Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Магній пригнічує ріст злоякісних новоутворень

За офіційними даними, у кожної другої людини дефіцит магнію. За вмістом в організмі він посідає четверте місце після натрію, калію і кальцію. Кожен хімічний елемент виконує певну роль у гомеостазі, і замінити його неможливо. Стабільність же складу мікронутрієнтів — одна з найважливіших умов нашого здоров’я

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Про значення магнію задумалися, коли встановили схожу структуру хло­рофілу і гемоглобіну з єдиною відмін­ністю: до складу гемоглобіну входить залізо, а до складу хлорофілу — магній. Це відкриття підтвердило зв’язок еволюції рослинного і тваринного світів. Тому медики пов’язують хвороби ХХI ст. зі зниженням рівня надхо­дження іонів магнію в організм. На добу до­рослій людині необхідно 400−500 мг магнію.

Мінерал бере участь майже в 300 мета­болічних процесах. Без нього неможлива стабільна робота серця. Також мінерал нормалізує рівень цукру в крові, допомагає засвоєнню білків і перетворенню жирів та вуглеводів на енергію.

Магній, діючи в комплексі з кальцієм, підвищує мінеральну щільність кісткових тканин, запобігаючи остеопорозу й утво­ренню каменів у нирках. Є дані, що солі магнію пригнічують ріст злоякісних ново­утворень, а також запобігають хронічним захворюванням, зокрема хворобі Альцгей­мера і діабету 2-го типу. Важливий мінерал і під час вагітності.

Оскільки магній витрачається дуже швидко, накопичити його в організмі не ви­йде. І що більше стресів, то сильніший його дефіцит. Отримуємо ж ми його переважно з рослинною їжею. Найбільше магнію є в ка­као і лісових горіхах. Багаті на нього кунжут, висівки, банани, авокадо, зелень, яблука, бузина, чорниці, цибуля, морква, квасоля, сочевиця, арахіс, мигдаль, кеш’ю, насін­ня льону, гарбуза й соняшнику, пшениця, кіноа, молоко, йогурт, чорний шоколад, халва. А також в лікарські рослини: нагітки, грицики, гірчак пташиний, каланхое, алое, фіалка триколірна. Лідер же за вмістом — морська капуста: у 100 г — третина добової норми макроелемента.

Головне — спокій. Магній — найважли­віший антистресовий макроелемент. Він допомагає організму подолати перевтому, перезбудження і роздратованість.

Мінерал бере участь у синтезі нейроме­діаторів, забезпечуючи антиоксидантний захист нейронів. Тому його можна назва­ти настроювачем усієї нервової системи: він регулює емоційність, настрій, відпо­відає за нормальний сон і працездатність.

Щит для печінки. Печінка — один із жит­тєво важливих органів, що беруть участь у багатьох аспектах метаболізму, імунних реакцій і синтезу складних біомолекул. Крім того, вона регулює транспортування і розподіл різних мікро- і макроелементів, зокрема й магнію. Коли в клітинах печінки мало магнію, лейкоцити та макрофаги, ста­ючи локально активними, вивільняють дуже багато цитокінів. Це запалення і пошкоджує клітини печінки.

Магній — кофактор ферменту, який віді­грає важливу роль у підтримці стабільнос­ті та точності геному. Його дефіцит може призвести не лише до мутацій ДНК, а й до онкогенезу та до метастазування в печінку. Збільшення ж споживання магнію на 100 мг на добу на 49 відсотків знижує ризик смерт­ності від усіх захворювань печінки, зокрема й таких, як цироз, рак, вірусний гепатит.

Ніякого тиску. Одна з найважливіших функцій магнію — регуляція артеріального тиску. Крім того, він чинить кардіопротек­тивну дію і захищає серце і судини від кис­невого голодування та ішемічної хвороби, розслабляє гладкі м’язові волокна (муску­латуру судин і внутрішніх органів), гальмує розвиток атеросклерозу.

Найефективніша профілактика будь-якої недуги та імунодефіциту — широке використання зборів лікарських рослин за методом чергування. Це дасть змогу орга­нізму максимально компенсувати нестачу потрібних йому макро- і мікроелементів. Лікувати ж захворювання необхідно під контролем лікаря.

Одночасне споживання заліза або каль­цію з магнієм зменшує засвоєння остан­нього. Не варто приймати мінерал із жир­ною та смаженою їжею. Надлишок калію прискорює виведення магнію з організму. Велика кількість білкової їжі погіршує його всмоктування. Вживання антибіотиків, ал­коголю та кофеїновмісних напоїв знижує вплив магнію. Водночас вітаміни D, В і C покращують його засвоюваність.

Дефіцит магнію високий у випадку за­хворювань нирок, хворобі Крона, целіакії або інших станах, що впливають на трав­лення і засвоєння поживних речовин, за проблем з паращитоподібною залозою, приймання ліків від діабету та раку, у літ­ньому віці, а також у разі зловживання па­лінням і алкоголем.

До речі, за нестачі магнію хочеться со­лодкого. Та цукор заважає засвоєнню мі­кроелемента.