Сливи зміцнять кровоносні судини та «почистять» організм
Одними із найпоширеніших і звичних для нас фруктів є сливи. Вони соковиті, яскравого кольору і незвичайного смаку, їх їдять свіжими, консервують і заготовляють про запас, висушуючи і перетворюючи в усім відомий чорнослив
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/474108/slyvy.jpg)
Залежно від сорту, сливи зріють зі середини серпня аж до кінця жовтня. Тому ними можна насолоджуватися упродовж тривалого часу.
Хімічний склад
Слива багата мінералами, вітамінами та іншими важливими для життєдіяльності організму речовинами. В середньому у 100 грамах плодів сливи міститься 30 ккал. Вона також багата на білки, вуглеводи, харчові волокна, вільні органічні кислоти, калій, кальцій, натрій, фосфор, магній, хром, цинк, йод, марганець, мідь, фтор, провітамін А, вітаміни В1, В2, В6, РР, С і Е. Особливо багато у сливі вітаміну Р і речовин Р-вітамінної дії, що сприяють зниженню кров’яного тиску, а також зміцненню стінок кровоносних судин. Важливо і те, що вітамін Р зберігається в сливі навіть після її переробки.
Корисні та лікувальні властивості
І свіжі, і сушені сливи, особливо чорнослив, соки зі сливовою м’якоттю і компоти мають м’яку проносну дію і рекомендовані за атонії кишечнику і закрепів. Також слива (чорнослив у тому числі) допомагає виводити з організму «поганий» холестерин. Рекомендують вживати сливи у випадках гіпертонічної хвороби та хвороб нирок. Сполуки калію, що містяться в плодах слив, мають сечогінну дію, сприяючи тим самим виведенню з організму зайвої води і солей. Корисні властивості сливи активізуються за хвороб обміну речовин.
З лікувальною метою сливи включають у раціон хворих із недугами кишківника, які супроводжуються закрепами, а також у випадках хвороб нирок, печінки і серця. Слива показана для підвищення секреції шлункового соку і апетиту, а також за атеросклерозу.
Регулярне вживання слив сприяє утворенню кров’яних тілець, прочищенню шлунка, розслабленню нижнього травного тракту. Особливо ефективні сливи у випадках терапії захворювань, пов’язаних із надлишком жовчі. Зміцнюючи печінку, сливи сприяють очищенню крові і виведенню з організму токсинів.
Вживання сушених слив сприяє зниженню високої температури тіла.
У народній медицині сливи застосовують у випадках захворювань печінки і нирок. Деревина сливи має потогінні властивості, кора — жарознижувальні, квітки — проносну дію, їх також застосовують за хвороб печінки, сечового міхура, порушеного обміну речовин.
Сливи в косметології
Застосовують сливи як косметичний засіб, що сприяє омолодженню шкіри і наданню їй пружності. Для цього важливо зробити не менш ніж 15−20 масок за курс.
Якщо шкіра суха або нормальна, сливову м’якоть змішують зі сметаною або густими вершками.
Якщо шкіра схильна до жирності, м’якоть сливи змішують зі збитим білком.
Протипоказання
Слива протипоказана людям, хворим на цукровий діабет, адже до складу сливи входить значна кількість цукрів. Не варто зловживати сливою за ожиріння. Слід обережно вживати сливи дітям, оскільки вони можуть спровокувати болі у шлунку і кишкові розлади.
Сливи можуть нашкодити за необережного вживання у випадках ревматичних болів і подагри, оскільки вони сприяють виведенню рідини з організму, що за цих захворювань є, швидше, негативною властивістю.
Галина Вербицька