Передплата 2024 «Добрий господар»

Що можна і не можна робити, якщо хворе серце

Які фізичні вправи корисні для серця, а які ні, чому для людей із серцево-судинними захворюваннями небезпечний різкий перепад температур і чи шкідлива робота на дачній ділянці?

Раціональне фізичне навантажен­ня. Хорошою профілактикою захворю­вань серця є фізичні вправи. Однак це не означає, що треба бігти до спортзалу та намагатися встановити світовий рекорд. У всьому потрібна міра.

Іноді пацієнти не хочуть старіти і в пев­ний момент починають ходити в зал й ін­тенсивно там займатися. І доходять до плачевного стану. Фізичні навантаження потрібні та корисні, але вони мають бути скориговані з урахуванням серцево-су­динної патології.

Обов’язковий прийом препаратів. Нерідко можна почути думку, що всі та­блетки токсичні та негативно впливають на організм. Через це люди, які мають ар­теріальну гіпертензію, після нормалізації тиску припиняють пити лікарські засоби. Це неправильно і має ризик розвитку сер­йозних ускладнень, аж до інфаркту міо­карда та інсульту.

Якщо людині вже поставили діагноз тієї чи іншої серцево-судинної патології або вона перенесла гострий коронарний синдром, їй поставили стенти чи викона­ли аортокоронарне шунтування, тривале лікування — обов’язкова умова.

Сама собою операція не виліковує від атеросклерозу як системного процесу. Це не означає, що якщо й поставили стент чи шунт, після цього людина може вести звичний спосіб життя (безконтрольне фі­зичне навантаження, шкідлива їжа…). Це неправильні установки, які не дозволять стентам та шунтам працювати так довго, як вони могли б.

Так, після оперативного втручання людина краще почуватиметься, зникнуть симптоми, що турбують її, але хвороба залишилася. Недарма лікар потім дає рекомендації щодо прийому препаратів. Щоб уникнути серйозних проблем у май­бутньому, їх треба приймати невизначено довго, а значить, довічно.

Чищення судин та диво-гімнастика. Нерідко пацієнти, чимало з яких переко­нані у токсичному впливі ліків, особливо на печінку, шукають альтернативні методи лікування. А їх у мережі Інтернет безліч, і всі обіцяють диво-ефект.

Лікар каже «неприємну» для пацієнта інформацію, що впродовж усього жит­тя потрібно приймати лікарські засоби, правильно харчуватися і за кількістю, і за складом раціону. Відпочивати помірно, займатися раціональними фізичними на­вантаженнями. Це зовсім не надихає. Тим більше, що людина, наприклад, після опе­рації починає почуватися краще.

Блогери діляться рецептами, за допо­могою яких розсмоктуються бляшки та чистяться судини, розповідають про чудо-добавки, чудо-засоби, чудо-гімнастики, програми харчування. Ця тенденція тур­бує та лякає лікарів.

Нерідко хороший результат після опе­рації за технічно бездоганного виконан­ня, коли видно позитивний ефект, який за правильного дотримання рекомендацій може дати людині 10−15 років комфортно­го життя, буквально зникає завдяки аль­тернативним способам лікування.

Судини не чистяться. Жодного диво-засобу немає. Ці модні засоби можуть у кращому разі бути нейтральними для ор­ганізму. Чимало лікарських добавок і трав мають вплив на організм, але абсолютно не такий, який потрібен. Наприклад, вони можуть підвищувати згортання крові і, як наслідок, підвищувати схильність до тромбоутворення.

Жодних різких перепадів темпера­тури. Настала тепла пора року. Тради­ційно розпочнуться виїзди на природу, на пляжі, на озера та річки.

Лікар попереджає: людям із хворим серцем після тривалого перебування на сонці категорично не можна різко занурю­ватися у холодну воду.

Особливо це стосується пацієнтів із стенокардією, тих, хто переніс гострі ко­ронарні синдроми, оперативні втручан­ня. Якщо після тривалого перебування на сонці різко зайти в холодну воду, це може спричинити спазм серцевих судин і загибель людини внаслідок так званої рефлекторної зупинки серця. Люди, які вже мають серцеві проблеми, завжди ма­ють пам’ятати про те, що різкий перепад температур шкідливий, як й інтенсивна засмага.

Робота на грядках. Це один із най­шкідливіших видів навантаження для сер­ця. Йому корисні динамічні вправи (ходь­ба, їзда на велосипеді, плавання).

Є навантаження корисні та тренуючі, а є виснажливі - ізометричні. До останніх і належить робота на дачній ділянці: пропо­лювання грядок, копання та підняття ваги. Водночас, це зовсім не означає, що від та­кої роботи слід відмовитися. Але викону­вати її треба відповідно до рекомендацій, які дав лікар.

Якщо запланували роботу на грядках, у цей день не можна займатися іншими видами фізичної активності. Від вечірньої прогулянки, пробіжки чи плавання необ­хідно утриматися.

Схожі новини