Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Чи такі поживні мюслі?

З того часу, як мюслі з’явилися на прилавках магазинів і здобули славу корисного дієтичного продукту, у багатьох сім'ях перестали ламати голову, що ж з'їсти на сніданок або перекусити в очікуванні обіду

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Справді, мюслі - чудова альтернатива булочкам, тістечка та іншим хлібобулочним виробам. Виготовлені з цілого зерна, багатого на складні вуглеводи, клітковину і мінеральні речовини, мюслі є дуже корисним продуктом для здорового харчування. Однак їхній сьогоднішній асортимент, створений виробниками з намаганням перевершити конкурентів і привернути увагу до своєї продукції, змушує вибирати мюслі дуже обережно.

Щоб зрозуміти, чи справ­ді такі корисні мюслі, як про них думають, потрібно знати, з чого вони складаються. Основу їх становлять зерна або пластівці пшениці, жита, вівса. Але дуже часто їх збагачують різ­ними смаковими і вітамінними добавками, горіхами, насінням, фруктами, шоколадом тощо. Сама основа — справді корисна всім без винятку, що ж стосуєть­ся добавок, то тут є свої «підвод­ні камені». Наприклад, людям з надмірною вагою і діабетом про­типоказані мюслі з медом, шоко­ладом, калорійними і солодкими фруктами, горіхами. Але найбіль­шу небезпеку становлять мюслі з екзотичними фруктами, а точні­ше, із сухофруктами. Дуже часто для того, щоб сухофрукти довго зберігалися і мали привабливий для покупця золотистий колір, виробники обробляють їх сіркою. Вживання такого продукту, крім алергічних реакцій, може викли­кати і захворювання шлунка.

Найкраще купувати мюслі без добавок, тобто мікс із різних зер­нових культур. Збагатити їхній смак, за бажання, можна свіжими фруктами, горіхами та іншими до­бавками, які точно не завдадуть вам шкоди. До того ж така страва вийде набагато кориснішою.

Особливу увагу на цей продукт слід звернути лю­дям, що страждають від зайвої ваги. Харчові волокна, що містяться у мюслях, перетравлю­ються дуже повільно, тому від­чуття голоду після їх вживання не настає довго. Ще одна позитивна дія мюслів на організм — поси­лення перистальтики кишківника, завдяки чому він швидше позбу­вається шлаків, токсинів і над­лишкового холестерину. Якщо ви хочете схуднути, слід ретель­но добирати мюслі зі смаковими добавкими або взагалі від них відмовитися. Фрукти можна ви­користовувати будь-які, окрім ба­нанів, але в розумних кількостях. Але краще за все вживати цей продукт з натуральними соками без цукру або кисломолочними продуктами.

Для хворих на діабет випуска­ють мюслі без підсолоджувачів, що містять значну кількість спеці­альним чином оброблених зерно­вих волокон.

Якщо ж ви страждаєте від за­хворювання шлунково-кишкового тракту, то перед вживанням мюслі потрібно кілька хвилин потримати в киплячій воді. Звичайно, така обробка позбавить їх частини корисних властивостей, зате за­побігатиме виникненню таких не­приємних явищ, як метеоризм.

Отже, мюслі корисні всім, якщо вони складаються з натуральних продуктів. Дієтологи рекомен­дують вживати їх по 100−130 г на день. А з добавками ви швидко розберетеся самі.

Підготувала Галина Вербицька.

Схожі новини