Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Друге підборіддя: звідки береться і як лікується

Не тільки жінки, а й багато чоловіків рано чи пізно страждають від появи другого підборіддя. В переважній більшості випадків воно з’являється саме через надлишкову вагу тіла, бо жир в першу чергу відкладається у підборідді та шийній ділянці

Вирішення проблеми в цьому разі банальне — достатньо лише схуднути. Але якщо робити це лише за допомогою дієти, то велика ймовірність того, що шкіра просто обвисне в проблемних місцях. Тому необхідно підключати фізичні вправи. Позбутися другого підборіддя допоможе йога.

Жировий прошарок може пе­редаватися у спадок. Якщо у біль­шості ваших родичів було друге підборіддя, ймовірно, воно і вам перейшло від них. Якщо сумніває­теся — придивіться до близьких або знайдіть фотографії з бабусями й дідусями. З віком шкіра стає менш еластичною і пружною, а м’язи шиї слабшають. Тому поява другого підборіддя — природний процес. Боротися з проблемою можна та­кож за допомогою гімнастики.

Викривлення хребта майже у 100% випадків призводить до по­яви другого підборіддя до 40−50 років. Хоча воно може сформува­тися й раніше, оскільки більшість людей сидять за мобільними при­строями годинами. Плюс опуще­на голова під час ходіння і постій­на сутулість.

Відпочинок на незручних по­душках призводить до того, що з часом може з’явитися обвисла шкіра на нижній частині облич­чя. Рішення просте: намагайтеся займати правильне положення під час сну, голова повинна бути на одному рівні з плечима, не вище і не нижче. Складки на шиї часті­ше з’являються у людей з круглою формою обличчя. І ймовірність появи другого підборіддя вища у тих, у кого коротка шия. Якщо обвисла шкіра є результатом ана­томічної будови обличчя, то ви­рішити проблему можна лише за допомогою пластичної хірургії.

Якщо немає проблем із зайвою вагою, а подвійне підборіддя звід­кись взялося, варто перевірити стан щитоподібної залози. Напри­клад, за гіпотиреозу (дефіцит гор­монів) разом з набором зайвих кілограмів з’являються набряки і одутлість обличчя. А за гіперти­реозу (підвищений вміст гормо­нів) внаслідок розростання тка­нин візуально збільшується шия. У будь-якому разі потрібно звер­нутися до лікаря і здати відповідні аналізи. У більшості випадків «де­фект», поява якого пов’язана з по­рушенням роботи щитоподібної залози, зникає після лікування.

Якщо ж друге підборіддя з’явилося несподівано, і причи­ною тому не є різкий набір ваги, порушення постави та інші зо­внішні чинники, то варто переві­рити стан здоров’я.

Ефективні вправи у боротьбі з другим підборіддям.

Вправа 1. Стоїмо або сидимо рівно, голову закидаємо макси­мально назад, а язик притискаємо до піднебіння. Утримуйте положення голови впродовж 10 секунд, після чого повернутися у висхідне положення. Повторюйте 5−7 разів щодня.

Вправа 2. Підборіддя підніміть вгору і висуньте нижню щелепу вперед. Утримуйте положення голови впродовж 10 секунд, після чого повернутися у висхідне поло­ження. Повторити 2−3 рази.

Вправа 3. Схожа на 2 вправу, але тільки підборіддя потрібно підняти вгору, а голову повернути праворуч. Витягніть нижню щеле­пу вперед і утримуйте положення голови впродовж 10 секунд. По­верніться у висхідне положення і повторіть з поворотом голови лі­воруч. Повторіть 2−3 рази.

Вправа 4. Спробуйте дістати язиком до кінчика носа. Тягніться старанно, тоді ви відчуєте, як на­пружуються м’язи шиї. Повторіть 10 разів.

Вправа 5. Скрутіть рушник, краще мокрий, у джгут і посту­кайте ним по підборіддю. Якщо ви перебуваєте в офісі, то просто по­плескайте по підборіддю тильним боком долоні. Голова при цьому повинна стояти рівно. Бийте не­сильно, але відчутно.

Вправа 6. Стисніть руки в ку­лаки і підіпріть ними підборіддя. Спробуйте відкрити рот, при цьо­му надаючи опір кулаками. Руки можна сперти об стіл або викону­вати вправу стоячи. Повторіть 10−15 разів.

Вправа 7. Доведено, що жу­вання жуйки теж є профілактикою появи другого підборіддя та хоро­шою гімнастикою для щелепи.

Вправа 8. Розігріти м’язи до­поможе проста вправа. Станьте або сядьте рівно. Голова дивиться прямо, а нижня щелепа висува­ється вперед. Висувайте і ховайте її 10−15 разів.

Вправа 9. Відкрийте рот і загорніть нижню губу за нижні зуби. Верхню губу при цьому не використовуйте. В такому поло­женні закрийте рот. Ви відчуєте, як м’язи шиї напружилися. Утри­муйте рот у такому положенні впродовж 10 секунд. Повторюйте вправу 5−7 разів.

Вправа 10. Закиньте голову назад. Відчуєте, як напружилися м’язи. Спробуйте послати пові­тряний поцілунок. Уявіть, що ви хочете поцілувати велетня. По­вторюйте вправу 10 разів.

Щодо вправ: не намагайтеся зробити відразу весь комплекс. Почніть з 2−3 вправ, через тиж­день збільшіть навантаження і поступово вийдете на повне коло з 10 вправ. Коли з’являться пер­ші результати — не зупиняйтеся і продовжуйте тренування. Тільки регулярні заняття допоможуть по­збутися і запобігти появі подвій­ного підборіддя.