Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Думала, зуб розболівся, а виявилося… інфаркт

У 66-річної жінки, яка звернулася до медиків зі скаргами на біль у зубах і щелепі, діагностували гострий інфаркт міокарда

Фото ЛОЦ екстреної меддопомоги й медицини катастроф
Фото ЛОЦ екстреної меддопомоги й медицини катастроф

Жителька села Жовтанців, що на Львівщині, відчула раптовий зубний біль, який підозріло віддавав у щелепу. Жінка вирішила не займатися самолікуванням, а прийшла в амбулаторію сімейної медицини. На щастя, лікарка, яка її оглянула, розпізнала у проявах симптоми гострого коронарного синдрому.

Як згадує лікарка з ме­дицини невідкладних ста­нів підрозділу медицини ка­тастроф обласного центру екстреної медичної допо­моги Ірина Харченко, того дня на робочий планшет ме­дзакладу надійшов виклик про необідність перевезення хво­рого у спеціалізовану лікар­ню інтенсивного лікування. Лі­карка застрибнула в машину «швидкої» й разом із колегами — фельдшером Михайлом Мацьком та водієм Ігорем Слюсарчиком (на фото) — ви­їхала у Жовтанці.

Електрокардіограма, яку на місці зробили жительці Львів­щини, підтвердила: у паці­єнтки — гострий інфаркт міо­карда. Її обережно переклали на ноші, перенесли у салон «швидкої» і під'єднали до моні­тора, продовживши розпочате в амбулаторії лікування. Проте по дорозі у жінки виникла шлу­ночкова тахікардія, яке пере­росла у фібриляцію шлуноч­ків. Водій зупинив автомобіль, припаркувавшись на узбіччі, й медики почали реанімацій­ні заходи. Після першого ж де­фібриляційного розряду у па­цієнтки відновився серцевий ритм. Жінка не отямилася, але фахівці вже могли промацати в неї пульс на сонній артерії. З допомогою медикаментів жи­тельку Львівської області по­вернули до свідомості, однак вона не могла пригадати, що з нею трапилося.

Оперативно-диспетчер­ський відділ лікарні спрацю­вав блискавично — по приїзді на пацієнтку у «червоній» зоні чекала команда кардіологів. Їй невідкладно провели ангіогра­фію та поставили стент. Ста­білізувавши стан жінки, її пе­ревели у палату інтенсивної терапії.

У попередньому номері «ВЗ» писав про ознаки, за яки­ми можна розпізнати інфаркт міокарда. Головний «черво­ний прапорець» — це постійний біль за грудиною, який не вда­ється усунути з допомогою ні­трогліцерину. Проте в окремих випадках біль може поширю­ватися у ліве плече, лопатку і навіть нижню щелепу.

Варто бути уважним до себе, особливо у часі війни.

Схожі новини