Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Маленька ґулька на чолі перетворилася на 7-сантиметрову пухлину

Видаляючи новоутвір у пацієнтки, львівські нейрохірурги вперше застосували нову методику — закрили дефект титановою пластиною

Фото Першого медоб'єднання Львова
Фото Першого медоб'єднання Львова

37-річна Олена — кондитерка зі села на Львівщині. Як розповіли у пресслужбі Першого медичного об'єднання Львова, крім основної робити, жінка також волонтерить — готує смаколики для наших захисників. Два роки тому Олена помітила на своєму чолі чи то підшкірний прищик, чи то ґульку. Подумала, що то від косинки, яку постійно носить на роботі. Проте все-таки звернулася до лікаря. Спеціаліст скерував пацієнтку на КТ. Утім, дослідження нічого не виявило, тож на якийсь час жителька Львівської області забула про «знахідку».

Однак за якийсь час ґулька почала стрімко рости й деформувати чоло жінки. Олена приховувала дефект під головними уборами. Це пригнічувало її, але було ще щось, що непокоїло пацієнтку, — відчуття втоми. Жінка звернулася по допомогу до фахівців Лікарні Святого Пантелеймона.

З’ясувалося, що чоло Олени спотворила остеома. Це доброякісна пухлина, яка виникає в структурах кісткової тканини. У жінки остеома розташувалася на лобній кістці. Лікарі кажуть, їй ще пощастило, бо пухлина могла прорости у черепну коробку та ушкодити мозок.

Нейрохірурги вирішили видалити новоутвір, провівши первинну 3D-пластику. Це нова методика, раніше в цьому медзакладі її не застосовували. Для цього ще до хірургічного втручання за допомогою тривимірного моделювання виготовили титанову пластину, яка й повинна була закрити дефект.

Уже під час самого втручання медики спершу видалили остеому та частину лобної кістки, яку вразила пухлина, після чого закрили прогалину надміцною металевою пластиною. Перевага такого методу в тому, що пацієнту не доводиться лягати на операційний стіл двічі, а у проміжку між втручаннями ходити з діркою. Натомість значно скорочується час перебування людини у стаціонарі, а позитивний результат видно одразу після операції.

Тож вже на 7-й день після хірургічного втручання Олена поїхала додому у чудовому настрої й без скарг. За два місяці на жінку чекає контрольне КТ і повноцінне життя без косметичних дефектів. Жителька Львівщини вже повернулася до улюбленої роботи та волонтерства.

Схожі новини