Передплата 2024 ВЗ

Симптоми високого тиску

Артеріальний тиск упродовж дня може підвищуватись або знижуватися, повертаючись до нормального. Так організм реагує на різні життєві обставини: стрес, хвилювання, заняття спортом чи відпочинок. Та бувають ситуації, коли тиск різко підвищується. Як зрозуміти, що він підскочив, якщо під рукою немає тонометра?

Ознаки високого тиску

Усі перелічені нижче ознаки можуть бути як симптомом під­вищеного артеріального тиску, так й інших захворювань. Якщо ви неодноразово стикалися з ними, вони наростають, не минають, обов’язково слід звернутися по консультацію до лікаря.

Головний біль. Часто вважа­ють, що основною ознакою підви­щеного артеріального тиску є різ­кий біль голови, зазвичай у ділянці потилиці (іноді і в скронях). Проте він може виникати не завжди. Ар­теріальну гіпертензію не просто називають «мовчазним убивцею». Захворювання дуже довго минає безсимптомно, а значить, люди­на, сама того не знаючи (якщо, звичайно, час від часу не корис­тується тонометром), ходить із підвищеним тиском. Внаслідок цього організм поступово при­стосовується і навіть стабільно високі позначки не спричиняють дискомфорту, у тому числі голов­ного болю.

Людина реагує головними бо­лями лише на зміну тиску, при­чому як за значного підвищення, так і зниження. Якщо у людини стабільно високий тиск, напри­клад, 160/100 мм рт. ст., вона їх не відчуває. Разом з тим, у випадку збільшення і навіть зниження до стандартних 120/80 мм рт. ст. лю­дині буде погано.

Головний біль може бути симп­томом низького артеріального тиску.

Погіршення пам’яті. Висо­кий артеріальний тиск впливає на пам’ять та розумову діяльність. Такі люди швидко втомлюються. Через високий тиск страждають дрібні артерії головного мозку, він гірше кровопостачається. Це призводить до зміни нормальної функції головного мозку, що спри­яє втраті пам’яті та провокує інші порушення (наприклад, інсульт).

Погіршення зору та поява «мушок» перед очима. За різ­кого стрибка артеріального тиску може знизитися зір, з’являються так звані чорні мушки в очах. Ба­гато хто списує ці симптоми на вікові зміни або прояви інших за­хворювань.

Коли тиск різко піднімається, відбувається спазм судин, за яко­го певні ділянки ока відчувають дефіцит кисню, що призводить до появи мушок, що миготять. За нормалізації показників ці симп­томи зникають.

Почастішання серцебиття. Змінюється частота серцевих ско­рочень, іноді люди описують свої відчуття — «серце стукає», «серце б'ється». Прискорений пульс, який добре прощупується за легкого натискання, свідчить про підвище­ний артеріальний тиск.

Підвищена пітливість. Якщо людина не має гіпергідрозу, раптова сильна пітливість може свідчити про підвищення артері­ального тиску. Нерідко її супрово­джують такі симптоми, як оніміння рук, обличчя, язика, прискорений пульс, задишка, біль у серці. За­звичай у випадку зниження тиску до нормальних позначок підвище­не потовиділення минає.

Крім цього, можуть з’явитися симптоми, пов’язані з реакцією вегетосудинної системи людини на різке підвищення тиску: почер­воніння/блідість шкірних покривів; часте сечовипускання (кожні 5 хв); гостра діарея; підвищення темпе­ратури; нудота; тремтіння рук; во­логі та холодні руки; шум у вухах.

Якщо немає тонометра

Безперечно, точний тиск може показати лише тонометр. Однак у екстрених випадках можна вико­ристовувати такий спосіб.

Необхідно зручно сісти, спер­тися на спинку стільця, розсла­битися. Потім намацати пульс на зап’ясті, порахувати кількість ударів за 30 секунд. Отриманий результат необхідно помножити на два. Якщо частота серцевих скорочень менша або дорівнює 60 — артеріальний тиск знижено, 60−80 ударів на хвилину — у нормі, більше 80 — підвищений.

Крім того, якщо під час вимірю­вання пульс добре відчувається, його ритм досить прискорений, швидше за все, артеріальний тиск підвищений. Якщо пульс погано прослуховується, переривається — він нижчий за норму.

Без точного вимірювання ар­теріального тиску тонометром жодних лікарських гіпотензивних засобів пити не варто.