Передплата 2024 «Добрий господар»

Сливи зміцнять кровоносні судини та «почистять» організм

Одними із найпоширеніших і звичних для нас фруктів є сливи. Вони соковиті, яскравого кольору і незвичайного смаку, їх їдять свіжими, консервують і заготовляють про запас, висушуючи і перетворюючи в усім відомий чорнослив

Сливи
Сливи

Залежно від сорту, сливи зріють зі середини серпня аж до кінця жовтня. Тому ними можна насолоджуватися упродовж тривалого часу.

Хімічний склад

Слива багата мінералами, вітамінами та іншими важливими для життєдіяльнос­ті організму речовинами. В середньому у 100 грамах плодів сливи міститься 30 ккал. Вона також багата на білки, вугле­води, харчові волокна, вільні органічні кислоти, калій, кальцій, натрій, фосфор, магній, хром, цинк, йод, марганець, мідь, фтор, провітамін А, вітаміни В1, В2, В6, РР, С і Е. Особливо багато у сливі вітаміну Р і речовин Р-вітамінної дії, що сприяють зниженню кров’яного тиску, а також зміц­ненню стінок кровоносних судин. Важли­во і те, що вітамін Р зберігається в сливі навіть після її переробки.

Корисні та лікувальні властивості

І свіжі, і сушені сливи, особливо чор­нослив, соки зі сливовою м’якоттю і ком­поти мають м’яку проносну дію і реко­мендовані за атонії кишечнику і закрепів. Також слива (чорнослив у тому числі) допомагає виводити з організму «пога­ний» холестерин. Рекомендують вживати сливи у випадках гіпертонічної хвороби та хвороб нирок. Сполуки калію, що містять­ся в плодах слив, мають сечогінну дію, сприяючи тим самим виведенню з орга­нізму зайвої води і солей. Корисні власти­вості сливи активізуються за хвороб обмі­ну речовин.

З лікувальною метою сливи включають у раціон хворих із недугами кишківника, які супроводжуються закрепами, а також у випадках хвороб нирок, печінки і серця. Слива показана для підвищення секреції шлункового соку і апетиту, а також за ате­росклерозу.

Регулярне вживання слив сприяє утво­ренню кров’яних тілець, прочищенню шлунка, розслабленню нижнього трав­ного тракту. Особливо ефективні сливи у випадках терапії захворювань, пов’язаних із надлишком жовчі. Зміцнюючи печінку, сливи сприяють очищенню крові і виве­денню з організму токсинів.

Вживання сушених слив сприяє зни­женню високої температури тіла.

У народній медицині сливи застосову­ють у випадках захворювань печінки і ни­рок. Деревина сливи має потогінні влас­тивості, кора — жарознижувальні, квітки — проносну дію, їх також застосовують за хвороб печінки, сечового міхура, поруше­ного обміну речовин.

Сливи в косметології

Застосовують сливи як косметичний засіб, що сприяє омолодженню шкіри і наданню їй пружності. Для цього важливо зробити не менш ніж 15−20 масок за курс.

Якщо шкіра суха або нормальна, сли­вову м’якоть змішують зі сметаною або густими вершками.

Якщо шкіра схильна до жирності, м’якоть сливи змішують зі збитим білком.

Протипоказання

Слива протипоказана людям, хворим на цукровий діабет, адже до складу сливи входить значна кількість цукрів. Не вар­то зловживати сливою за ожиріння. Слід обережно вживати сливи дітям, оскільки вони можуть спровокувати болі у шлунку і кишкові розлади.

Сливи можуть нашкодити за необе­режного вживання у випадках ревматич­них болів і подагри, оскільки вони сприя­ють виведенню рідини з організму, що за цих захворювань є, швидше, негативною властивістю.

Галина Вербицька

Схожі новини