Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Сонячне тепло може бути смертельно небезпечним

Літня спека — справжнє випробування для організму. Коли шкала термометра сягає у тіні позначки плюс 30, іноді люди втрачають свідомість просто на вулиці, у транспорті. Як допомогти у такій ситуації?

— Найчастіше причиною втра­ти свідомості у спекотну погоду є сонячний або тепловий удар, — розповідає терапевт Леся Рак. — Захищаючись від перегріву, ор­ганізм розширює судини голови і головного мозку, намагаючись посилити тепловіддачу. І якщо людина не встигла перебратися в тінь або зануритися у воду, цей за­хисний механізм перетворюється з блага на шкоду. По суті, соняч­ний удар — це низка геморагічних мікроінсультів, коли руйнуються дрібні судини головного мозку. Якщо не надати допомогу, внаслі­док втрати свідомості, порушення діяльності серця, можливий на­віть летальний кінець.

Перші ознаки сонячного уда­ру — почервоніння обличчя і сильні головні болі. Потім з’являються нудота, запаморочення, потем­ніння в очах і блювота. Хворий впадає у несвідомий стан, пульс і дихання частішають, погіршуєть­ся діяльність серця.

— Чим відрізняється соняч­ний удар від теплового?

— Людина може постраждати від спеки не лише коли перебуває під палючим сонцем. Достатньо деякий час побути в закритому за­душливому приміщенні - в офі­сі, власники якого заощадили на кондиціонерах, або ж у заторі, у громадському транспорті. Організ­му для адекватного охолодження необхідно, щоб піт постійно випа­ровувався з поверхні шкіри. Якщо одяг або вологість навколишнього повітря заважають випаровуванню, тіло почне перегріватися. І раптом компенсаторні механізми ламають­ся, виникає тепловий удар. Перши­ми ознаками є різка слабкість, сонливість, запаморочення, головний біль. Потім шкіра червоніє, а тем­пература тіла може сягати сорока градусів. Якщо не надати допомогу, у потерпілого з’являються галюци­нації, марення, шкіра блідне, на ній виступає холодний липкий піт, пульс стає частим, але дуже слабким.

— Як допомогти людині, у якої стався сонячний або те­пловий удар?

— Однозначно, викликати «швидку», а до приїзду медиків потерпілого необхідно терміново перенести в тінь або прохолодне приміщення, вкласти його на спи­ну, поклавши голову на підвищен­ня. Тіло обтерти холодною водою, а на голову покласти холодний компрес. Хворий повинен випи­ти якомога більше прохолодної води, а також настоянку валеріани — 15−20 крапель на 1/3 скл. води. Змочену нашатирним спиртом ватку кілька разів підносять до носа потерпілого, поки не нор­малізується дихання. В екстрених випадках, коли людина довго не опритомнює, слабо відчувається пульс, необхідно зробити штучне дихання, закритий масаж серця.

Схожі новини