Передплата 2024 ВЗ

Квашена капуста — апетитна, хрустка, з кислинкою…

Сік квашеної капусти рекомендується у випадках токсикозу у вагітних, цей засіб чу­дово рятує від нудоти

Квашена капуста
Квашена капуста

Рідко можна зустріти людину, байдужу до цієї традиційної домашньої страви. Наші предки були впевнені, що квашена капуста є джерелом здоров’я і надзвичайної сили, а взимку та навесні цей продукт уберігав від авітамінозу. Крім того, квашена капуста свого часу стала справжнім порятунком від цинги.

Хімічний склад

Квашена капуста багата на вітаміни А, Н (біотин), Е, РР, С, U, вітаміни групи В, у ве­личезній кількості в ній містяться макро- і мікроелементи: фтор, фосфор, магній, мідь, молібден, кальцій, йод, залізо, марга­нець, калій, хром тощо.

У процесі бродіння відбувається збага­чення капусти молочною і оцтовою органіч­ними кислотами.

Важливо, що високий рівень корисних речовин зберігається не тільки в самій ка­пусті, а й у розсолі. Причому якщо головки заквасити половинками або цілими, то ві­тамінів у них збережеться майже у два рази більше, ніж у шаткованій капусті. До речі, якщо правильно заквасити і зберігати ка­пусту, то весь спектр цінних речовин може зберігатися у ній до 6−10 місяців.

Корисні та лікувальні властивості

Заквашування капусти відбувається внаслідок бродіння молочнокислих бак­терій. Цей процес називається лактофер­ментацією. Корисні властивості квашеної капусти — позитивний вплив на роботу шлунково-кишкового тракту, печінки, допо­мога в загальному очищенні організму.

Парадоксом вважається той факт, що саме квашена капуста значно корисніша для людини, ніж свіжа. Процес закваски збагачує свіжу капусту новими корисними речовинами, вітамінами, необхідними для нормальної життєдіяльності. З'їдені щодня 100 грамів квашеної капусти містять необ­хідну норму вітамінів, що значно підвищує імунітет людини, активізує обмінні проце­си, підвищує стресостійкість організму і стимулює вироблення червоних кров’яних тілець.

Дослідження показали, що цей про­стий звичний продукт харчування запо­бігає діленню ракових клітин. Речовини, що містяться у квашеній капусті, особливо інтенсивно впливають на злоякісні пухлини кишечнику, молочних залоз, легенів.

Регулярне вживання квашеної капусти — це профілактика виразкової хвороби шлун­ка та дванадцятипалої кишки, нормалізація кислотності шлунка, що захищає слизові ШКТ, покращує травлення. Клітковина, яка міститься у капусті, також активно допо­магає процесу перетравлювання їжі. У разі порушення перистальтики кишечнику і ви­никнення закрепів достатньо випити склян­ку капустяного соку — і про проблему мож­на забути. Ферменти молочної кислоти, що утворилися під час квашення капусти, успішно борються з кишковою паличкою та іншими бактеріями. Щоб позбутися пара­зитів, зокрема лямблій у печінці, застосо­вують капустяний розсіл, змішавши його з томатним соком у пропорції 1:1.

Капустяний сік нормалізує рівень холес­терину, допомагає у випадках атероскле­розу судин, внаслідок чого поліпшується діяльність серцево-судинної системи.

Квашена капуста — це натуральний і ефективний засіб для охочих скинути зайві кілограми. Продукт низькокалорійний і зда­тен швидко створювати відчуття ситості. Завдяки вмісту у капусті йоду, нікотинової кислоти (вітаміну РР) нормалізується обмін речовин, що також сприяє зниженню над­мірної ваги.

У капусті мало вуглеводів (сахарози і фруктози), тому вона дуже корисна тим, у кого цукровий діабет (знижує показники цукру у крові завдяки вмісту клітковини).

Дослідження підтвердили, що кваше­на капуста допомагає у випадках алергії і бронхіальної астми, вона містить речовини, які пригнічують розвиток алергічної реакції, тобто володіють антигістамінною дією.

Включити квашену капусту у свій раці­он непогано було б і чоловікам, оскільки її вживання благотворно позначається на їх­ній потенції.

Вживання цього продукту в їжу сприяє очищенню організму, збагаченню клітин поживними речовинами, що сприяють їх регенерації, і все це дає омолоджувальний ефект.

Сік квашеної капусти рекомендується у випадках токсикозу у вагітних, цей засіб чу­дово рятує від нудоти.

Багато жінок використовують квашену капусту з косметичною метою. Маски на її основі позбавляють від вугрової висипки, видаляють пігментні плями, надають шкірі бархатистості, м’якості і свіжості. Вітамін РР, який містить капуста, зміцнює нігті і во­лосся.

Капустяний розсіл — ефективний засіб від похмілля.

Протипоказання

Через чималу кількість органічних кис­лот квашена капуста протипоказана тим, у кого підвищений рівень кислотності шлун­кового соку, захворювання підшлункової залози, ниркова недостатність і камені у жовчному міхурі, гіпертонія.

Зловживати цим продуктом не варто і здоровим людям: гірчичні олії, що входять до складу такої капусти, викликають метео­ризм.

Галина Вербицька.

Схожі новини