Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Рік почався із гепатиту А

У селі Вістовій Калуської громади, що на Івано-Франківщині, уже на початку цього року у воді з криниці виявили збудників гепатиту А. Занедужала жінка, на обійсті якої і був розташований колодязь

Колаж з відкритих джерел
Колаж з відкритих джерел

А торік на Вінниччині стався найчисленніший у 2023 році в Україні спалах гепатиту А. Досвідом, як вінничани долали цю недугу, поділилася заступниця директора департаменту охорони здоров’я Вінницької ОДА Тетяна Бондаренко.

— Як у вас велася боротьба з гепатитом А?

— Спалах гепатиту, А розпочався у середині жовтня. Тоді зафіксува­ли понад 310 хворих. Половина із них — сімейні вогнища.

Були визначені базові лікарні, у яких розгорнули 250 ліжкомісць. Проте понад 30% ліжок заванта­жені не були. Ми мали найбільшу кількість — 40 пацієнтів у день, на стаціонарі. Але у перші тижні спа­лаху поступали по 10−13 людей щодня.

На той час в області оголо­сили режим «надзвичайної си­туації» через спалах гепатиту. Вінницьких школярів перевели на дистанційне навчання, дитячі садки працювали у звичному ре­жимі. Скасували режим 12 грудня.

Окрім того, у місті за рекомен­дацією Держпродспоживслужби проводили дезінфекцію громад­ського транспорту. Оскільки од­ним зі шляхів передачі гепатиту, А є контактний, дуже важливо всі контактні поверхні, на яких може залишитися збудник від хворої людини, обов’язково продезін­фікувати. Після обробки вагон 15 хвилин провітрювали. Проводили дезінфекцію вагонів шляхом про­тирання всіх поручнів, ручок.

— Яка ж була причина спала­ху?

— Для того, аби виявити при­чини спалаху, велику роботу про­вели лікарі-епідеміологи та відпо­відні служби. Взяли більш як 600 проб води та харчових продуктів. Перевіряли працівників торгових мереж, ринків.

Ймовірно, інфекція поширюва­лася кількома шляхами. Виявили хворих працівників базарів, і щоб перекрити цей шлях, ми їх вакци­нували. І дотепер раз на тиждень проводимо санітарний день, аби не допустити повторення цієї си­туації.

— Яких ще заходів було вжи­то, аби не допустити поширен­ня спалаху?

— Було провакциновано 700 медпрацівників і 170 немедич­них працівників — 68 дітей та 102 дорослих, які були контактними.

— То ж що таке гепатит A і як він передається?

— Гепатит A — це вірусна ін­фекція, яка вражає печінку. У цієї хвороби — фекально-оральний механізм передачі. Найбільше ця недуга небезпечна тим, що після одужання людина до кінця життя є носієм антигену гепатиту A.

Хвороба поширюється через воду, їжу, брудні руки, особисті речі. Тому слід дотримуватися гі­гієнічних вимог — мити руки після відвідування вбиралень та гро­мадських місць, не пити воду не­зрозумілого походження.

У середньому інкубаційний пе­ріод гепатиту A триває до 28 днів, але може бути й три місяці - це за­лежить від заразності пацієнта.

— Хто в групі ризику захворю­ваності на гепатит A?

— Найбільш вразливими до хво­роби є люди, які безпосередньо контактують із чинниками поши­рення гепатиту A: працівники во­доканалів та харчової промисло­вості, а також діти, які відвідують навчальні заклади. Зараз також у групу ризику входять військовос­лужбовці.

— Чи є вакцини проти гепати­ту A?

— Гепатит A — це не вакцино­кероване захворювання, однак щеплення проти цієї хвороби ре­комендують людям з груп ризику. Його роблять після призначен­ня лікаря. Вакцину надають тоді, коли є спалах та багато контактних людей, щоб не було поширення інфекції. Коли немає спалаху, ще­плення не ефективне.

Людина, яка контактувала з хворим на гепатит A, повинна вак­цинуватися упродовж семи днів. Якщо щеплення провести пізніше, то може виникнути реінфекція.

— Як вберегтися від цієї не­дуги?

— Пити лише переварену воду, дотримуватись правил особистої гігієни, добре мити фрукти й овочі перед їх вживанням.

Інкубаційний період гепатиту, А зазвичай триває 14−28 днів, а се­ред основних симптомів спостері­гаються:

  • виражена загальна слабкість та підвищена втомлюваність;
  • підвищення температури тіла;
  • втрата апетиту;
  • діарея;
  • блювота;
  • неприємні відчуття в животі;
  • важкість у правому підребер'ї;
  • потемніння сечі;
  • жовтяниця (пожовтіння склер та шкіри) — буває у 70% дорослих людей.

Разом з тим, не у всіх інфікова­них проявляються всі ці симптоми. Тому у випадку погіршення само­почуття потрібно одразу звертатись по допомогу до медиків і в жодному разі не займатись самолікуванням. Адже лише лікар може діагностува­ти вірусний гепатит A і надати реко­мендації щодо режиму та лікування. Тому ще раз наголошуємо на важ­ливості дотримання вимог держав­них санітарних норм і правил.

Схожі новини