Передплата 2024 «Добра кухня»

Обліпиха дарує цілющі ягоди

Андрій Кузьмич із села Плоски Рівненського району займається садівництвом із 2017 року. Раніше для нього це було хобі, яке поєднувалося з державною роботою. Згодом віддав перевагу улюбленій справі

Обліпиха Андрія Кузьмича – сортова та високоврожайна. Фото з архіву Андрія Кузьмича
Обліпиха Андрія Кузьмича – сортова та високоврожайна. Фото з архіву Андрія Кузьмича

Разом із товаришем ентузіаст організували плодово-ягідний кооператив «Сонячна ягода», де на 40 сотих землі вирощували облі­пиху. Таким чином набув певного до­свіду. А недавно взявся за створення обліпихового екосаду «Ягода Пере­моги».

Для реалізації своїх задумів Ан­дрій Вікторович скористався урядо­вим проєктом «єРобота». Успішно захистивши бізнес-план у Рівнен­ському обласному центрі зайнятості, отримав мікрогрант.

За надані кошти вдалося закупи­ти необхідне обладнання, сировину та матеріали. Таким чином у рідному селі Плоска на орендованих паях за­клав плантацію обліпихи.

Господареві подобається догля­дати ці насадження, які поки що мало поширені в Україні. Тішить його те, що останнім часом у нас змінюється культура споживання, люди віддають перевагу здоровому харчуванню. Тому згадана продукція стає затре­буваною.

Такі ягоди — справжня скарб­ниця вітамінів і мікроелементів (калій, магній, залізо). Вживан­ня їх зміцнює імунну систему. Що цікаво, корисні не тільки кислуваті плоди, а й кісточки, листя і навіть кора. Рибофлавін та тіамін, що входять до складу обліпихи, уповільнюють про­цеси старіння шкіри й організ­му. Також ці мікроелементи зни­жують рівень стресу, знімають нервову напругу та допомага­ють заснути.

Сама ж рослина невибаглива до ґрунту, проте потребує бага­то вологи. Було б добре органі­зувати систему поливу. Але поки що про неї фермер тільки мріє.

Наразі ґазда заклав одну плантацію сорту ОренджРево­люшн, який вважається прори­вом у галузі. Він характеризу­ється високою врожайністю та великими ягодами.

Наступного року пан Андрій планує розширити площу на­саджень. Щоправда, є пробле­ма з репродуктивним матеріа­лом. Частину його придбав на Вінниччині у спеціалізованому розсаднику, решту — виростив сам.