Харчування за проблем з кишечником
У кожної людини іноді виникають такі проблеми. Які бувають хвороби кишечнику? Які основні рекомендації щодо їх лікування?
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/492214/kyshechnyk.jpg)
Кишечник виконує одну з основних функцій у процесі травлення. Хвороби кишечнику виникають через перенесення дизентерії, зараження найпростішими мікроорганізмами (лямблії, амеби, трихомонади), інтоксикацій (ртуть, миш’як), порушень режиму та якості харчування, неповноцінних дієт, травм. Процес запалення відбувається або в тонкому кишечнику (ентерит), або в товстому (коліт), або запалюється весь шлунково-кишковий тракт (ентероколіт).
Захворювання кишечнику діляться на гострі і хронічні. Потрібно своєчасно і правильно їх лікувати, щоб уникнути перетікання хвороби в хронічну форму. Основна роль у лікуванні захворювань кишечнику належить правильній дієтотерапії. Дієта залежить від характеру захворювання, стану моторної функції кишечнику, наявності або відсутності харчового несприйняття, віку, статі пацієнта, супутніх захворювань. Слід також зважати на те, що всі продукти по-різному впливають на функцію кишечнику. Їх можна поділити на такі три групи: сприяють випорожненню; затримують випорожнення; практично не впливають на випорожнення кишечнику.
Харчування за гострого запалення кишечнику. Гостре запалення кишечнику — ентероколіт, виникає разом з гострим запаленням шлунка. Основні симптоми: нудота, блювання, діарея, скарги на відрижку, болі у шлунку, відсутність апетиту, різка загальна слабкість. У випадку гострого запалення рекомендується перші дні вживати тільки рідку їжу, наприклад, рисовий відвар і чорничний кисіль. Внаслідок блювоти і проносу організм втрачає багато рідини, тож дуже важливо більше пити. Рекомендується гарячий чай без цукру або мінеральна вода. На третій день хвороби — дієта з обмеженою кількістю калорій: 200 г вуглеводів, 60 г жирів, 5−6 г кухонної солі, білків 100−120 г.
Лікувальне харчування за сильної діареї.
Рекомендовані продукти:
- супи на нежирному бульйоні з риби або м’яса, можна додати рис або манку;
- овочеві бульйони;
- сухарі з пшеничного хліба;
- парові котлети з нежирного м’яса або риби;
- сир з низьким вмістом жиру;
- протерта каша (гречана, вівсяна, рисова);
- киселі;
- яблука перетерті;
- зелений чай;
- чорна кава;
- відвар з чорної смородини, сушеної чорниці, шипшини.
Продукти, які слід виключити:
- жирні страви і продукти (бульйони, м’ясо, птиця, риба);
- консерви, копченості;
- борошняні та хлібобулочні вироби;
- молочні продукти;
- перлову і пшеничну крупу;
- макаронні вироби;
- бобові;
- ягоди, овочі, фрукти у свіжому вигляді;
- торти, тістечка, цукерки, шоколад;
- кава, какао;
- холодні і газовані напої.
Харчування характеризується низькою енергетичною цінністю (2000 ккал на добу — 90 г білків, 70 г жирів, 250 г вуглеводів).
Лікувальне харчування проти запорів.
Рекомендовані продукти:
- овочеві супи;
- м’ясо, риба (нежирні);
- черствий хліб з борошна грубого помелу;
- кисломолочні продукти;
- розсипчасті каші;
- овочі (морква, помідори, буряк, кабачки, огірки, цвітна капуста, гарбуз) ;
- ягоди і фрукти;
- мед, варення;
- розмочені сухофрукти (інжир, чорнослив);
- відвар шипшини, соки овочеві, фруктові.
Продукти, які слід виключити:
- жирне м’ясо;
- хлібобулочні вироби з борошна вищих сортів;
- бобові;
- часник, цибуля;
- редис, редька;
- консерви, копченості;
- рис, манка;
- макаронні вироби;
- шоколад;
- кисіль;
- міцний чай;
- гірчиця, перець, хрін.
Енергетична цінність харчування у випадках запорів 2800—3000 ккал на добу — 100 г білків, (50г тваринних), 90−130 г жирів (50 г — рослинних), вуглеводи 400−420г.
Підготувала Валентина Миколів.