Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Журавлина збереже молодість та здоров’я

Ягоди журавлини — дуже цінний і корисний харчовий продукт. У народі журавлину називають «вітамінною бомбою», і вчені це підтверджують — адже ця ягода займає одне з перших місць за вмістом вітамінів та антиоксидантів

Журавлина
Журавлина

Цю червону ягоду здавна цінують за цілющі якості. В її маленьких кислих плодах сконцентровано все найцінніше і найнеобхідніше для нашого організму. Журавлина з давніх часів рятує жителів північних районів від цинги та авітамінозу. Існує безліч рецептів лікування журавлиною. Ця ягода ніби створена природою для підтримки нашого здоров’я

Хімічний склад ягід журавлини

Журавлина — це і ліки, і вітамінний комп­лекс, і незамінний харчовий продукт. До складу ягід журавлини входять бор, залізо, йод, калій, кальцій, магній, марганець, срі­бло, фосфор та інші мінеральні речовини.

Багата журавлина і вітамінами. У складі журавлини є вітаміни В1, В2, С, К, РР. Осо­бливо багато в ній вітаміну С.

До складу ягід журавлини входять і ор­ганічні кислоти, як-от бензойна, лимонна, хінна, яблучна. Міститься в цих маленьких ягодах і багато інших біологічно активних компонентів, життєво необхідних нашому організму.

Журавлина в народній медицині

Саме різноманітним і унікальним складом обумовлені цілющі властивос­ті журавлини. Завдяки великому вмісту бензойної кислоти журавлина не тільки довго зберігається, а й активно викорис­товується як природний консервант.

Журавлинний сік і журавлинний морс запобігають розвитку хвороботворних бактерій і мікробів. Рани та опіки, про­миті журавлинним соком, миттєво зажи­вають.

Користь журавлини полягає в багатьох її поживних властивостях. Журавлина, насамперед, — активний антиоксидант, вона оберігає клітини від шкідливого впливу вільних радикалів, захищає від старіння.

У журавлині серед усіх ягід і фруктів най­більший вміст фенолу. Фенол має яскраво виражену бактерицидну дію. Завдяки цим властивостям журавлина незамінна в ра­ціоні жителів мегаполісів і промислових центрів, районів з несприятливими еколо­гічними умовами. З журавлини виготовля­ють препарати, що нейтралізують негатив­ні наслідки підвищених доз радіоактивного опромінення.

Журавлина багата солями калію і віта­міном С. Вона захищає організм від дії ві­русів. Недаремно жарознижувальним за­собом є чай з журавлини. Він виводить усі шкідливі речовини з організму.

Журавлина дуже корисна для нашої травної та серцево-судинної систем, нор­малізує обмін речовин і захищає сечову систему. Дослідження вчених довели, що свіжі ягоди журавлини і журавлинний сік нормалізують обмін холестерину і запо­бігають утворенню тромбів у кровоносних судинах. Урсолова кислота, що міститься в журавлині, сприяє розширенню коронар­них судин серця.

Свіжий сік журавлини і журавлинний морс запобігають утворенню каменів у нир­ках і сечовому міхурі. Тому рекомендують вживати журавлину проти інфекцій сечо­вивідних шляхів. Її знезаражувальні влас­тивості, обумовлені великим вмістом орга­нічних кислот, зокрема бензойної та хінної.

Урсолова кислота сприяє нормалізації обміну речовин. Вживання в їжу журавлини стимулює функцію підшлункової залози. Тому журавлину рекомендують хворим на цукровий діабет.

Журавлина запобігає утворенню глауко­ми.

Сік журавлини має протимікробні влас­тивості. Він згубно діє на збудника холери, стафілокок.

Цей сік знімає запалення ясен. Журавли­на дуже корисна за пародонтозу. Потрібно розчавити ягоди у роті язиком і масажувати ними ясна. Ягоди журавлини і журавлинний сік не дозволяють бактеріям, що виклика­ють карієс, закріпитися на поверхні зубів. Досить пожувати після їди кілька ягід або злегка прополоскати порожнину рота жу­равлинним соком.

Журавлинний сік і журавлинний морс мають властивість виводити з організму шлаки і солі важких металів. Ще журавлина здатна збирати хвороботворні мікроби і ви­даляти їх з нашого організму.

Напої з журавлини — морс, кисіль, на­стоянка — покращують розумову і фізичну активність організму. Журавлинний сік з настоянкою або відваром шипшини є чудо­вим тонізуючим засобом, з яким не зрівня­ються популярні сьогодні «енергетики».

Журавлина має хорошу зміцнювальну дію на капіляри. Вживання журавлини ко­рисне для профілактики появи капілярних «зірочок» на обличчі, ногах, руках та інших частинах тіла.

Корисна журавлина за спазмів судин і гіпертонії. Плоди, розтерті з медом, до­помагають за атеросклерозу. У випадку туберкульозу корисно приймати ягоди жу­равлини, розтерті з медом і олією (найкра­ще лляною).

Шкода і протипоказання

Незважаючи на те, що журавлина має величезну кількість корисних властивос­тей, вживати її необхідно в помірних дозах. Лікарі застерігають, що вживання журавли­ни в їжу протипоказано людям, які мають гастрит з підвищеною кислотністю, а також будь-які захворювання печінки. Протипока­зана журавлина і людям, які часто потерпа­ють від печії.

Кислоти, що входять до складу журав­лини, здатні подразнювати слизову два­надцятипалої кишки і шлунка, що завдає шкоди людському організму. Також журав­лину не рекомендується вживати людям з ослабленою емаллю зубів, оскільки ця яго­да здатна її зруйнувати.

Підготувала Галина Вербицька.

Схожі новини