Журавлина збереже молодість та здоров’я
Ягоди журавлини — дуже цінний і корисний харчовий продукт. У народі журавлину називають «вітамінною бомбою», і вчені це підтверджують — адже ця ягода займає одне з перших місць за вмістом вітамінів та антиоксидантів
Цю червону ягоду здавна цінують за цілющі якості. В її маленьких кислих плодах сконцентровано все найцінніше і найнеобхідніше для нашого організму. Журавлина з давніх часів рятує жителів північних районів від цинги та авітамінозу. Існує безліч рецептів лікування журавлиною. Ця ягода ніби створена природою для підтримки нашого здоров’я
Хімічний склад ягід журавлини
Журавлина — це і ліки, і вітамінний комплекс, і незамінний харчовий продукт. До складу ягід журавлини входять бор, залізо, йод, калій, кальцій, магній, марганець, срібло, фосфор та інші мінеральні речовини.
Багата журавлина і вітамінами. У складі журавлини є вітаміни В1, В2, С, К, РР. Особливо багато в ній вітаміну С.
До складу ягід журавлини входять і органічні кислоти, як-от бензойна, лимонна, хінна, яблучна. Міститься в цих маленьких ягодах і багато інших біологічно активних компонентів, життєво необхідних нашому організму.
Журавлина в народній медицині
Саме різноманітним і унікальним складом обумовлені цілющі властивості журавлини. Завдяки великому вмісту бензойної кислоти журавлина не тільки довго зберігається, а й активно використовується як природний консервант.
Журавлинний сік і журавлинний морс запобігають розвитку хвороботворних бактерій і мікробів. Рани та опіки, промиті журавлинним соком, миттєво заживають.
Користь журавлини полягає в багатьох її поживних властивостях. Журавлина, насамперед, — активний антиоксидант, вона оберігає клітини від шкідливого впливу вільних радикалів, захищає від старіння.
У журавлині серед усіх ягід і фруктів найбільший вміст фенолу. Фенол має яскраво виражену бактерицидну дію. Завдяки цим властивостям журавлина незамінна в раціоні жителів мегаполісів і промислових центрів, районів з несприятливими екологічними умовами. З журавлини виготовляють препарати, що нейтралізують негативні наслідки підвищених доз радіоактивного опромінення.
Журавлина багата солями калію і вітаміном С. Вона захищає організм від дії вірусів. Недаремно жарознижувальним засобом є чай з журавлини. Він виводить усі шкідливі речовини з організму.
Журавлина дуже корисна для нашої травної та серцево-судинної систем, нормалізує обмін речовин і захищає сечову систему. Дослідження вчених довели, що свіжі ягоди журавлини і журавлинний сік нормалізують обмін холестерину і запобігають утворенню тромбів у кровоносних судинах. Урсолова кислота, що міститься в журавлині, сприяє розширенню коронарних судин серця.
Свіжий сік журавлини і журавлинний морс запобігають утворенню каменів у нирках і сечовому міхурі. Тому рекомендують вживати журавлину проти інфекцій сечовивідних шляхів. Її знезаражувальні властивості, обумовлені великим вмістом органічних кислот, зокрема бензойної та хінної.
Урсолова кислота сприяє нормалізації обміну речовин. Вживання в їжу журавлини стимулює функцію підшлункової залози. Тому журавлину рекомендують хворим на цукровий діабет.
Журавлина запобігає утворенню глаукоми.
Сік журавлини має протимікробні властивості. Він згубно діє на збудника холери, стафілокок.
Цей сік знімає запалення ясен. Журавлина дуже корисна за пародонтозу. Потрібно розчавити ягоди у роті язиком і масажувати ними ясна. Ягоди журавлини і журавлинний сік не дозволяють бактеріям, що викликають карієс, закріпитися на поверхні зубів. Досить пожувати після їди кілька ягід або злегка прополоскати порожнину рота журавлинним соком.
Журавлинний сік і журавлинний морс мають властивість виводити з організму шлаки і солі важких металів. Ще журавлина здатна збирати хвороботворні мікроби і видаляти їх з нашого організму.
Напої з журавлини — морс, кисіль, настоянка — покращують розумову і фізичну активність організму. Журавлинний сік з настоянкою або відваром шипшини є чудовим тонізуючим засобом, з яким не зрівняються популярні сьогодні «енергетики».
Журавлина має хорошу зміцнювальну дію на капіляри. Вживання журавлини корисне для профілактики появи капілярних «зірочок» на обличчі, ногах, руках та інших частинах тіла.
Корисна журавлина за спазмів судин і гіпертонії. Плоди, розтерті з медом, допомагають за атеросклерозу. У випадку туберкульозу корисно приймати ягоди журавлини, розтерті з медом і олією (найкраще лляною).
Шкода і протипоказання
Незважаючи на те, що журавлина має величезну кількість корисних властивостей, вживати її необхідно в помірних дозах. Лікарі застерігають, що вживання журавлини в їжу протипоказано людям, які мають гастрит з підвищеною кислотністю, а також будь-які захворювання печінки. Протипоказана журавлина і людям, які часто потерпають від печії.
Кислоти, що входять до складу журавлини, здатні подразнювати слизову дванадцятипалої кишки і шлунка, що завдає шкоди людському організму. Також журавлину не рекомендується вживати людям з ослабленою емаллю зубів, оскільки ця ягода здатна її зруйнувати.
Підготувала Галина Вербицька.