Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Важкий спадок». Як протидіяти бронхіальній астмі

Хвороба виникає найчастіше за поєднання двох факторів — генетичної схильності та зовнішніх подразників

Бронхіальна астма – невиліковне захворювання, але можна контролювати її перебіг. Втім, не варто займатися самолікуванням. Довірити цю справу слід лікарю. Фото Express Lane Urgent Care.
Бронхіальна астма – невиліковне захворювання, але можна контролювати її перебіг. Втім, не варто займатися самолікуванням. Довірити цю справу слід лікарю. Фото Express Lane Urgent Care.

Від бронхіальної астми потерпає близько 300 млн людей у світі. Хворіють як діти, так і дорослі. Під час нападу задухи людина починає задихатися й, щоб полегшити свій стан, мусить вдатися до медичної маніпуляції, тобто застосувати інгалятор. Про те, що викликає цю хворобу та як знизити частоту нападів, розповіла лікар-пульмонолог Центру легеневого здоров’я Христина Вольницька.

Що це за захворювання?

Астма — це хронічна хвороба, яка проявляється періодичними нападами задишки й свистячими хрипами. Частота і ступінь важ­кості цих симптомів можуть бути різними. Наприклад, інтервал між нападами може коливатися від однієї години до одного дня.

Як правило, напади виникають під час фізичної активності або вночі. Хронічне запалення бронхів (а саме такі зміни й відбуваються у пацієнтів, які живуть із цим діагнозом) призводить до підвищення чутливості нервових закінчень в дихальних шляхах та їх швидкого подразнення. Під час нападу збільшуються слизові оболонки брон­хіол, внаслідок чого звужуються дихальні шляхи. Людина не може нормально вдихнути повітря чи видихнути.

Як запідозрити астму

Якщо періодично або постійно турбують напади задухи, задиш­ка (під час розмови, сміху, бігу), сухий і надривний кашель, свистячі хрипи за видиху (під час перебування в горизонтальному положен­ні), біль чи відчуття стиснення в грудях, потрібно якомога швидше звернутися до сімейного лікаря або пульмонолога. Раптові напади сильного кашлю, під час якого виділяється невелика кількість мо­кротиння та який посилюється переважно вночі (натомість вдень турбує рідко) — симптом, який може свідчити про бронхіальну аст­му.

Чи лікується ця недуга?

Астма невиліковна. Проте можна контролювати її перебіг. Найбільш поширеним фактором ризику розвитку цього захво­рювання є генетична схильність у поєднанні із зовнішніми по­дразниками:

  • алергенами (зокрема домашніми, як-от пил й пилові кліщі, пліснява, шерсть, пір'я, побутова хімія тощо);
  • шкідливими умовами праці;
  • частими респіраторними захворюваннями;
  • гіподинамією.

Як зменшити ризик астми?

Важливо дбати про чистоту у домі, стежити за рівнем сухості по­вітря, обмежити використання побутової хімії, бути фізично актив­ним, а за підозри на алергію — звернутися до лікаря.

Що найголовніше, не слід займа­тися самолікуванням, а довірити своє здоров’я фахівцям. Як додають пульмо­нологи Рівненської обласної клінічної лі­карні імені Юрія Семенюка, бронхіальна астма — це неінфекційне захворювання, тож заразитися нею неможливо.

Для астми характерним є порушен­ня бронхіальної прохідності за контакту з алергенами. Алергеном може стати будь-яка речовина, починаючи від хар­чових продуктів і закінчуючи пилком рос­лин та побутовою хімією. У деяких людей напади виникають під час фізичного на­вантаження. Медики радять лікувати такі захворювання, як атопічний дерматит й поліноз, адже вони роблять організм сприйнятливим до бронхіальної астми. А ще — відмовитися від звичок, які при­зводять до набору зайвої ваги, а також куріння, зокрема пасивного. Людям, які мають бронхіальну астму у сімейному анамнезі (на цю недугу хворіли або хво­ріють найближчі родичі), варто уникати контакту з подразниками — не користува­тися парфумами, лаком для нігтів чи во­лосся, кондиціонерами-ароматизатора­ми для прання тощо. Прочистку стічних труб з допомогою агресивних хімічних засобів варто довірити комусь іншому. Слід подбати про профілактику ГРВІ та грипу, навчитися правильно реагувати на стреси й опанувати техніки заспокоєння. Обираючи якусь фізичну активність, не завадить проконсультуватися перед цим із лікарем, адже корисними є тільки по­мірні фізичні навантаження. Не бажано приймати харчові добавки, не порадив­шись із фахівцем. Необхідно також зва­жати на те, що люди, схильні до астми, погано реагують на зміни погоди, осо­бливо різкі перепади температур.

Як виглядає напад кашлю?

Як пояснюють пульмонологи, у хво­рого виникає потреба підійти та від­чинити вікно. Щоб полегшити роботу дихальної мускулатури, людина нама­гається об щось спертися. У неї поси­люється потовиділення. На початковій стадії кашлю може не бути, але на піку він буде вже болючим. Потім почне виділятися мокротиння у вигляді про­зорої, в’язкої, слизуватої рідини. Ви­ділення мокротиння є утрудненим. Частішає пульс. Такий напад триває у середньому дві години. Якщо перейде в астматичний статус, може затягнути­ся на кілька днів.

Як йому запобігти?

Слід регулярно провітрювати та при­бирати приміщення, особливо, якщо в домі живуть тварини. Під час викорис­тання засобів побутової хімії необхідно одягати рукавички й маску.