Магній пригнічує ріст злоякісних новоутворень
За офіційними даними, у кожної другої людини дефіцит магнію. За вмістом в організмі він посідає четверте місце після натрію, калію і кальцію. Кожен хімічний елемент виконує певну роль у гомеостазі, і замінити його неможливо. Стабільність же складу мікронутрієнтів — одна з найважливіших умов нашого здоров’я
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/509334/mahnii.jpg)
Про значення магнію задумалися, коли встановили схожу структуру хлорофілу і гемоглобіну з єдиною відмінністю: до складу гемоглобіну входить залізо, а до складу хлорофілу — магній. Це відкриття підтвердило зв’язок еволюції рослинного і тваринного світів. Тому медики пов’язують хвороби ХХI ст. зі зниженням рівня надходження іонів магнію в організм. На добу дорослій людині необхідно 400−500 мг магнію.
Мінерал бере участь майже в 300 метаболічних процесах. Без нього неможлива стабільна робота серця. Також мінерал нормалізує рівень цукру в крові, допомагає засвоєнню білків і перетворенню жирів та вуглеводів на енергію.
Магній, діючи в комплексі з кальцієм, підвищує мінеральну щільність кісткових тканин, запобігаючи остеопорозу й утворенню каменів у нирках. Є дані, що солі магнію пригнічують ріст злоякісних новоутворень, а також запобігають хронічним захворюванням, зокрема хворобі Альцгеймера і діабету 2-го типу. Важливий мінерал і під час вагітності.
Оскільки магній витрачається дуже швидко, накопичити його в організмі не вийде. І що більше стресів, то сильніший його дефіцит. Отримуємо ж ми його переважно з рослинною їжею. Найбільше магнію є в какао і лісових горіхах. Багаті на нього кунжут, висівки, банани, авокадо, зелень, яблука, бузина, чорниці, цибуля, морква, квасоля, сочевиця, арахіс, мигдаль, кеш’ю, насіння льону, гарбуза й соняшнику, пшениця, кіноа, молоко, йогурт, чорний шоколад, халва. А також в лікарські рослини: нагітки, грицики, гірчак пташиний, каланхое, алое, фіалка триколірна. Лідер же за вмістом — морська капуста: у 100 г — третина добової норми макроелемента.
Головне — спокій. Магній — найважливіший антистресовий макроелемент. Він допомагає організму подолати перевтому, перезбудження і роздратованість.
Мінерал бере участь у синтезі нейромедіаторів, забезпечуючи антиоксидантний захист нейронів. Тому його можна назвати настроювачем усієї нервової системи: він регулює емоційність, настрій, відповідає за нормальний сон і працездатність.
Щит для печінки. Печінка — один із життєво важливих органів, що беруть участь у багатьох аспектах метаболізму, імунних реакцій і синтезу складних біомолекул. Крім того, вона регулює транспортування і розподіл різних мікро- і макроелементів, зокрема й магнію. Коли в клітинах печінки мало магнію, лейкоцити та макрофаги, стаючи локально активними, вивільняють дуже багато цитокінів. Це запалення і пошкоджує клітини печінки.
Магній — кофактор ферменту, який відіграє важливу роль у підтримці стабільності та точності геному. Його дефіцит може призвести не лише до мутацій ДНК, а й до онкогенезу та до метастазування в печінку. Збільшення ж споживання магнію на 100 мг на добу на 49 відсотків знижує ризик смертності від усіх захворювань печінки, зокрема й таких, як цироз, рак, вірусний гепатит.
Ніякого тиску. Одна з найважливіших функцій магнію — регуляція артеріального тиску. Крім того, він чинить кардіопротективну дію і захищає серце і судини від кисневого голодування та ішемічної хвороби, розслабляє гладкі м’язові волокна (мускулатуру судин і внутрішніх органів), гальмує розвиток атеросклерозу.
Найефективніша профілактика будь-якої недуги та імунодефіциту — широке використання зборів лікарських рослин за методом чергування. Це дасть змогу організму максимально компенсувати нестачу потрібних йому макро- і мікроелементів. Лікувати ж захворювання необхідно під контролем лікаря.
Одночасне споживання заліза або кальцію з магнієм зменшує засвоєння останнього. Не варто приймати мінерал із жирною та смаженою їжею. Надлишок калію прискорює виведення магнію з організму. Велика кількість білкової їжі погіршує його всмоктування. Вживання антибіотиків, алкоголю та кофеїновмісних напоїв знижує вплив магнію. Водночас вітаміни D, В і C покращують його засвоюваність.
Дефіцит магнію високий у випадку захворювань нирок, хворобі Крона, целіакії або інших станах, що впливають на травлення і засвоєння поживних речовин, за проблем з паращитоподібною залозою, приймання ліків від діабету та раку, у літньому віці, а також у разі зловживання палінням і алкоголем.
До речі, за нестачі магнію хочеться солодкого. Та цукор заважає засвоєнню мікроелемента.