Передплата 2024 «Добрий господар»

За три тижні чоловік схуд… на 20 кг!

Жителя Львівщини госпіталізували з рідкісним ускладненням атеросклерозу

Фото пресслужби Першого медоб’єднання Львова
Фото пресслужби Першого медоб’єднання Львова

Судинний хірург, який оперував пацієнта, розповів «ВЗ», хто в групі ризику та чому атеросклероз — не те захворювання, яке варто ігнорувати.

Майже місяць у 69-річного пана Романа (на фото — посередині) з Червоноградського району, що на Львівщині, болів живіт. Особливо погано почувався після їди. А ще чоловіка турбу­вала сильна слабкість. Утім, звертатися до лікарів не поспішав. Згодом біль став нестерпним. Ліки не діяли. Їсти пан Ро­ман уже також не міг. За три тижні схуд… на 20 кг! Рідні чоловіка забили на сполох. Так пацієнт потрапив до Лікарні Святого Пантелеймона у Львові.

У медзакладі його обстежили. УЗД і КТ показало, що у жителя Львівщини — повністю перекрита головна судина, яка живить кишківник. Оклюзія стовбура верхньої мезентеріальної артерії - одне з ускладнень атеросклерозу. Це рідкіс­на патологія, яка спостерігається лише у 0,1% хворих, що живуть зі звуженими ар­теріями, на стінки яких «поналипали» хо­лестеринові бляшки.

Врятувати життя пану Роману могла тільки операція, й оперувати потрібно було негайно. Ургентне аорто-верхньо­мезентеріальне шунтування провела ко­манда судинних хірургів — Світлана Лебе­дєва, Дмитро (на фото — крайній зліва) та Гліб Ройки — на чолі із завідувачем від­ділення Андрієм Меленем (на фото — крайній справа). До операційної брига­ди ввійшли також анестезіолог Марта Остапчук, медсестра Людмила Пилипо­вич й анестезистка Марія Федош. Ме­дики встановили в артерію чоловікові синтетичний протез, відновивши таким чином кровопостачання його кишківни­ка. Втручання було складним і вимага­ло високої точності. Хірургам необхідно було делікатно видалити головну судину, не зачепивши інших, які розташовуються в оперованій ділянці, та ідеально наклас­ти шви на артерію.

Післяопераційний період минув без ускладнень. Уже наступного дня після втручання стан пацієнта стабілізував­ся, тож його перевели з реанімації до післяопераційної палати, а на десятий день виписали додому. Жодних скарг на той момент у жителя Львівщини не було, почувався він добре. Так само добре почувається й зараз. Два тиж­ні тому пан Роман був на контрольно­му огляді. За цей час набрав чотири кі­лограми.

«Без операції чоловік не вижив би. Трапляється, що судина перекриваєть­ся, але залучаються додаткові механізми кровопостачання кишківника через інші судини. Відбувається певна компенса­ція, тож і клініка не є настільки гострою. Таким хворим для підтримки кровопос­тачання та нормальної функції кишківни­ка достатньо консервативного лікуван­ня. У пацієнта ураження було настільки серйозним, що медикаментозна тера­пія вже не давала жодного ефекту. У та­ких випадках єдиним варіантом одужан­ня є оперативне втручання», — пояснює в коментарі «ВЗ» к.м.н., завідувач від­ділення судинної хірургії Центру сер­ця й судин Першого територіального медичного об'єднання м. Львова Ан­дрій Мелень.

Також лікар розповів, на які «тривожні дзвіночки» слід звернути увагу хворим на атеросклероз.

«Одним з основних і одним з перших симптомів є болі у животі (у ділянці, де ло­калізується кишківник), які з’являються відразу після початку прийому їжі. Щоб травити їжу, кишківник потребує більше крові, а брати її нізвідки, оскільки судини уражені. Такі люди з часом відмовляють­ся від їжі, бо розуміють, що їх буде болі­ти, тож починають втрачати вагу, знеси­люватись та, як наслідок, потрапляють у лікарню, як це й трапилося з нашим па­цієнтом. Другим симптомом, який може свідчити про ураження мезентеріальної артерії, є пронос. Кишківник не виконує нормально своєї функції, тому вся їжа проходить через нього транзитом, не за­своюється, не приносить тієї користі, яку приносить здоровим людям. Нарешті, третій симптом — це втрата вага, що є по­хідним від перших двох: людина не може нормально їсти, а та їжа, яка потрапляє у кишківник, не всмоктується».

«Атеросклероз, — наголошує Андрій Мелень, — хвороба, яка уражає не тіль­ки судини кишківника. За атеросклеро­зу серця у людини може статися інфаркт, за ураження сонних артерій — інсульт. У випадку ураження артерій нижніх кінці­вок виникають трофічні зміни, що може призвести до втрати ноги. Ураження ар­терій кишківника дає симптоматику, яка була у жителя Львівщини. Клінічна карти­на буде залежати від того, в якому судин­ному басейні проявиться атеросклероз. Тому одні пацієнти з атеросклерозом по­трапляють у неврологічні відділення, інші - в кардіологічні, а треті - у відділення су­динної хірургії».

Схожі новини