Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Причинами непліддя є чоловічий і жіночий фактор»

Шкідливі звички, сидячий спосіб життя, екологія, генетика все це впливає на наше здоров’я, зокрема здатність зачати дитину. За даними МОЗ в Україні близько 20% пар є неплідними

Фото ілюстративне з мережі
Фото ілюстративне з мережі

Лікар акушер-гінеколог, кандидат медичних наук Наталія Чегринець розповіла журналістці «ВЗ» про причини безпліддя та методи лікування. А також медик анонсувала відкриття першого кабінету репродуктолога у державній лікарні Львова.

— Репродуктолог — це лікар, який займається питаннями репродукції, — каже вона. — Тобто питання наступання вагітності та непліддя. Лікар акушер-гінеколог займається або пологами або гінекологією. Репродукція є близько дотичною до гінекології, але це та ділянка медицини, яка займається непліддям та різними його формами. Тобто неплідним шлюбом.

Наталія Чегринець наголошує, що безплідним не є жінка, чи чоловік, а неплідним є шлюб.

— На базі Пологового клінічного будинку № 1 планується консультування неплідних пар та встановлення причини неплідності, — розповідає жінка. — Тобто, коли до нас приходить пара і каже, що не може завагітніти. Тоді ми робимо певні обстеження для обох партнерів, щоб вияснити яка причина непліддя. У нас є все необхідне для інструментального обстеження, ультразвукового дослідження, лапароскопії та гістероскопії. Якщо ми провели обстеження і знаємо причини, тоді починаємо лікування.

За словами лікаря репродуктолога, причинами непліддя є чоловічий і жіночий фактор. У чоловіків з обстеженням трохи все простіше. Їм потрібно здати спермограму і по цьому лікарі оцінюють стан сперми чоловіка чи може вона запліднити яйцеклітину. Проблемами чоловічого безпліддя займається репродуктолог та андролог, які допомагають покращити стан сперми чоловіка, консультують і призначають відповідне лікування.

— Щодо жінок, то найчастіше причиною є непрохідність маткових труб або відсутність овуляції. Це такі глобальні причини, — розповідає Наталія Чегринець. — Якщо непрохідні маткові труби, тоді запліднена яйцеклітина не може попасти до матки й почати розвиватися. Або ж якщо в яєчнику не дозрівають яйцеклітини, тобто відсутня овуляція, й у такому випадку не відбувається процес запліднення.

Які методи лікування цих причин

Лікар Наталія каже, що якщо форма непліддя пов’язана з трубами, тоді можливо треба робити лапароскопію, щоб відновити прохідність труб.

Якщо це проблеми пов’язані з порожниною матки, тоді потрібно провести гістероскопію. Тобто видалити поліпи чи вузли в порожнині матки видалити та відновити здатність матки приймати запліднену яйцеклітину. Якщо причина в яєчниках: не циклічно працюють чи не виділяють потрібні гормони, тоді призначаємо певне медикаментозне лікування, яке сприяє наступанню овуляції.

Як зазначає лікарка репродуктолог, крім вищезгаданих і найпоширеніших факторів може бути несумісність чоловіка і жінки. У такому разі у клініці дивляться, чи можна допомогти парі консервативними методами, чи потрібне, наприклад екстракорпоральне запліднення.

Психологічний чинник — не менш важливий

— Так звана психосоматика також може бути причиною. Тобто є залежність процесу запліднення від психологічного стану жінки чи чоловіка, — розповідає Наталія Чегринець. — Я можу навести у приклад одну пару, яка була в мене. Пацієнтка протягом двох років намагалась завагітніти, але не виходило. Тоді вона разом з чоловіком прийняли рішення всиновити дитинку з дитячого будинку. Сім'я перемикнула увагу на дитину та догляд за нею. У них появився зовсім інший розпорядок життя і через деякий час жінка прийшла до мене вагітною. Напруження і стрес, які вона переживала через те, що ніяк не могла завагітніти, зникли та в організмі жінки все запрацювало. Такий психологічний фактор може бути присутнім і в жінки, і в чоловіка. Коли у пацієнтів всі показники в нормі я завжди рекомендую змінити обстановку, кудись поїхати чи просто відключити голову.

Які аналізи потрібні для походу до репродуктолога

Подружжя має взяти всі аналізи, які в них є. Коли вони приходить лікар складає план обстежень для обох. За словами лікарки репродуктолога, в гормональних обстежень залежність в певний день циклу. Наприклад, жінка може здати прогестерон в першу фазу циклу, а цей гормон у той час є неінформативним. У лікарні розпишуть, що і в якій день циклу потрібно здавати, щоб аналізи були інформативними та якісними.

— У Пологовому клінічному будинку № 1 можемо зробити гормональне обстеження, УЗД порожнини матки, яєчників та молочної залози. Для чоловіків спермограму. Є лабораторія та відповідне обладнання, — каже Наталія Чегринець. — У Львові усі кабінети репродуктолога є в центрах репродуктології, які є приватного підпорядкування. В нас буде консультація такого спеціаліста в державній клініці.

Поради для дівчат та жінок, як зменшити ризики майбутнього непліддя

Акушер-гінеколог Наталія наголошує, що перш за все звертати увагу на регулярність циклу.

— Якщо все чітко і менструація не є болючою, то можна вважати це нормою. Для жінок, які живуть статевим життям обов’язково раз в рік робити обстеження цитологічні. Крім того, мати захищені статеві контакти, бо запальні захворювання можуть привести до проблем з прохідністю труб. TORCH-інфекції (Toxoplasma, Rubella, Cytomegalovirus, Herpes — токсоплазмоз, краснуха, цитомегаловірус і герпес, — ред.) може привести до невиношування вагітності, — зазначила Наталія Чегринець. — Також важливо коли пара, яка лише планує вагітніти прийти до репродуктолога. І тоді, наприклад, можна знайти проблему і почати одразу лікувати, щоб не відтягувати процес. Адже до нас приходять пари, які живуть в шлюбі 10 років і не мають дитини. Є такий стандарт, якщо протягом року статевого життя не наступає вагітність, це привід звернутися до репродуктолога.

Схожі новини