Передплата 2024 ВЗ

Сезонна алергія

Алергія — один із найпоширеніших у світі розладів імунної системи, що проявляється підвищеною чутливістю у відповідь на контакт із чужими для організму речовинами

Приблизно 10−30% населення світу страждає від алергічних реакцій, і кількість таких осіб щорічно зростає. Алергенами, тобто речовинами, що провокують алергію, можуть бути певні харчові продукти, пилок, домашні тварини, побутова хімія, медичні препарати та інші чинники.

Сезонна алергія, або поліноз (анг. Роllen — пилок) — це алергічне за­хворювання, викликане рослинним пилком, що характеризується гострими за­пальними змінами слизової оболонки ди­хальних шляхів та очей.

Це захворювання спостерігається у період цвітіння окремих рослин, має ви­ражену сезонність. Відомо, що на поліноз хворіють 3−4% людей Земної кулі. Пилок — це здебільшого білок, який розноситься ві­тром або комахами на великі відстані. Тому на поліноз хворіють як у місті, так і в сіль­ській місцевості.

Пилок, який викликає поліноз, має свої особливості:

  • має алергічні властивості;
  • належить до роду рослин, які широко розповсюджені у нашій країні;
  • має виражену летючість і продукуєть­ся у значних кількостях, що створює досить високу концентрацію його у повітрі;
  • розмір зерен пилку у діаметрі 25 мкм-30 мкм. Він проникає глибоко у дихальні шляхи і викликає підвищену чутливість.

В Україні спостерігають три періоди цві­тіння:

1 — весняний — з початку березня до середини травня — пов’язаний здебільшого із цвітінням дерев: вільхи, берези, ліщини, дуба, ясеню, граба, бузку;

2 — літній — із середини травня до кінця липня, викликаний пилком лугових та зла­кових трав — тимофіївки, грястиці, лихоцві­ту, пирію, пшениці, жита, вівса, кукурудзи, кульбаби;

3 — літньо-осінній — з середини липня до жовтня, зумовлений цвітінням бур’янів: полину, лободи, подорожника, кропиви, амброзії.

Періоди цвітіння рослин-алергенів:

Березень, квітень — вільха, ліщина, верба;

Квітень, травень — береза, ясен, дуб, тополя, клен, верба, в’яз, осика;

Квітень-вересень: спори грибів-мікро­організмів;

Травень, червень — ялина, сосна, куль­баба;

Травень-липень: костриця, тимофіїв­ка, тонконіг, райграс, лисохвіст, жито, пи­рій, ячмінь, овес;

Червень, липень — подорожник, липа, гречані;

Липень, серпень — кропива;

Липень — жовтень: полин, лобода, кро­пива, амброзія.

Примітка: Терміни цвітіння рослин мо­жуть змінюватися залежно від погодних умов та кліматичного регіону.

Основні симптоми сезонної алергії такі: свербіж та почервоніння очей, від­чуття піску в очах, сльозотеча, нежить, на­пади чхання, утруднене носове дихання. За умови розвитку тяжкого перебігу по­лінозу до симптомів алергічного риніту та кон’юнктивіту можуть приєднатись кашель, задуха, що є проявами бронхіальної астми, висипання на шкірі типу кропив’янки чи ан­гіоневротичний набряк.

Пацієнт обов’язково повинен зверну­тись до лікаря, а не самостійно приймати протиалергічні ліки.

Лікар, який поставив попередній діа­гноз, повинен скерувати хворого до алер­голога для специфічного обстеження, метою якого є не лише підтвердження по­передньо поставленого діагнозу, а й вияв­лення конкретного специфічного алергену, який викликав поліноз.

Хто схильний до сезонної алергії?

Це переважно мешканці міст. Пояснення просте — високий ступінь забрудненості по­вітря місць проживання. Хімічні компонен­ти, що потрапляють у повітря з викидами транспорту, промисловості, через надмір­не викорстання побутової хімії, подразню­ють слизові оболонки дихальних шляхів, знижують імунітет. За статистикою, страж­дають від алергії 25−30% людей.

Специфічне алергообстеження вклю­чає збір алергоанамнезу, об'єктивне об­стеження та алерготестування, що пе­редбачає постановку шкірних проб або визначення специфічних антитіл до алер­гену у крові.

Першочергове лікування в період цвітін­ня полягає у зменшенні симптомів алергії. Основне ж лікування хворих на поліноз про­вадять у стадії ремісії лікарі-алергологи.

Специфічна алерговакцинація — лікуван­ня виявленими алергенами у малих дозах з поступовим збільшенням, завдяки яко­му можна вилікувати алергію. Проводять упродовж декількох років підряд індивіду­ально підібраними курсами.

Як вберегтися

На жаль, сучасна медицина не навчи­лася ефективно лікувати цю недугу. Але стабілізувати стан організму та полегшити перебіг захворювання можна. Звісно, най­оптимальнішим виходом із ситуації було б змінити географію свого перебування, скажімо, взяти відпустку і поїхати подалі від небезпечного цвітіння. Але це не завжди реально.

Не забувайте про протиалергенну тера­пію. Будьте обережними — приймайте лише призначені препарати. Починати варто за два тижні до початку цвітіння.

Існує ще один метод профілактики — гі­посенсибілізація. Це поступове введення в організм алергенів, починаючи з малих доз і закінчуючи великими. Такий метод дозво­ляє знизити рівень чутливості до пилку.

Повертаючись додому з вулиці, одразу прийміть душ, змініть одяг, промийте ніс і горло морською водою.

Сушіть одяг у квартирі, а не на вулиці.

Частіше робіть вологе прибирання.

Користуйтеся очисниками повітря або кондиціонерами з фільтрами.

Хоча б на час загострення алергії від­мовтеся від алкоголю та тютюну.

Дотримуйтеся гіпоалергенної дієти

Спробуйте переглянути раціон свого харчування. Існує немало продуктів, які пом’якшують імунну відповідь організму на алергени, а відтак і на симптоми алергії.

1. Пробіотики

Пробіотики (біфідобактерії і лактобак­терії) відновлюють кишкову мікрофлору і нормалізують травлення, але на цьому їхні корисні властивості не закінчуються. Про­біотики також впливають на імунну систему і можуть пригнічувати алергічні реакції.

Дослідження, опубліковане в журналі «Клінічна та експериментальна алерго­логія», показало, що люди, що вживають пробіотичні йогурти і біодобавки, мали значно нижчий рівень антитіл, які виклика­ють симптоми алергії: нежить, чхання, по­червоніння очей, сльозоточивість і шкірні реакції. Але перш ніж затарюватися цими продуктами, обов’язково проконсультуй­теся з алергологом. Тут теж існують деякі застереження, пов’язані з індивідуальними особливостями вашого здоров’я.

2. Яблука

Яблука багаті кверцетином — біологіч­но активною речовиною, яка пригнічує запальні реакції і викид гістаміну. Це нату­ральне «алергічне гальмо» також міститься в цибулі, часнику і капусті, тому в період цвітіння лікарі рекомендують включити їх в раціон.

Ще у 2007 році в журналі American Thoracic Society було опубліковано дослі­дження, яке показало, що у новонародже­них, мами яких під час вагітності налягали на яблука і рибу, знижується ризик розви­тку астми, екземи та алергії.

3. Полуниця

Алергія на полуницю — явище пошире­не, проте якщо вам пощастило мирно ужи­тися з цією ягодою, вона принесе вашому здоров’ю величезну користь. Вітамін C в полуниці не тільки зміцнює імунну систему, а й «втихомирює» гістамін, відповідальний за ваш алергічний нежить, свербіж в очах і напади чхання.

Дослідження показало, що прийом ас­корбінової кислоти зменшує рівень гістаміну на 38%, а дефіцит вітаміну C, навпаки, підви­щує його концентрацію у крові. Комбінуючи вітамін C, вітамін B6, цинк і мідь, ви завдасте сезонної алергії нищівного удару і стійко пе­ренесете небезпечні весняні місяці.

Не виходить з полуницею? Не біда, віта­мін C також міститься у шипшині, солодко­му перці, смородині, обліписі, ківі, капусті та часнику.

4. Куркума

Індійська приправа куркума вже давно прославилася своїми протизапальними властивостями, а її активний компонент куркумін може блокувати вивільнення гіс­таміну, пом’якшуючи симптоми алергії.

Куркумін показав потужну здатність при­гнічувати всі види запалень, тому сміливо додавайте куркуму в супи, овочеві та м’ясні страви, фруктові коктейлі, молоко або ран­кову каву. Увага! Куркума «не любить» тер­мообробки.

5. Гарбузове насіння

Всього чверть склянки сирого гарбузово­го насіння забезпечать вас половиною до­бової норми магнію, дефіцит якого підвищує рівень гістаміну у крові. Також цей мінерал підтримує нормальне функціонування нерво­вої системи, серцевих м’язів, судин, розсла­блює м’язи і полегшує дихання, що особливо важливо, якщо алергія супроводжується на­бряком носових пазух або кашлем.

Крім насіння гарбуза, магній також міс­титься в кунжуті, горіхах, висівках, темному шоколаді і зелені. Вивчайте календар цві­тіння для алергіків і плануйте здорове меню на кожен потенційно небезпечний день!

6. Лосось

Вживання лосося та іншої жирної риби — кращий спосіб поповнити запас жирних кис­лот омега-3, які знімають запалення і алер­гічну реакцію. Дослідження, опубліковане в «Європейському журналі клінічного харчу­вання», показало, що високий вміст омега-3 в червоних кров’яних тільцях зменшує ризик сінної лихоманки (полінозу).

Спостерігаючи за мешканцями грецького острова Крит, медики виявили, що діти тут менш схильні до розвитку симптомів алер­гії і астми. Такий захист їм забезпечує се­редземноморська дієта з високим вмістом риби. Також незамінні жирні кислоти оме­га-3 зміцнюють серце, поліпшують пам’ять і настрій. Чим не привід поласувати рибкою?

7. Вживайте менше перероблених продуктів

Технологічно перероблені продукти (бе­кон, сосиски, котлети з фаст-фуду, ковба­са, напівфабрикати) містять велику кіль­кість омега-6 жирних кислот. І хоча вони так само важливі для нашого організму, як і омега-3, їх надлишок призводить до за­пальних реакцій, пов’язаних з алергією. Відмовившись від рафінованих вуглеводів на користь свіжих продуктів, ви знизите швидкість утворення вільних радикалів і отримаєте більше антиоксидантів, що зменшують запалення.

Важливо розуміти: алергію вилікувати можна. Зробить це тільки алерголог пра­вильним лікуванням.

Мирон Кулик.