Передплата 2024 «Добра кухня»

Турбує шлунок? Пийте обліпихову олію

Усунути запальні процеси та загоїти рани на слизових обо­лонках шлунка та дванадцяти­палої кишки допоможе вітамін А

Обліпиха. Фото pexels
Обліпиха. Фото pexels

Осінньої пори дуже часто загострюється виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки. Виразка дванадцятипалої кишки здебільшого спостерігається в молодих людей. Старше покоління часто страждає від проблем шлунка. Ця патологія проявляється по-різному: відчуттям важкості в животі, болем, здуттям, нудотою, проносом тощо. Людина не може нормально вживати їжу, вимушена обмежувати себе в багатьох продуктах, унаслідок чого раціон харчування збіднюється.

Це, звичайно, негативно по­значається на загальному са­мопочутті. Крім того, внаслідок порушення функцій шлунка й ки­шечнику їжа недостатньо пере­травлюється, а відтак вкрай по­трібні організмові речовини (білки, вуглеводи, мінеральні ре­човини, вітаміни) несповна за­своюються. Позбутися цієї про­блеми можна за допомогою досить простих і доступних засо­бів фітотерапії.

Усунути запальні процеси та загоїти рани на слизових обо­лонках шлунка та дванадцяти­палої кишки допоможе вітамін А. На нього багаті олії обліпи­хи, шипшини, зародків пшени­ці (продаються в аптеках). Якщо харчування п’ятиразове, прийма­ють по 10−15 крапель під час їди, якщо триразове — по 30. У першо­му випадку одужують за три тиж­ні, в другому — за місяць чи два. З метою поповнення організму вітаміном, А слід також постійно вживати страви з моркви, шпи­нату, гарбузів. Хворим потрібно їсти часто, невеликими порція­ми. Адже в шлунку виробляється соляна кислота, яка за нестачі їжі роз'їдатиме слизові оболон­ки, утворюючи виразки. Поміч­ні в разі виразкової хвороби слиз і насіння льону та корінь алтеї лі­карської. Під час заварювання та настоювання ці рослини утворю­ють слиз, який обволікає слизову оболонку органів травлення, за­хищає її від подразнення, знімає запалення. 1 ст. л. насіння або пе­ремеленого на кавомолці коре­ня алтеї заливають на ніч склян­кою холодної перевареної води. Зранку ставлять настій на вогонь, доводять до кипіння. За день ви­пивають склянку напару, розділя­ючи його між прийомами їжі. Курс лікування — 2 місяці.

Причиною утворення вираз­ки та загострення виразкової хво­роби дуже часто стає стрес. Тому, якщо ви перенервували, нама­гайтеся вивести себе з цього ста­ну. Тут помічною може стати аро­матерапія. Капніть в аромалампу кілька крапель ефірної олії м’яти, лаванди, шавлії і ароматизуйте приміщення, в якому ви перебува­єте (офіс, дім), протягом 20−40 хв. Якщо немає такої можливості, то просто нюхайте олію з пляшечки.

Якщо, незважаючи на пра­вильне харчування та лікування, ваш стан не поліпшується, звер­ніться, не зволікаючи, до лікаря. Бо виразка шлунка може виник­нути через хворобу судин. У цьо­му разі її складно лікувати тра­вами. Із задавненою хворобою ліпше звернутися до гастроенте­ролога.