Передплата 2024 «Добра кухня»

Замість «ін'єкцій краси»

Страви із гіалуроновою кислотою

Сьогодні модно робити «ін'єкції краси», щоб зволожити шкіру, надати їй пружності та об'єму. Але якщо ви хочете підвищити рівень гіалуронової кислоти менш радикальними способами, можна просто додати у свій раціон деякі продукти та страви.

Гіалуронова кислота — речовина, яка природ­ним чином є в тканинах і рі­динах людини і відповідає за зв’язування та утримання во­логи: одна молекула кислоти може зв’язувати до 500 молекул води! Також гіалуронова кисло­та покращує взаємодію між клі­тинами та сприяє синтезу ко­лагену, що запобігає не лише появі зморщок, а й ламкості кісток, зміцнює волосся та ніг­ті, покращує зір та корисна для здоров’я суглобів.

Наш організм здатний само­стійно виробляти гіалуронову кислоту, але з віком її вироблен­ня, на жаль, зменшується. Та є ціла низка страв з високим вміс­том гіалуронової кислоти, а та­кож продуктів, які допомагають збільшити вироблення гіалуро­нової кислоти в організмі при­родним чином.

Основні джерела «їстівної» гіалуронової кислоти — це кіст­ки, хрящі та інші сполучні тка­нини тварин та птиці. Міцний бульйон, який варять упродовж тривалого часу, в деяких випад­ках до 24 годин, насичений різ­ними поживними речовинами, включаючи гіалуронову кислоту, білками та амінокислотами, що підтримують вироблення кола­гену. Також бульйон містить не­обхідні мінерали, такі, як каль­цій, цинк і калій.

Так само за тривалого варін­ня холодцю з кісток і сполучних тканин у насичений бульйон екс­трактуються гіалуронка і колаген, що дозволяє страві завжди бук­вально «бути у формі». Те ж саме станеться зі шкірою, суглобами та кістками, якщо їсти холодець частіше, ніж раз чи двічі на рік. Усі, хто хоч одного разу ламав ногу чи руку, пам’ятають про важливе лі­карське призначення — щоден­ний холодець. Готуйте його не лише зі свинячих ніжок і вушок, а й із бичачих хвостів, курячих ла­пок або яловичих голяшок.

Якщо хочете мати гарну зво­ложену шкіру, без яловичої пе­чінки, баранячих нирок, курячих шлунків і гребенів не обійтися. Будь-які страви із субпродук­тів тварин та птиці містять вели­ку кількість гіалуронової кислоти та колагену, які чудово засвою­ються організмом людини.

Дослідження показують, що коренеплоди з високим вміс­том крохмалю та магнію, який відіграє активну роль у синте­зі організмом гіалуронової кис­лоти, можуть сприяти збільшен­ню її вироблення. З цієї причини варто включати до раціону кар­топлю, батат, топінамбур та інші крохмалисті бульби. Також ці продукти є чудовими джере­лами калію, клітковини, віта­мінів В6, А та С, антиоксидан­тів та мінералів, які корисні для здоров’я шкіри. Додавайте ва­рену картоплю у салати або за­пікайте у фользі - так ви отри­маєте більше користі.

Магній є необхідним ката­лізатором для вироблення гіа­луронової кислоти в організмі. Тому є сенс включати до свого раціону багаті на магній броко­лі, листя салату, зелень, шпинат, авокадо. Вони також містять ві­тамін С, який сприяє омолодженню шкіри, зменшує запа­лення та підтримує вироблення колагену.

Фрітата з броколі

1 броколі, 2 яйця, 2 ст. ложки борошна, 1 ст. ложка оливкової олії, 1 зубчик час­нику, 50 г натертого парме­зану, 4 гілочки базиліку, сіль і перець.

Броколі вимити, розібрати на суцвіття, залишивши довгі ніж­ки. Помістити в посуд з невели­кою кількістю води та поставити в мікрохвильову піч на 4 хв. Дати охолонути, потім розрізати кож­не суцвіття вздовж навпіл.

Часник очистити та подріб­нити. Базилік промити, розібра­ти на листочки і нарізати. Яйця збити з борошном на однорід­ну масу. Додати часник, базилік, сіль та перець.

У круглу форму викласти по колу половинки броколі зрізом донизу і ніжками до центру. Вли­ти яєчну масу, присипати пар­мезаном і поставити в мікрохви­льову піч на 5−6 хв.

Печінковий паштет

600 г м’якоті курячих сте­генець, 700 г курячої печін­ки, 2 цибулини середнього розміру, 100 г вершкового масла, 2 великі яйця, 100 мл вершків 30-38%, 1 ч. ложка сушених прованських трав, сіль, мелений чорний перець — до смаку.

Вимити курячу м’якоть, об­сушити і нарізати невелики­ми шматочками. Скласти у ве­лику миску. Додати нарізану печінку, посолити і поперчи- ти.

У пательні розтопити верш­кове масло, додати посічену цибулю і, помішуючи, смажи­ти на малому вогні до м’якості та легкого золотистого кольору (близько 10 хв).

Яйця збити зі сіллю вінчи­ком. Додати вершки та пере­мішати. Додати курячу м’якоть і печінку, а також смажену цибу­лю. Посолити, поперчити і при­правити прованськими трава­ми. Подрібнити у блендері на масу однорідної консистенції. Розкласти у дві форми для кек­сів. Помістити їх у глибоке деко і заповнити його холодною во­дою так, щоб вона доходила майже до країв.

Нагріти духовку до 170°C. Поставити деко з паштетами у формі і запікати до повної го­товності (близько 40 хв). Дати повністю охолонути, потім по­ставити у холодильник щонай­менше на 1 год, краще на ніч або навіть добу.

Масу для приготування ку­рячого паштету можна при­правити меленим перцем чилі, дрібкою каєнського перцю або меленою паприкою. У цьому ви­падку закуска матиме яскраві­ший, гостріший смак.

Молода картопля зі сирною заправкою

600−800 г молодої карто­плі, 200 г бринзи, 200 г сме­тани 25-30%, 50 г кропу, 30 г зеленої цибулі, 3 ст. лож­ки вершкового масла, сіль, мелений чорний перець.

Картоплю вимити щіткою, покласти в каструлю з кипля­чою водою — вона має покрити її. Посолити, на сильному вог­ні довести до кипіння, накрити кришкою, зменшити вогонь і ва­рити 25−30 хв.

Кріп і цибулю дуже дрібно на­різати, змішати зі сметаною та бринзою, поперчити, перемі­шати (за бажання подрібнити блендером).

З готової картоплі злити воду, повернути каструлю на вогонь на 20−30 сек, щоб пішла зайва рідина.

Покласти в каструлю масло, накрити кришкою, притиснути її і потрусити каструлю, щоб кар­топля частково розвалилася і змішалася з маслом. Подавати із заправкою із бринзи.