Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Лікувальне харчування за болю в горлі

Вживати корисну й поживну їжу необхідно для того, щоб дати організму сили одужати і відновитися

Слід уникати вживання в їжу твердих продуктів
Слід уникати вживання в їжу твердих продуктів

Коли виникає сильний гострий біль, то про їжу навіть думати не хочеться. Як можна допомогти організму впоратися з хворобою і поповнити сили? Впоратися з болем у горлі - непросте завдання. Він може бути викликаний бактеріальною інфекцією. Ангіна, грип, кашель, інфекції викликають дуже сильний і гострий біль у горлі, тому їсти зовсім не хочеться. Але вживати корисну й поживну їжу необхідно для того, щоб дати організму сили одужати і відновитися.

Продукти харчування

Слід уникати вживання в їжу твердих продуктів, наприклад, бутербродів, тому що і без того запалене горло отримує мікро­травми. З тієї ж причини не потрібно наля­гати на суху їжу, наприклад сухарі, крекери.

Потрібно включити в раціон м’які од­норідні страви, які не потрібно особливо розжовувати, наприклад, пюре. Можна зі страв, які є в холодильнику, зробити блен­дером пюре. Можливо, потрібно додати трохи молока, підливи або іншої рідини, щоб надати страві потрібної консистенції.

Вживайте такі м’які продукти, як сир, яйця, вівсяні пластівці, банани, кавун, йо­гурт, макарони, овочеві та м’ясні пюре, молочні коктейлі.

Рідина

  • Пийте не надто гарячі напої, а теплі або кімнатної температури. Занадто гаря­ча їжа може подразнювати хворе горло.
  • Не пийте соки, які містять спеції або кислоту, наприклад апельсиновий, грей­пфрутовий, томатний.
  • Пийте підсолений бульйон, тому що сіль допомагає пом’якшити біль у горлі.
  • Якщо пити через трубочку, то біль буде відчуватися менше.
  • Не пийте газованих напоїв та кави.

Приготовані страви

Не їжте овочі сирими, обов’язково при­готуйте їх перед вживанням за сильних болів у горлі.

Найкраще вживати пюреподібні стра­ви. Зробіть овочеве або м’ясне пюре, до­дайте туди підливки або вершкового мас­ла, щоб було легше ковтати.

Не їжте дуже гарячу і перенасичену спеціями їжу.

Хворе горло можна «заморозити» за допомогою смузі: морожені банани та інші фрукти, подрібнені в блендері.

Полоскання горла ефективні і навіть обов’язкові, щоб грип не ускладнився ан­гіною, від якої рукою подати до запальних процесів у нирках і ревматизму.

Продукти, які максимально насичують організм вітамінами і не подразнюють хворе горло

Банани. До їхнього складу не входить кислота, тому м’які банани дуже ніжні для хворого горла. Банани легко ковтати, осо­бливо за гострого болю в горлі. Разом з тим, банани багаті вітаміном В6 і калієм.

Курячий бульйон. Перевірена часом цілюща страва за болю в горлі - тарілка курячого супу може конкурувати за своєю ефективністю з антибіотиками. Курячий бульйон має м’яку антизапальну дію і допо­магає полегшити закладеність дихальних шляхів. Додайте в курячий бульйон морк­ву, цибулю, селеру, часник, кабачок, щоб отримати суп з цілющими властивостями.

Суміш лимонного соку та меду. За­мість лимона мед можна змішати з лай­мом. Лимон і мед — чудовий лікарський за­сіб, який знімає запалення горла, знижує гострий біль.

Яєчний омлет. Багатий білками яєч­ний омлет допомагає впоратися із запа­ленням і болем у горлі, до того ж омлет легко ковтати. Не додавайте в омлет спе­цій, тому що гострі спеції можуть посилити запалення і біль у горлі.

Чай з медом або імбиром. Чудовий спосіб заспокоїти подразнене і запалене горло — чашка чаю з імбиром або з медом. Чай слід пити дрібними ковтками, вдиха­ючи запах напою. Мед має обволікаючий ефект і допомагає запобігти подразнен­ню, що є основною причиною позивів до кашлю.

Вівсяні пластівці. Багаті розчинною клітковиною вівсяні пластівці допомага­ють знизити рівень поганого холестерину. Також склад пластівців багатий білком, вживання якого робить людину ситою протягом довгого часу. Вівсяні пластівці потрібно залити гарячою водою, додати банан або мед — така страва пом’якшить гострий біль у горлі, знизить запалення.

Шавлія. Цілющі властивості шавлії ві­домі давно. Цю траву застосовували для лікування горла з давніх часів. До складу шавлії входять ензими, флавоноїди (при­родні антиоксиданти), фенолокислоти. Шавлія, додана в чай або суп, додає їм смаку і аромату.

Варена морква. Морква має цілющу дію на хворий організм. Сира морква може завдати неприємних відчуттів хворому і за­паленому горлу, тому моркву слід зварити або приготувати на парі. До складу моркви входять вітаміни А, С, К, калій і клітковина, що допомагає організму поповнити енер­гетичний запас і відновити сили.

Молоко і йогурт. Молочні продукти обволікають горло, пом’якшують біль і по­кращують самопочуття. Кальцій, що вхо­дить до складу молочних страв, а також здорові бактерії у складі йогурту зміцню­ють організм і сприяють швидкому його відновленню.

Крем-супи. Супи-пюре мають обволі­кальну властивість завдяки вершкам, які входять до їхнього складу. Якщо додати в крем-суп багаті антиоксидантами овочі, то організм поповнить запаси вітамінів і швидко відновиться.

Цілозернові сорти макаронних ви­робів. М’які макарони — хороша страва для хворого горла, особливо з вершковою підливою. Цілозернові макаронні вироби багаті на поживні речовини — клітковину, залізо, цинк, вітаміни В1, В2, В3, Є.

Юрій Червінський.

Схожі новини