуже важливо більше пити. Рекомендується гарячий чай без цукру або мінеральна вода. На третій день хвороби — дієта з обмеженою кількістю калорій: 200 г вуглеводів, 60 г жирів, 5−6 г кухонної солі, білків 100−120 г.

Лікувальне харчування за сильної діареї.

Рекомендовані продукти:

  • супи на нежирному бульйо­ні з риби або м’яса, можна дода­ти рис або манку;
  • овочеві бульйони;
  • сухарі з пшеничного хліба;
  • парові котлети з нежирного м’яса або риби;
  • сир з низьким вмістом жиру;
  • протерта каша (гречана, ві­всяна, рисова);
  • киселі;
  • яблука перетерті;
  • зелений чай;
  • чорна кава;
  • відвар з чорної смородини, сушеної чорниці, шипшини.

Продукти, які слід виключити:

  • жирні страви і продукти (бульйони, м’ясо, птиця, риба);
  • консерви, копченості;
  • борошняні та хлібобулочні вироби;
  • молочні продукти;
  • перлову і пшеничну крупу;
  • макаронні вироби;
  • бобові;
  • ягоди, овочі, фрукти у сві­жому вигляді;
  • торти, тістечка, цукерки, шоколад;
  • кава, какао;
  • холодні і газовані напої.

Харчування характеризуєть­ся низькою енергетичною цін­ністю (2000 ккал на добу — 90 г білків, 70 г жирів, 250 г вуглево­дів).

Лікувальне харчування проти запорів.

Рекомендовані продукти:

  • овочеві супи;
  • м’ясо, риба (нежирні);
  • черствий хліб з борошна грубого помелу;
  • кисломолочні продукти;
  • розсипчасті каші;
  • овочі (морква, помідори, буряк, кабачки, огірки, цвітна ка­пуста, гарбуз) ;
  • ягоди і фрукти;
  • мед, варення;
  • розмочені сухофрукти (ін­жир, чорнослив);
  • відвар шипшини, соки ово­чеві, фруктові.

Продукти, які слід виключити:

  • жирне м’ясо;
  • хлібобулочні вироби з бо­рошна вищих сортів;
  • бобові;
  • часник, цибуля;
  • редис, редька;
  • консерви, копченості;
  • рис, манка;
  • макаронні вироби;
  • шоколад;
  • кисіль;
  • міцний чай;
  • гірчиця, перець, хрін.

Енергетична цінність харчу­вання у випадках запорів 2800—3000 ккал на добу — 100 г білків, (50г тваринних), 90−130 г жирів (50 г — рослинних), вуглеводи 400−420г.

Підготувала Валентина Миколів.