Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Синдром відкладеного життя: як під час війни не потрапити у пастку

Психолог радить зосередитися на позитивних моментах — навіть якщо вони незначні

Усі українці сьогодні живуть в режимі «дожити до перемоги». Втім, попри такі складні часи не варто ставити життя на паузу. Фото Unsplash
Усі українці сьогодні живуть в режимі «дожити до перемоги». Втім, попри такі складні часи не варто ставити життя на паузу. Фото Unsplash

Кризові обставини впливають на нас щодня, навіть якщо ми й не помічаємо цього відразу, бо перебуваємо достатньо далеко від місць активних бойових дій. Одним із таких впливів є синдром відкладеного життя, коли ми ніби ставимо життя на паузу в очікуванні сприятливого моменту. І від того, що сьогодні ми не те що не маємо можливості будувати плани, а навіть приблизно прогнозувати своє майбутнє, багато із нас відчуває роздратування й занепокоєння, а дехто — навіть серйозний стрес.

Про синдром відкладено­го життя та як не потрапити в його пастку в рамках Всеукра­їнської програми ментального здоров’я розповіла кандидат психологічних наук, завіду­вачка лабораторії консульта­тивної психології та психоте­рапії Інституту психології ім. Г. С. Костюка Національної академії педагогічних наук України Яніна Омельченко.

Як впоратися з апатією

Якщо виникають негативні почуття, їх не потрібно запере­чувати чи намагатися витіснити. Навпаки, варто максимально їх прожити. Щоб зрозуміти, що ви відчуваєте, може знадобити­ся допомога психолога або пси­хотерапевта. Також ці відчуття можна намалювати чи прописа­ти на папері.

Після того, як відбудеться певний катарсис, коли ви про­живете свої почуття та мак­симально їх вивільните, фа­хівчиня рекомендує скласти індивідуальну програму реабілі­тації. Бажано, щоб вона містила різні вправи: антистрес, дихаль­ні, спеціальні вправи для віднов­лення внутрішнього і фізичного ресурсу.

Як знайти сенс життя під час війни

Пошук цілі - для чого ви жи­вете — завдання кожної люди­ни, яке за вас ніхто не виконає. Проте відшукати ці цілі у тепе­рішніх умовах й справді може виявитися непросто. Можливо, вам знадобиться допомога спе­ціаліста. Якщо ж хочете спробу­вати зробити це самотужки:

  • випишіть свою ієрархію ці­лей. Вони можуть бути пов’язані з вашим соціальним життям, ро­диною, індивідуальними праг­неннями тощо;
  • визначте ті з них, які най­більше зараз резонують, які для вас є найбільш важливими та допоможуть впоратися зі склад­ними обставинами.

Як підтримати себе щодня

Зосередьте увагу на пози­тивних сторонах життя:

  • замість звичної ранкової зарядки добре виконати впра­ви-антистрес, які допоможуть втримати душевну рівновагу;
  • протягом дня можна зроби­ти щось, що наповнить позити­вом, надасть емоційну підтрим­ку і стане додатковим ресурсом для вас. Наприклад, прогуляти­ся в обідню перерву або пого­ворити з другом чи просто при­ємною людиною, випити кави зі смаколиком або послухати улю­блену музику;
  • увечері, підбиваючи під­сумки, варто присвятити тро­хи часу роздумам про те, що хо­рошого відбулося за день. Це може бути навіть щось незна­чне, якась побутова дрібничка.

Схожі новини