Лікувальне харчування за болю в горлі
Вживати корисну й поживну їжу необхідно для того, щоб дати організму сили одужати і відновитися
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/482495/likuvannia.jpg)
Коли виникає сильний гострий біль, то про їжу навіть думати не хочеться. Як можна допомогти організму впоратися з хворобою і поповнити сили? Впоратися з болем у горлі - непросте завдання. Він може бути викликаний бактеріальною інфекцією. Ангіна, грип, кашель, інфекції викликають дуже сильний і гострий біль у горлі, тому їсти зовсім не хочеться. Але вживати корисну й поживну їжу необхідно для того, щоб дати організму сили одужати і відновитися.
Продукти харчування
Слід уникати вживання в їжу твердих продуктів, наприклад, бутербродів, тому що і без того запалене горло отримує мікротравми. З тієї ж причини не потрібно налягати на суху їжу, наприклад сухарі, крекери.
Потрібно включити в раціон м’які однорідні страви, які не потрібно особливо розжовувати, наприклад, пюре. Можна зі страв, які є в холодильнику, зробити блендером пюре. Можливо, потрібно додати трохи молока, підливи або іншої рідини, щоб надати страві потрібної консистенції.
Вживайте такі м’які продукти, як сир, яйця, вівсяні пластівці, банани, кавун, йогурт, макарони, овочеві та м’ясні пюре, молочні коктейлі.
Рідина
- Пийте не надто гарячі напої, а теплі або кімнатної температури. Занадто гаряча їжа може подразнювати хворе горло.
- Не пийте соки, які містять спеції або кислоту, наприклад апельсиновий, грейпфрутовий, томатний.
- Пийте підсолений бульйон, тому що сіль допомагає пом’якшити біль у горлі.
- Якщо пити через трубочку, то біль буде відчуватися менше.
- Не пийте газованих напоїв та кави.
Приготовані страви
Не їжте овочі сирими, обов’язково приготуйте їх перед вживанням за сильних болів у горлі.
Найкраще вживати пюреподібні страви. Зробіть овочеве або м’ясне пюре, додайте туди підливки або вершкового масла, щоб було легше ковтати.
Не їжте дуже гарячу і перенасичену спеціями їжу.
Хворе горло можна «заморозити» за допомогою смузі: морожені банани та інші фрукти, подрібнені в блендері.
Полоскання горла ефективні і навіть обов’язкові, щоб грип не ускладнився ангіною, від якої рукою подати до запальних процесів у нирках і ревматизму.
Продукти, які максимально насичують організм вітамінами і не подразнюють хворе горло
Банани. До їхнього складу не входить кислота, тому м’які банани дуже ніжні для хворого горла. Банани легко ковтати, особливо за гострого болю в горлі. Разом з тим, банани багаті вітаміном В6 і калієм.
Курячий бульйон. Перевірена часом цілюща страва за болю в горлі - тарілка курячого супу може конкурувати за своєю ефективністю з антибіотиками. Курячий бульйон має м’яку антизапальну дію і допомагає полегшити закладеність дихальних шляхів. Додайте в курячий бульйон моркву, цибулю, селеру, часник, кабачок, щоб отримати суп з цілющими властивостями.
Суміш лимонного соку та меду. Замість лимона мед можна змішати з лаймом. Лимон і мед — чудовий лікарський засіб, який знімає запалення горла, знижує гострий біль.
Яєчний омлет. Багатий білками яєчний омлет допомагає впоратися із запаленням і болем у горлі, до того ж омлет легко ковтати. Не додавайте в омлет спецій, тому що гострі спеції можуть посилити запалення і біль у горлі.
Чай з медом або імбиром. Чудовий спосіб заспокоїти подразнене і запалене горло — чашка чаю з імбиром або з медом. Чай слід пити дрібними ковтками, вдихаючи запах напою. Мед має обволікаючий ефект і допомагає запобігти подразненню, що є основною причиною позивів до кашлю.
Вівсяні пластівці. Багаті розчинною клітковиною вівсяні пластівці допомагають знизити рівень поганого холестерину. Також склад пластівців багатий білком, вживання якого робить людину ситою протягом довгого часу. Вівсяні пластівці потрібно залити гарячою водою, додати банан або мед — така страва пом’якшить гострий біль у горлі, знизить запалення.
Шавлія. Цілющі властивості шавлії відомі давно. Цю траву застосовували для лікування горла з давніх часів. До складу шавлії входять ензими, флавоноїди (природні антиоксиданти), фенолокислоти. Шавлія, додана в чай або суп, додає їм смаку і аромату.
Варена морква. Морква має цілющу дію на хворий організм. Сира морква може завдати неприємних відчуттів хворому і запаленому горлу, тому моркву слід зварити або приготувати на парі. До складу моркви входять вітаміни А, С, К, калій і клітковина, що допомагає організму поповнити енергетичний запас і відновити сили.
Молоко і йогурт. Молочні продукти обволікають горло, пом’якшують біль і покращують самопочуття. Кальцій, що входить до складу молочних страв, а також здорові бактерії у складі йогурту зміцнюють організм і сприяють швидкому його відновленню.
Крем-супи. Супи-пюре мають обволікальну властивість завдяки вершкам, які входять до їхнього складу. Якщо додати в крем-суп багаті антиоксидантами овочі, то організм поповнить запаси вітамінів і швидко відновиться.
Цілозернові сорти макаронних виробів. М’які макарони — хороша страва для хворого горла, особливо з вершковою підливою. Цілозернові макаронні вироби багаті на поживні речовини — клітковину, залізо, цинк, вітаміни В1, В2, В3, Є.
Юрій Червінський.