Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На Львівщині від менінгококової інфекції померла однорічна дитина

Цьогоріч це вже четвертий випадок смерті в області, яку спричинив менінгокок

Фото ілюстративне/Stock photo
Фото ілюстративне/Stock photo

За повідомленням Львівського обласного центру контролю та профілактики захворювань МОЗ України, дівчинка, який виповнився рік і три місяці, померла в реанімації однієї з районних лікарень. Як зазначають лікарі, що надавали допомогу маленькій пацієнтці, захворювання у дитини мало блискавичний перебіг.

Загалом на Львівщині у 2022 році зафіксували 12 ви­падків цієї інфекції серед дітей і дорослих. У чотирьох пацієн­тів розвинулася важка форма хвороби. Врятувати їх не вда­лося.

Генеральна директор­ка Центру Наталія Іванчен­ко закликає батьків та лікарів бути пильними: «Менінгокок — це бактерія, яка циркулює в середовищі. Це дуже небез­печний збудник, який може забрати життя буквально за кілька годин. Особливо враз­ливими є діти».

Захворювання має три форми:

  • банальний нежить. Це найлегша форма;
  • запалення оболонок моз­ку (менінгіт);
  • менінгококовий сепсис (менінгококцемія), коли збуд­ник потрапляє у кров і викли­кає зміни, що проявляють­ся висипаннями. Часто вони настільки незначні, що вчас­но розпізнати, з чим він має справу, може тільки лікар. Це найважча форма хвороби.

«Кожне підвищення темпе­ратури тіла та наявність різ­номанітних висипань на шкі­рі (особливо у дітей) потребує звернення до сімейного ліка­ря», — наголошує головна епі­деміологиня області.

«Заразитися можна від лю­дини, яка ззовні здорова, але є носієм цього збудника. Ще один нюанс — бактерія полю­бляє температуру +370, тому джерелом інфікування, як пра­вило, стає близьке оточення, — застерігає Наталія Іванчен­ко. — Тому всіх, хто контактував з хворим, обстежують й при­значають профілактичне ліку­вання».

Запобігти захворюванню можна з допомогою вакцина­ції. Але вона не входить до На­ціонального календаря ще­плень, тому вакцинуватися можна лише за свій кошт.

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень