Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

ВІЛ-інфекція може маскуватися… під застуду та грип

Це відбувається приблизно на третьому місяці після інфікування. До цього жодних симптомів не буде. Але й після — також

Поява висипання, як за алергії, — одна із небагатьох ранніх ознак ВІЛ-інфекції. Фото Everlywell
Поява висипання, як за алергії, — одна із небагатьох ранніх ознак ВІЛ-інфекції. Фото Everlywell

Вірус імунодефіциту людини може виказати свою присутність проявами, які легко сплутати з респіраторними інфекціями, зокрема підвищенням температури тіла, збільшенням лімфатичних вузлів і висипанням на тілі, як за алергії. Цього слід чекати орієнтовно на третьому місяці після зараження.

Утім, і цих ознак може не бути. «Як правило, якщо вони і є, то минають за кілька днів. Зі свого професійного досвіду можу сказати, що зі сотень пацієнтів інфекцію на цій стадії виявляють лише у двох. Тож шансів діагностувати ВІЛ у цей період вкрай мало. Далі на людину чекають роки безсимптомного носійства, і якщо вона сама не подбає про те, щоб здати аналіз крові на антитіла до ВІЛ, про свою проблему дізнається набагато пізніше», — зазначає керівниця Центру інтегрованих медико-соціальних послуг Другого медичного об'єднання Львова Олена Павлишин.

Оскільки побутує думка, що це захворювання трапляється лише серед представників груп ризику (працівників комерційного сексу, споживачів ін'єкційних наркотиків тощо), його часто виявляють надзвичайно пізно. Тому не завадить кожному хоча б раз на 1−2 роки перевіритися на наявність антитіл до ВІЛ, а також вірусних гепатитів В та С, які також мають безсимптомний перебіг і мають ті самі шляхи передачі.

Коли з моменту інфікування мине 5−15 років і вірус імунодефіциту завдасть непоправної шкоди імунній системі, пацієнт раптом зауважить, що його часто турбує «застуда на губах» або молочниця (у жінок). Збудники цих болячок вже давно були в організмі, але імунітет їх контролював, допоки геть не вибився зі сил.

Частими проявами ВІЛ-інфекції також є:

  • температура +37ºС, яка утримується тривалий час;
  • незрозуміла втрата ваги і
  • збільшення лімфатичних вузлів.

Пацієнти переважно не звертають на ці «тривожні дзвіночки» особливої уваги. Можуть впродовж трьох років пройти десятки лікарів, допоки не з’ясується, що на тлі ВІЛ-інфекції у людини розвинувся, наприклад, позалегеневий туберкульоз. Такий стан сигналізує вже про СНІД (синдром набутого імунодефіциту): організм виснажений тривалою боротьбою з вірусом імунодефіциту, і до нього приєдналася ватага бактерій, грибків та інших вірусів. Навіть за таких умов почуватися краще реально, проте боротьба з хворобою вимагатиме багато психологічних й фізичних зусиль та фінансових видатків.

«Не варто чекати, коли ВІЛ проявиться, — резюмує лікарка. — Натомість варто безплатно протестуватися».

Консультації лікарів та терапія ВІЛ і СНІДу в Україні — безплатні. У Львові пацієнти (і ті, які знають про свій діагноз, і ті, які хочуть обстежитися) можуть звернутися у Друге медоб'єднання за адресою: вул. Лемківська, 28, у кабінет № 11, який розташовується на першому поверсі, з 9:00 до 15:00. Записатися на прийом можна телефоном (063) 864−03−87.

В умовах війни обстежитися вкрай важливо, адже коли ведуться бойові дії, ризик зараження інфекціями, особливо тими, що передаються з кров’ю, зростає в рази.

Схожі новини