Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У яких хворобах винні нерви

«Всі хвороби від нервів!» — говорили багато десятиліть тому. Довгий час лікарі з цієї фрази лише посміювалися, але з кожним роком нові дослідження доводять: сильний стрес здатний впливати на здоров’я і ставати пусковим гачком для недуг

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Діабет. Ендокринні захворювання час­то виникають через постійний стрес. Так, цукровий діабет другого типу провокує зайвий рівень глюкози та інсуліну. На це впливає спосіб життя: іноді, намагаючись упоратися з депресією, люди починають заїдати стрес, їхній раціон змінюється. Крім того, підвищений рівень кортизолу впливає на роботу підшлункової залози та сприяє накопиченню інсуліну.

Астма. Нещодавно вчені з’ясували, що у батьків, які перебувають у постійно­му стресі, частіше народжуються діти з недугами бронхів та легень. А у дорослих, схильних до астми, депресивний стан чи нервова перенапруга може стати триге­ром, який спричинить загострення захво­рювання.

Захворювання серця. Функціональна аритмія, що виникає під час сильних мораль­них потрясінь, може призвести до швидкого зношування тканин. Серце швидко втомлю­ється від таких навантажень, що може при­звести до появи ішемічної хвороби.

Синдром подразненого кишківни­ка. Чимало гастроентерологів вважають, що хвороби кишківника тісно пов’язані з емоційним станом. На нормальне функ­ціонування шлунково-кишкового тракту впливає кількість ендорфінів, а сильний стрес може призвести до появи диском­форту, болю, порушень випорожнень та появи дисбактеріозу.

Синдром подразненого кишківника, який проявляється у кожного третього, майже неможливо виправити за допо­могою засобів, що нормалізують роботу шлунка та кишківника, зате з ним чудово справляються робота з психотерапевтом та спеціальні препарати.

Схожі новини