Квашена капуста — апетитна, хрустка, з кислинкою…
Сік квашеної капусти рекомендується у випадках токсикозу у вагітних, цей засіб чудово рятує від нудоти
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/476442/kvashena-kapusta.jpg)
Рідко можна зустріти людину, байдужу до цієї традиційної домашньої страви. Наші предки були впевнені, що квашена капуста є джерелом здоров’я і надзвичайної сили, а взимку та навесні цей продукт уберігав від авітамінозу. Крім того, квашена капуста свого часу стала справжнім порятунком від цинги.
Хімічний склад
Квашена капуста багата на вітаміни А, Н (біотин), Е, РР, С, U, вітаміни групи В, у величезній кількості в ній містяться макро- і мікроелементи: фтор, фосфор, магній, мідь, молібден, кальцій, йод, залізо, марганець, калій, хром тощо.
У процесі бродіння відбувається збагачення капусти молочною і оцтовою органічними кислотами.
Важливо, що високий рівень корисних речовин зберігається не тільки в самій капусті, а й у розсолі. Причому якщо головки заквасити половинками або цілими, то вітамінів у них збережеться майже у два рази більше, ніж у шаткованій капусті. До речі, якщо правильно заквасити і зберігати капусту, то весь спектр цінних речовин може зберігатися у ній до 6−10 місяців.
Корисні та лікувальні властивості
Заквашування капусти відбувається внаслідок бродіння молочнокислих бактерій. Цей процес називається лактоферментацією. Корисні властивості квашеної капусти — позитивний вплив на роботу шлунково-кишкового тракту, печінки, допомога в загальному очищенні організму.
Парадоксом вважається той факт, що саме квашена капуста значно корисніша для людини, ніж свіжа. Процес закваски збагачує свіжу капусту новими корисними речовинами, вітамінами, необхідними для нормальної життєдіяльності. З'їдені щодня 100 грамів квашеної капусти містять необхідну норму вітамінів, що значно підвищує імунітет людини, активізує обмінні процеси, підвищує стресостійкість організму і стимулює вироблення червоних кров’яних тілець.
Дослідження показали, що цей простий звичний продукт харчування запобігає діленню ракових клітин. Речовини, що містяться у квашеній капусті, особливо інтенсивно впливають на злоякісні пухлини кишечнику, молочних залоз, легенів.
Регулярне вживання квашеної капусти — це профілактика виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки, нормалізація кислотності шлунка, що захищає слизові ШКТ, покращує травлення. Клітковина, яка міститься у капусті, також активно допомагає процесу перетравлювання їжі. У разі порушення перистальтики кишечнику і виникнення закрепів достатньо випити склянку капустяного соку — і про проблему можна забути. Ферменти молочної кислоти, що утворилися під час квашення капусти, успішно борються з кишковою паличкою та іншими бактеріями. Щоб позбутися паразитів, зокрема лямблій у печінці, застосовують капустяний розсіл, змішавши його з томатним соком у пропорції 1:1.
Капустяний сік нормалізує рівень холестерину, допомагає у випадках атеросклерозу судин, внаслідок чого поліпшується діяльність серцево-судинної системи.
Квашена капуста — це натуральний і ефективний засіб для охочих скинути зайві кілограми. Продукт низькокалорійний і здатен швидко створювати відчуття ситості. Завдяки вмісту у капусті йоду, нікотинової кислоти (вітаміну РР) нормалізується обмін речовин, що також сприяє зниженню надмірної ваги.
У капусті мало вуглеводів (сахарози і фруктози), тому вона дуже корисна тим, у кого цукровий діабет (знижує показники цукру у крові завдяки вмісту клітковини).
Дослідження підтвердили, що квашена капуста допомагає у випадках алергії і бронхіальної астми, вона містить речовини, які пригнічують розвиток алергічної реакції, тобто володіють антигістамінною дією.
Включити квашену капусту у свій раціон непогано було б і чоловікам, оскільки її вживання благотворно позначається на їхній потенції.
Вживання цього продукту в їжу сприяє очищенню організму, збагаченню клітин поживними речовинами, що сприяють їх регенерації, і все це дає омолоджувальний ефект.
Сік квашеної капусти рекомендується у випадках токсикозу у вагітних, цей засіб чудово рятує від нудоти.
Багато жінок використовують квашену капусту з косметичною метою. Маски на її основі позбавляють від вугрової висипки, видаляють пігментні плями, надають шкірі бархатистості, м’якості і свіжості. Вітамін РР, який містить капуста, зміцнює нігті і волосся.
Капустяний розсіл — ефективний засіб від похмілля.
Протипоказання
Через чималу кількість органічних кислот квашена капуста протипоказана тим, у кого підвищений рівень кислотності шлункового соку, захворювання підшлункової залози, ниркова недостатність і камені у жовчному міхурі, гіпертонія.
Зловживати цим продуктом не варто і здоровим людям: гірчичні олії, що входять до складу такої капусти, викликають метеоризм.
Галина Вербицька.