Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Броколі - для серця та судин

Броколі - поживний та корисний вид капусти. Вона містить велику кількість вітамінів, А і С, В, РР

Броколі. Фото pexels
Броколі. Фото pexels

Цей овоч вирізняється серед інших високою концентрацією калію, кальцію, заліза, натрію, фосфору, магнію, міді, йоду, хрому і навіть бору. Таке поєднан­ня робить броколі незамінним продук­том на нашому столі, особливо для ди­тячого харчування.

Згадана капуста постачає кисень до серця, поліпшує стан стінок судин, що запобігає швидкому старінню організму. Вона здатна боротися з бактеріями, які спричиняють виразку шлунка. Жінкам рекомендується вживати броколі для профілактики раку молочної залози, а чоловікам — простати.

Готувати страви доволі просто. Ре­тельно промийте головки проточною водою, розділіть на невеликі суцвіття. Потім їх занурте у гарячу воду й кип’ятіть протягом п’яти хвилин.

Заморожену броколі піддають терміч­ній обробці трішки довше — 12−15 хвилин. Але не перестарайтеся, бо таким чином знищите всі корисні вітаміни та мінерали.

Зварену капусту виймають друшля­ком і використовують для приготування різних пюре, салатів чи просто посипа­ють сіллю, нарізаною зеленню петруш­ки, кропу, невеликою кількістю перцю.

Дехто додає дрібку порошку мус­катного горіха або подрібненого миг­далю чи ядер волоського горіха.

Саме час готувати й овочеві супи з броколі. Наприклад, до традиційних картоплі, моркви та цибулі за 20−30 хви­лин до кінця варіння вкидають дрібно порізані кабачки і суцвіття броколі.

Схожі новини