Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Як самостійно розпізнати симптоми раку молочної залози?

Рак молочної залози, або карцинома молочної залози — поширене захворювання жінок віком 50−70 років у промислово розвинених країнах

Фото pexels
Фото pexels

Стадія, на якій виявлена пухлина, може мати вирішальне значення для шансів на одужання. Важливо якомога раніше розпізнати типові симптоми раку молочної залози, щоб розпочати своєчасне лікування.

У переважній більшості випадків симптоми захво­рювання будуть яскраво виражені.

Ущільнення та затвердіння молочної залози. Пухлина за­вбільшки близько 2 см, її можна прощупати у вигляді невеликого ущільнення у молочній залозі. Як правило, вона не завдає болю і її не можна зрушити, бо вона часто проростає в навколишні тканини. Слід зазначити, що затвердіння тканин жіночих грудей може від­буватися і під час менструально­го циклу через гормони. Отже, не кожна відчутна зміна автома­тично є раком. Якщо спостеріга­ється постійне затвердіння, яке триває довше двох тижнів, слід звернутися до лікаря.

Почервоніння шкіри. Ди­фузне, нерівномірно обмежене почервоніння може траплятися у разі раку молочної залози. За­звичай це супроводжується на­бряком, підвищенням темпера­тури та болем в ураженій ділянці. Також може виникнути свербіж або лущення.

Зміна шкіри — типовий симптом раку молочної зало­зи. Так званий ретромамарний рак, тобто коли пухлина позаду соска, часто спричиняє втягу­вання соска або шкіри на грудях. Це означає, що передньої час­тини соска більше не видно або майже не видно над ареолою, вона зникає всередині ареоли. Втягування шкіри стає видимим у вигляді борозен на грудях. Для цього явища часто використову­ють термін «апельсинова шкір­ка».

Зміна соска. Симптомом може бути зміна розміру та/або кольору соска. Інша можлива тривожна ознака — кров’янисті або прозорі виділення із соска за його стискання. Однак за цими ознаками може стояти запален­ня молочних залоз. Зміна форми грудей. У випадку раку молочної залози може спостерігатися змі­нена форма грудей (через на­бряк) або запалі груди. Ці зміни стають особливо очевидними, коли ви піднімаєте руки.

Великі шишки в пахвовій западині. Оскільки рак молочної залози може давати метастази у лімфатичні вузли у пахвовій за­падині, більші тверді утворення в пахвовій западині також можуть вказувати на рак молочної зало­зи. Але лімфатичні вузли можуть збільшуватись також у випадку інфекцій, таких як грип. Це свід­чить про те, що імунна система активна. Якщо припухлість не змінюється впродовж кількох тижнів та/або якщо немає інфек­ції, слід звернутися до лікаря.

Печіння або біль у грудях. У поодиноких випадках ці симпто­ми можуть вказувати на рак мо­лочної залози, якщо на пізнішій стадії захворювання навколиш­ня тканина була зруйнована пух­линою або запалення спричине­не зростанням пухлини.

Спостереження за станом грудей у жодному разі не за­мінює профілактичний огляд чи диспансеризацію. Якщо ви має­те якісь проблеми зі здоров’ям або помітили будь-які з перелі­чених симптомів, зверніться по медичну допомогу.

Але навіть якщо симптомів немає, профілактичний огляд фахівця один раз на 2 роки не буде зайвим. Особливо у віці після 50 років.

Схожі новини