Селера — овоч з «негативною калорійністю»
Селера — рослина універсальна, в їжу йдуть всі її частини. Зелень додають у салати та м’ясні страви. Коріння селери використовують як у свіжому — їдять сирим або готують салати і гарніри, так і у сушеному вигляді. Також його відварюють, запікають або обсмажують, додають у перші і другі страви або використовують як приправу. В будь-якому вигляді ця пахуча рослина корисна для організму. Існує навіть спеціальна дієта на основі селери
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/485402/selera.jpg)
Виділяють три основні види селери: листову, стеблову і кореневу. Всі вони мають практично одні і ті ж властивості, і всі придатні для дієтичного та здорового харчування.
Хімічний склад
Корисні властивості селери важко переоцінити, як і важко їх полічити, але базуються вони на унікальному складі цього овоча.
Селера багата на вітаміни групи В, А, Е, С, К, мінеральні солі натрію, калію, кальцію, магнію, фосфору, заліза і йоду, кислоти фолієву, аскорбінову, щавлеву, хлорогенову, білок і ефірні олії.
Корисні та лікувальні властивості
Селеру здавна використовували як лікарську рослину. За умови регулярного вживання цей овоч справляє загальнозміцнювальну, очищувальну і омолоджувальну дії на організм.
Наші предки, розводячи сік селери водою або оцтом, застосовували його як протиблювотний засіб. У працях Авіценни зазначено, що для шлунка саме селера є найбільш корисним овочем, який допомагає роботі товстого кишечнику, нирок, сечового міхура.
Розпарені коренеплоди селери прикладали до обморожених ділянок, а олією лікували шлункові хвороби.
Корінь селери має комплексний вплив на травну систему. Коренеплоди і зелень селери входять до складу лікувально-дієтичного харчування у випадках виразкової хвороби шлунка, гастритів і хронічних колітів. Стимулює вироблення шлункового соку і запобігає гнильним процесам у кишечнику. А ефірна олія селери активізує секрецію шлункового соку.
Селеру включають у раціон хворих на цукровий діабет, а її здатність поліпшувати водно-сольовий обмін також особливо важлива для людей старшого віку.
Селера сприяє посиленню діурезу і виведенню шлаків, вона корисна за надмірного збудження і втомлюваності.
Селеру і страви з неї рекомендують у випадках гіпертонії, захворювання нирок і сечостатевої системи, ревматизму, надмірної ваги й ожиріння. Вона позитивно діє на нервову систему, сприяє зміцненню імунної системи і запобігає виникненню інфекційних захворювань.
Сік селери нормалізує обмін речовин, має сечогінну, проносну і загальнозміцнювальну дії.
Селера сприяє легшому засвоєнню білків, тому її рекомендують додавати до м’ясних страв.
Корінь селери вважається афродизіаком, тому страви з нього рекомендують як засіб для посилення потенції.
Завдяки низькому вмісту фенілаланіну селеру призначають дітям, які хворіють на фенілкетонурію, його також додають у раціон харчування дітей для профілактики гіповітамінозів.
На думку дієтологів, селера сприяє схудненню завдяки своїй низькокалорійності та здатності нормалізувати обмін речовин. Вона дає організму енергію, хоча калорійність її - лише 18 Ккал у 100 г продукту. Тому її можна назвати овочем з «негативною калорійністю», оскільки на його засвоєння витрачається більше калорій, ніж надходить в організм.
Настій листя селери застосовується для виведення токсинів і шлаків.
Відвар з її коренів корисний за розумової перевтоми.
Настій коренів селери використовується у випадках гастриту, блювоти, виразки шлунка і дванадцятипалої кишки, особливо в тих, що супроводжуються закрепами.
Відваром трави селери лікують запальні захворювання нирок, простатит.
Відвар висушеної трави або насіння селери показаний у лікуванні і профілактиці сечокам’яної хвороби.
Відвар коренів селери використовується в комплексному лікуванні проблем зі статевими органами — завдяки його здатності підвищувати кровопостачання.
А відвар насіння застосовують за болісних менструацій.
У випадках алергічних дерматитів і кропив’янки допомагає сік селери, яким обробляються уражені ділянки шкіри.
Протипоказання до вживання селери
Селера класифікується як відносно безпечна рослина, споживати яку потрібно не дуже тривалий час і у відповідній кількості.
Сама селера, а також препарати на її основі протипоказані під час вагітності - після шостого місяця, і матерям, які годують грудьми, та хворим на тромбофлебіт і варикоз.
Підготувала Галина Вербицька.